iStock

6 ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΑΔΕΙΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ

Η διακόσμηση ενός χώρου δεν περιορίζεται μόνο στα έπιπλα και τα αντικείμενα, αλλά περιλαμβάνει και οτιδήποτε υπάρχει στους τοίχους. Που μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από ένα κάδρο.

Ενδεχομένως οι τοίχοι ενός δωματίου στο σπίτι, όπως αυτοί του σαλονιού ή της κρεβατοκάμαρας, να είναι το τελευταίο κομμάτι του παζλ ώστε να ολοκληρωθεί η διακόσμησή του. Έχετε πάρει καναπέδες, τραπέζι, πολυθρόνα κι ένα επιδαπέδιο φωτιστικό. Τα πολύ βασικά, τα πιο λειτουργικά. Να μπορείτε να καθίσετε κάπου να δείτε την αγαπημένη σας σειρά ή να διαβάσετε το βιβλίο σας, να μπορείτε να ακουμπήσετε κάπου τον καφέ ή το τσάι σας.

Και μένουν οι λεπτομέρειες. Οι λεπτομέρειες όμως που κάνουν τη διαφορά. Ολοκληρώνουν τη διακόσμηση του προσωπικού σας χώρου και κάνουν το σπίτι σας πιο ζεστό και με χαρακτήρα.

Οι πίνακες είναι η εύκολη λύση, αλλά όχι η μοναδική. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να διακοσμήσετε τους άδειους τοίχους του σπιτιού.

1. Πολλά κάδρα

Κατά το «ένα φιλάκι είναι λίγο, πολύ λίγο, δύο φιλάκια είναι λίγα, τι να πω» θα λειτουργήσετε και με τα κάδρα. Δεν είναι απαραίτητο οι κορνίζες να έχουν το ίδιο χρώμα, αλλά ούτε και τις ίδιες διαστάσεις. Μπορείτε να βάλετε φωτογραφίες, μια ζωγραφιά των παιδιών ή ένα σκίτσο που φτιάξατε μόνοι σας.

διακόσμηση
Pexels Ksenia Chernaya

Πριν τα τοποθετήσετε, το μόνο που θα πρέπει να ελέγξετε είναι πού βρίσκεται το κουτί του ρεύματος ώστε να μην τρυπήσετε προς τα κάτω. Μετά ακολουθούν οι θέσεις τους. Μην περιοριστείτε και μην προσπαθήσετε να επιτύχετε το «αλφάδι». Άλλο πιο πάνω, άλλο πιο κάτω, και αμέσως το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.

2. Κορνίζα, σκέτη

Σε συνέχεια του προηγούμενου, μπορείτε απλά να βάλετε στον τοίχο σας μια μόνο κορνίζα, χωρίς τίποτα στο εσωτερικό της. Μια χρυσή κορνίζα με vintage διάθεση είναι ιδανική επιλογή.

κορνίζα
iStock

Γενικά, οποιαδήποτε περίτεχνη κορνίζα θα δημιουργήσει την αίσθηση ότι υπάρχει στον τοίχο ένα έργο τέχνης, ακόμα κι αν είναι άδεια. Αν έχετε κάποιο κάδρο που δεν ταιριάζει με την υπόλοιπη διακόσμηση, μήπως αρκεί να κρατήσετε την κορνίζα;

3. Η κομψή διχρωμία

Μπορείτε να κάνετε σε έναν από τους τοίχους του δωματίου είτε διχρωμία, είτε color blocking. Αν οι τοίχοι σας είναι λευκοί, μπορείτε να πειραματιστείτε με παστέλ αποχρώσεις.

διακόσμηση
iStock

Το ριγέ και το πουά ας τα έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας για πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις. Απαιτούν άλλωστε πιο προσεκτική δουλειά στο βάψιμο, για να γίνουν σωστά και χωρίς ατέλειες.

4. Ταπετσαρία, η κλασική επιλογή

Η ταπετσαρία αποτελεί μια πιο μόνιμη επιλογή σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες, αν και δεν είναι τόσο δύσκολο να αφαιρεθεί αν το αποφασίσετε. Τα σχέδια που κυκλοφορούν στην αγορά είναι πάρα πολλά, ενώ μπορείτε αν θέλετε να φτιάξετε και το δικό σας.

ταπετσαρία
Pexels Nataliya Vaitkevich

Οι ταπετσαρίες μπορούν να δημιουργήσουν εφέ βάθους, να δώσουν υφή και ρεαλιστική τρισδιάστατη όψη σε ένα δωμάτιο. Αν δεν θέλετε να επιλέξετε κάτι πολύ έντονο, τότε προτιμήστε φυσικά υλικά όπως πέτρα, τσιμέντο ή ξύλο. Το floral pattern θα είναι πάντα τάση.

5. Διακόσμηση με πιάτα

Σηκώνετε τα πιάτα από το τραπέζι και τα ανεβάζετε στους τοίχους. Δεν έχει σημασία αν έχετε ένα πιο φορτωμένο ή ένα πιο μίνιμαλ σπίτι. Μπορείτε να τα βάλετε οπουδήποτε. Στην κουζίνα, στο σαλόνι, ακόμη και στο μπαλκόνι.

πιάτα στους τοίχους
iStock

Τα πιάτα στον τοίχο δίνουν μια πιο ρουστίκ ατμόσφαιρα στον χώρο. Μπορείτε να τα τοποθετήσετε είτε διάσπαρτα, είτε ως ενιαία σύνθεση.

6. Χαλιά και υφάσματα, για την ανατροπή

Με έμπνευση από τα χωριά μας αυτή η επιλογή. Μπορείτε να βάλετε μια κουρελού, μάλλινα κιλίμια, ή ένα ύφασμα που σας αρέσει και ταιριάζει χρωματικά στον χώρο σας. Είτε απευθείας στον τοίχο, είτε πάνω σε ένα τελάρο ώστε να μπορείτε να τα κρεμάσετε πιο εύκολα.

ταπισερί
Unsplash Vika Strawberrika

Για χαλιά με μεγάλο βάρος, ράβετε στο πίσω μέρος τους γερά δύο ή περισσότερες υφασμάτινες θηλιές, ανάλογα με το μήκος τους, από τις οποίες θα περαστεί μια βέργα την οποία και θα στερεώσετε στον τοίχο όπως ένα κουρτινόξυλο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.