© 2022 Paul Grover / AP Photo

70 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΣΤΟΝ ΘΡΟΝΟ

Με αφορμή τους εορτασμούς για τα 70 χρόνια της Βασίλισσας Ελισάβετ στον θρόνο, σταχυολογούμε ισάριθμα trivia από τη ζωή της – που μάλλον αγνοείς.

Για εννέα δεκαετίες, η βασίλισσα Ελισάβετ κάνει εμφανίσεις στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ, από όπου απευθύνει τους εμβληματικούς χαιρετισμούς της. Αυτό έκανε και φέτος, στην έναρξη της κορύφωσης των εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια της βασιλείας της.

Τυπικά, συμπληρώθηκαν στις 6 Φεβρουαρίου, αλλά η επίσημη τελετή ενθρόνισής της είχε γίνει στις 2 Ιουνίου 1953. Από τον φετινό Φεβρουάριο άρχισαν και οι εορταστικές εκδηλώσεις, που ολοκληρώνονται αυτό το σαββατοκύριακο – με τον βρετανικό λαό να απολαμβάνει τετραήμερη αργία.

Για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο, δηλαδή τα 70 χρόνια στο θρόνο, ετοιμάσαμε 70 σημειώσεις που αφορούν την Ελισάβετ και το πιθανότερο είναι πως δεν γνωρίζεις.

1. Στις 21 Απριλίου του 1926, o τότε Υπουργός Εσωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Sir William Joynson-Hicks, είχε να ασχοληθεί με το μείζον θέμα της επικείμενης Γενικής Απεργίας. Ενώ προσπαθούσε να βρει μια λύση, στις 2:40 το πρωί, τον ενημέρωσαν πως γεννήθηκε η πριγκίπισσα Ελισάβετ. Δεν είχε άλλη επιλογή από το να τα παρατήσει όλα και να πάει.

2. Το μέρος στο οποίο γεννήθηκε (το σπίτι των γονιών της μητέρας της, στη 7 Bruton Street του Mayfair) είναι σήμερα Καντονέζικο εστιατόριο (Hakkasan).

3. Η παρουσία ανώτερων πολιτικών στις γεννήσεις της βασιλικής οικογένειας έληξε το 1948, με αυτήν του Πρίγκιπα Κάρολου. Το Μπάκιγχαμ ανέφερε ότι ο πατέρας της Ελισάβετ, Βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’, ένιωθε ότι «είναι περιττό να συνεχιστεί περαιτέρω μια πρακτική για την οποία δεν υπάρχει νομική απαίτηση».

4. Βιογράφος είπε ότι η Ελισάβετ υπέμεινε έναν τοκετό 30 ωρών, πριν γεννήσει με καισαρική τομή. Ο Φίλιππος δεν ήταν παρών – ήταν για σκουός.

5. Όταν ήρθε στη ζωή η Lilibet (έτσι ήταν το χαϊδευτικό της), ήταν τρίτη στη σειρά διαδοχής. Ο θείος της, David, ήταν στο Νο 1. Aυτό έγινε δικό της όταν ήταν 10. Έκτοτε δεν ξαναπήγε στο σχολείο.

6. Τη μαθητική ζωή της Lilibet ανέλαβε ο αντιπρόεδρος του Eton College, ενώ Γαλλίδες γκουβερνάντες ανέλαβαν να της μάθουν τη γλώσσα. Ο στόχος ήταν να έχει άριστη εκπαίδευση – αλλά οι εκπαιδευτικοί ή το σύστημα δεν ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα να έχει άποψη. Εκείνη πήρε πρωτοβουλία και άρχισε να διαβάζει τα πάντα, προκειμένου να γνωρίζει ό,τι ενδεχομένως θα αντιμετώπιζε.

Ελισάβετ
Η Ελισάβετ με τους γονείς και την αδερφή της στο μπαλκόνι των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, 22 Ιουνίου 1939. © AP Photo, File)
Η Ελισάβετ με τους γονείς και την αδερφή της στο μπαλκόνι των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, 22 Ιουνίου 1939.

7. Ο παππούς της πέθανε στις 20 Ιανουαρίου του 1936, μετά πολλά χρόνια προβλημάτων υγείας που συνδέονταν με το κάπνισμα. Όπως αποκαλύφθηκε χρόνια μετά (όταν επετράπη η δημοσίευση των σχετικών αρχείων), οι τελευταίες του λέξεις ήταν «God damn you» (πανάθεμά σε) και τις απηύθυνε στη νοσοκόμα του, όταν του έδινε το ηρεμιστικό πριν κοιμηθεί το βράδυ.

8. Δώρισαν στην Ελισάβετ το πρώτο της σκυλάκι ράτσας corgi, τη Susan, όταν έγινε 18, το 1944. Η Susan έχει τη δική της σελίδα στη Wikipedia. Κατέληξε το 1959 και η Ελισάβετ σχεδίασε την ταφόπλακα. Για χρόνια, απόγονοι του πρώτου της κατοικίδιου κρατούσαν συντροφιά στη Βασίλισσα και τη συνόδευαν σε δημόσιες εμφανίσεις. Είχε δημιουργήσει τη ράτσα dorgi, αφότου ένα από τα corgi της συνευρέθηκε με το Ντάτσχουντ της αδερφής της, πριγκίπισσας Μαργαρίτας.

9. Γνωρίζεις πως παντρεύτηκε τον –ελληνική καταγωγής– Philip Mountbatten. Η γαμήλια τούρτα είχε τέσσερα επίπεδα και ύψος 2 μέτρα και 70 εκατοστά. Την έφτιαξε το McVitie’s, που υπάρχει από το 1830 έως σήμερα. Το 2020 οι πωλήσεις του ήταν πέντε φορές περισσότερες από τον ανταγωνισμό.

10. Το δαχτυλίδι αρραβώνων, από πλατίνα και διαμάντια, κατασκευάστηκε από τους κοσμηματοπώλες Philip Antrobus. Χρησιμοποίησαν διαμάντια από μια τιάρα που ανήκε στη μητέρα του Φίλιππου.

Ελισάβετ
Γαμήλια φωτογραφία, 20 Νοεμβρίου 1947. © AP Photo
Γαμήλια φωτογραφία, 20 Νοεμβρίου 1947.

11. Υπογράφει τις επιστολές της ως Elizabeth R. To R είναι το πρώτο γράμμα της λατινικής λέξης regina, που σημαίνει βασίλισσα.

12. Δεν γίνεται να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον της ή να αναγκαστεί να καταθέσει σε δικαστήριο.

13. Πληρώνει με αλκοόλ τον επίσημο ποιητή του κράτους, τον οποίον επιλέγει η ίδια. Το συμβόλαιο είναι 10ετές, ο ετήσιος μισθός στα 7.000 ευρώ συν ένα βαρέλι σέρι.

14. Χρησιμοποιεί το ίδιο βερνίκι νυχιών από το 1989 (το Ballet Slipper της Essie).

15. Μέχρι πρότινος –που προέκυψαν κάποια θέματα υγείας– έπινε gin και Dubonnet πριν το γεύμα, με μια φέτα λεμόνι και πολύ πάγο, και ένα dry martini με ένα ποτήρι σαμπάνια το απόγευμα.

16. Κατά τη θητεία της έχει κάνει περισσότερα από 260 ταξίδια στο εξωτερικό.

17. Έχει «αλλάξει» 15 πρωθυπουργούς Μεγάλης Βρετανίας και 14 προέδρους των ΗΠΑ.

Η Ελισάβετ βλέπει αναμνηστικά από τα Golden και Platinum Jubilees, σε φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 4 Φεβρουαρίου 2022. © 2022 Steve Parsons / AP Photo
Η Ελισάβετ βλέπει αναμνηστικά από τα Golden και Platinum Jubilees, σε φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 4 Φεβρουαρίου 2022.

18. Το 81% των σημερινών πολιτών της χώρας της δεν είχε γεννηθεί όταν φόρεσε το στέμμα – δηλαδή 4 στους 5.

19. Γιορτάζει δύο φορές τα γενέθλιά της κάθε χρόνο: Την ημέρα που γεννήθηκε και αυτήν που έγινε βασίλισσα.

20. Μετά τον θάνατο του πατέρα της από καρκίνο του πνεύμονα, στις 6 Φεβρουαρίου 1952, περίπου 300.000 άνθρωποι πέρασαν από το φέρετρό του, που είχε τοποθετηθεί στο Westminster Hall, ενώ πολλές χιλιάδες περίμεναν σε ουρές όλη τη νύχτα. Εκείνη ήταν στην Κένυα. Ήταν 25 χρόνων όταν έγινε βασίλισσα «και δεν είχα κάποιον να με διδάξει τι πρέπει να κάνω, αφού ο πατέρας μου πέθανε νέος».

21. Μόνο μία ακόμα γυναίκα –πλην της ιδίας– ήταν παρούσα στην στέψη της.

22. Το Υπουργικό Συμβούλιο συμφώνησε ότι η στέψη δεν θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί πριν από το επόμενο έτος, λόγω σοβαρών περιορισμών στα οικονομικά της χώρας. Ο τότε Υπουργός Στέγασης, Harold Macmilan, είχε γράψει στο ημερολόγιο του πως «το ίδιο το Στέμμα μπορεί να είναι ενέχυρο».

23. Ο Winston Churchill  ήταν αρχικά δύσπιστος για την τηλεοπτική μετάδοση της εκδήλωσης. Είπε στο κοινοβούλιο ότι «είναι ακατάλληλο να παρουσιάζεται ολόκληρη η τελετή σαν να είναι θεατρική παράσταση». Παρ’ όλα αυτά, έγινε η τηλεοπτική μετάδοση. Συντονίστηκε το 40% της χώρας. Άλλα 12.000.000 την άκουσαν στο ραδιόφωνο.

Στην επίσημη τελετή ενθρόνισης, στο Westminster Abbey, 2 Ιουνίου 1953. © AP Photo
Στην επίσημη τελετή ενθρόνισης, στο Westminster Abbey, 2 Ιουνίου 1953.

24. Συγκροτήθηκε επιτροπή για να αποφασίσει ποια αντικείμενα θα μπορούσαν να εγκριθούν ως επίσημα αναμνηστικά για τη στέψη. Το πάνελ συμφώνησε ομόφωνα να απορρίψει μια αίτηση για πλεκτά κεντημένα με κορόνα.

25. Στη Σκωτία υπήρχε οργή που η Ελισάβετ έγινε γνωστή ως Ελισάβετ Β’, δεδομένου ότι η Α' δεν είχε κυβερνήσει βόρεια των συνόρων. Όταν προστέθηκαν στα ταχυδρομικά κουτιά τα διακριτικά «E II R» προκλήθηκαν βανδαλισμοί. Έκτοτε, φέρουν το Στέμμα της Σκωτίας.

26. Η τελετή κόστισε 55.160.000 σημερινά ευρώ. Στην παρέλαση συμμετείχαν 8.000 καλεσμένοι και 40.000 στρατιώτες.

27. Βάσει πρωτοκόλλου, ο βασιλικός οίκος φέρει το όνομα του επωνύμου του συζύγου. Εν προκειμένω, Duke of Edinburgh. O θείος του Φίλιππου, ωστόσο, επέμενε πως το αρμόζον ήταν το House of Mountbatten. Η γιαγιά της Βασίλισσας, Queen Mary, και ο Πρωθυπουργός, Winston Churchill, επέμειναν πως έπρεπε να διατηρηθεί το House of Windsor. Η Ελισάβετ διάλεξε το τελευταίο και ο Φίλιππος σχολίασε «είμαι ο μόνος άντρας στη χώρα που δεν του επιτρέπεται να δώσει το όνομα του στα ίδια του τα παιδιά».

28. Όταν έγινε βασίλισσα η Ελισάβετ, η βρετανική αυτοκρατορία είχε 70 υπερπόντιες κτήσεις και πολεμούσε ενάντια στα κινήματα ανεξαρτησίας της Αιγύπτου και της Κένυας. Μεταξύ 1945 και 1965, ο αριθμός των ανθρώπων που ζούσαν υπό βρετανική αποικιακή κυριαρχία μειώθηκε από 700 εκατομμύρια σε 5 εκατομμύρια.

Η βασίλισσα Ελισάβετ με τον σύζυγό της σε περιοδεία στην Αυστραλία, 13 Μαρτίου 1954. © AP Photo
Η βασίλισσα Ελισάβετ με τον σύζυγό της σε περιοδεία στην Αυστραλία, 13 Μαρτίου 1954.

29. Ο μέσος μισθός το 1953 ήταν 9,25 £ την εβδομάδα (11,09 ευρώ). Ο ανώτατος συντελεστής φόρου εισοδήματος ήταν 97,5%.

30. Η επιβολή περιορισμών στην κατανάλωση γλυκών που ίσχυε από τον Δεύτερο Παγκόσμιο έληξε στις 6 Φεβρουαρίου 1953, με τα παιδιά να συρρέουν στα καταστήματα.

31. Κατά τη διάρκεια παγκόσμιας περιοδείας το 1954, ενώ ήταν στην Αυστραλία, η Βασίλισσα κινηματογραφήθηκε να πετάει ένα ζευγάρι παπούτσια τένις και μια ρακέτα στον σύζυγό της φωνάζοντάς του, ενώ εκείνος έτρεχε να σωθεί. Το φωτογραφικό συνεργείο παρέδωσε την ταινία στον βασιλικό γραμματέα Τύπου.

32. Όταν επέστρεψαν στο Λονδίνο, μετά έξι μήνες, σύμφωνα με τη βιογράφο Sally Bedell Smith το βασιλικό ζεύγος χαιρέτησε τα παιδιά του διά χειραψίας.

33. Ένα από τα δώρα που είχε κάνει ο Φίλιππος στη βασίλισσα ήταν πλυντήριο ρούχων.

34. Οι Andrew και Edward, οι οποίοι γεννήθηκαν το 1960 και το 1964 αντίστοιχα, ήταν τα πρώτα παιδιά που γεννήθηκαν από εν ενεργεία μονάρχη σε έναν αιώνα – πιθανότατα θα είναι τα μόνα τουλάχιστον για τον επόμενο αιώνα.

35. Σε βιβλίο για τη βασιλική οικογένεια αναφέρεται ότι ένας υπηρέτης του παλατιού είχε μαυρίσει το μάτι του Andrew. Υπέβαλε την παραίτησή του, αλλά η Ελισάβετ την απέρριψε γιατί υπέθεσε ότι «ο γιος της άξιζε ό,τι έπαθε».

36. Το 1965, ο Tony Benn, τότε επικεφαλής του ταχυδρομείου, ζήτησε την έγκριση της Ελισάβετ προκειμένου να αφαιρεθεί το πρόσωπο της από τα γραμματόσημα. Πήρε ένα γράμμα που έλεγε ότι «η βασίλισσα δεν ήταν το ίδιο ενθουσιώδης με άλλες φορές, με αυτά τα σχέδια».

37. Είναι η μόνη πολίτης του έθνους της που μπορεί να οδηγήσει μολονότι δεν έχει δίπλωμα (αλλά ποτέ μόνη) και δεν χρειάζεται διαβατήριο για να ταξιδέψει.

38. Σε όσα της ανήκουν είναι τα δελφίνια και οι φάλαινες που κολυμπούν στα βρετανικά νερά και οι κύκνοι που είναι στον Τάμεση.

39. Κάθε μέρα στο Μπάκιγχαμ φτάνουν 200 με 300 γράμματα από φαν της.

40. Η βασίλισσα απευθύνεται στο έθνος ανήμερα των Χριστουγέννων, κάθε χρόνο. Η εξαίρεση στον κανόνα είναι το 1969, όταν προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η Βασιλική Οικογένεια».

Βρετανική οικογένεια παρακολουθεί το πρώτο χριστουγεννιάτικο μήνυμα της Ελισάβετ, το 1957. © AP Photo
Βρετανική οικογένεια παρακολουθεί το πρώτο χριστουγεννιάτικο μήνυμα της Ελισάβετ, το 1957.

41. Το 1971, μια δημοσκόπηση της Gallup που αφορούσε στο κοινοβούλιο έκανε γνωστό ότι το 57% του κοινού πίστευε πως η βασίλισσα θα έπρεπε να λάβει «αύξηση μισθού», ώστε να διπλασιάσει το επίδομά της από τους πολίτες στο 1.000.000 λίρες.

42. Το 1972, το Υπουργείο Οικονομικών συμφώνησε –με το ΟΚ του Παλατιού– να μπορούν να ψηφίζουν οι Βουλευτές μόνο για αύξηση του επιδόματος και όχι για μείωση, προκειμένου να μην γίνει κάτι τέτοιο από κυβέρνηση Εργατικών. Ο εκ των ηγετών των Tories, John Boyd-Carpenter, έγραψε «ας κανονίσουμε τα πράγματα έτσι, ώστε η Βασίλισσα να μην χρειαστεί να ασχοληθεί ξανά με αυτό το θέμα».

43. Έχει εκθρέψει περισσότερα από 100 άλογα και οι βιογράφοι της έχουν αναφέρει πως «αν δεν ήταν βασίλισσα, θα γινόταν επαγγελματίας εκτροφέας αλόγων». Την πρώτη φορά που έκανε ιππασία, ήταν 4 χρόνων.

44. Στην 25η επέτειο από την άνοδο της Βασίλισσας στο θρόνο (Αργυρό Ιωβηλαίο), το 1977, έκανε περιοδεία σε 36 κομητείες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και επισκέψεις σε 9 χώρες του εξωτερικού.

45. Κατά τη φωτιά που ξέσπασε το 1992 στο Κάστρο του Winsdor, 225 πυροσβέστες χρησιμοποίησαν 1,5 εκατομμύριο γαλόνια νερού για να λήξουν το θέμα. Η εκτίμηση για επισκευές αξίας 60 εκατομμυρίων λιρών είχε ως συνέπεια την οργή του κοινού και τη συμφωνία της Βασίλισσας να αρχίσει να πληρώνει φόρο εισοδήματος από το επόμενο έτος.

Η Ελισάβετ ως πριγκίπισσα ακόμα, στα 13α της γενέθλια, 21 Απριλίου 1939 . © AP Photo
Η Ελισάβετ ως πριγκίπισσα ακόμα, στα 13α της γενέθλια, 21 Απριλίου 1939 .

46. Στο Χρυσό Ιωβηλαίο (στην συμπλήρωση 50 χρόνων από την στέψη της, το 2002) ηχογραφήθηκε συναυλία που έγινε στο πλαίσιο των εορτασμών (Party at the Palace, με τη συμμετοχή των Elton John, Eric Clapton, Phil Collins, Annie Lennox και Paul McCartney). Πουλήθηκαν 100.000 αντίτυπα και η Ελισάβετ έγινε το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας που πήρε χρυσό δίσκο.

47. Έλαβε 178.000 συγχαρητήρια μηνύματα για το Διαμαντένιο Ιωβηλαίο (το 2012), ενώ το BBC έλαβε 4.500 παράπονα από τηλεθεατές που εξοργίστηκαν με την ανεπαρκή κάλυψη. Εκείνη τη χρονιά η Ελισάβετ έγινε η δεύτερη μονάρχης που έφτασε στα 60 χρόνια βασιλείας σε 1.000 χρόνια.

48. Το 2003, ρεπόρτερ της Daily Mirror απέκτησε πρόσβαση στα ενδότερα του παλατιού πιάνοντας δουλειά ως υπηρέτης. Αποκάλυψε ότι τα κορν φλέικς και η βρόμη/κουάκερ της Βασίλισσας ήταν σε στοίβες κουτιών Tupperware και ότι τάιζε τοστ και μαρμελάδα τα σκυλάκια της. Μετά, το Παλάτι εξασφάλισε δικαστικά την απαγόρευση περαιτέρω αποκαλύψεων.

49. Έχει κοντά στα 1.000 επίσημα πορτρέτα (φωτογραφικά ή πίνακες). Για τα 80ά της γενέθλια, το 2005, πόζαρε δύο φορές για ένα πορτρέτο του Rolf Harris. Κριτικός της Telegraph είπε ότι την απεικόνιζε «να χαμογελάει σαν τον πίθηκο πάνω από ένα όργανο». Ο Harris καταδικάστηκε για μια σειρά σεξουαλικών επιθέσεων και το πορτρέτο εξαφανίστηκε μυστηριωδώς.

50. Ο γάμος του Κάρολου με την Καμίλα συνέπεσε με το Grand National, μεγάλο ετήσιο αγώνα ιπποδρομιών. Ο αγώνας καθυστέρησε να αρχίσει ένα 25λεπτο, με τη βασίλισσα να τρέχει να τον δει μετά την τελετή.

Ελισάβετ
Πορτρέτο της Ελισάβετ φιλοτεχνημένο από τον Andy Warhol το 1985. © 2022 Alberto Pezzali / AP Photo
Πορτρέτο της Ελισάβετ φιλοτεχνημένο από τον Andy Warhol το 1985.

51. Το πρόσωπό της υπάρχει σε νομίσματα τουλάχιστον 35 χωρών (δεν υπάρχει άλλο πρόσωπο σε περισσότερα) και είναι η πιο πλούσια βασίλισσα εν ενεργεία.

52. Έχει δικαίωμα να ψηφίζει στις εκλογές, αλλά θεωρείται αντισυνταγματικό να ψηφίσει.

53. Ανακυκλώνει τα ρούχα της, με τους υπεύθυνους για τις εμφανίσεις της να φροντίζουν ώστε να μην φωτογραφίζεται ποτέ φορώντας τα ίδια. Προτιμά ρούχα με μανίκια 3/4 και στενό τελείωμα.

54. Οι ποδόγυροι στις φούστες της είναι «ζυγισμένοι» ώστε να εξαλειφθεί το ενδεχόμενο για «ατύχημα», να δηλαδή σηκωθεί το κάτω μέρος από τον αέρα.

55. Το μπουλ τεριέ της πριγκίπισσας Άννας επιτέθηκε και σκότωσε ένα από τα corgi της Βασίλισσας το 2012.

56. Στις 9 Σεπτεμβρίου του 2015 έκλεισε 63 χρόνια και 216 ημέρες ως βασίλισσα καταρρίπτοντας το ρεκόρ που ανήκε έως τότε στην προ-προγιαγιά της, Βικτωρία (23.226 ημέρες, 16 ώρες και 24 λεπτά).

57. Έχει το δικό της ATM στο Μπάκιγχαμ – της το ετοίμασε η τράπεζα Coutts. Μπορούν να το χρησιμοποιήσουν και τα άλλα μέλη της οικογενείας και δεν ξεμένει ποτέ από χρήματα.

Η Ελισάβετ με τη μητέρα της και τα σκυλιά τους, 19 Νοεμβρίου 1956. © AP Photo
Η Ελισάβετ με τη μητέρα της και τα σκυλιά τους, 19 Νοεμβρίου 1956.

58. Κληρονόμησε περιουσία ύψους 50-70 εκατ. στερλίνες από τη μητέρα της, για την οποία δεν φορολογήθηκε. Οποιοσδήποτε άλλος θα έπρεπε να πληρώσει φόρο της τάξης του 40%.

59. Έστειλε το πρώτο της email το 1976, μέσω του συστήματος ARPANET, προδρόμου του Internet, και έκανε την πρώτη ανάρτηση στο Instagram τo 2019. Με τα εγγόνια της επικοινωνεί με γραπτά μηνύματα.

60. Μία από τις λίγες περιπτώσεις που εθεάθη να κλαίει ήταν στον παροπλισμό του Royal Yacht «Britannia» το 1997.

61. Έχει στείλει 300.000 συγχαρητήρια μηνύματα σε αιωνόβιους. Το 1952 ήταν 300 και το 2020 ήταν 15.210. Το 2000 έστειλε ένα στη μητέρα της. Εκείνη το έδωσε στον σταυλάρχη της και του είπε να το ανοίξει με το σπαθί του.

62. O 257oς πιο πλούσιος άνθρωπος στη Μεγάλη Βρετανία (με εκτιμώμενη περιουσία στα 300.000.000 λίρες) χρησιμοποιεί την τσάντα της για να κάνει σήμα στους ανθρώπους της πως κουράστηκε να μιλάει σε κάποιον και θέλει να προχωρήσει.

63. Κοντά στους 14 εκατομμύρια κάτοικους (13,6) της Μεγάλης Βρετανίας παρακολούθησαν την κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου, στην οποία η βασίλισσα κάθισε μακριά από τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας της, λόγω των κανονισμών για τον κορονοϊό. Η Guardian έγραψε για την αρχή του τέλους μιας εποχής.

64. Σύμφωνα με το βιβλίο της Tina Brown, «The Palace Papers», η βασίλισσα ενέκρινε την καταστροφική συνέντευξη του Andrew στο Newsnight, το 2019. Δεν γνώριζε σε ποιο βαθμό θα επικεντρωνόταν στο σκάνδαλο Jeffrey Epstein. Η Brown αναφέρει ότι την παρακολούθησε μόνη της, στο ιδιωτικό της καθιστικό.

Ελισάβετ
Στην κηδεία του συζύγου της, 17 Απριλίου 2021. © 2021 Yui Mok / AP Photo
Στην κηδεία του συζύγου της, 17 Απριλίου 2021.

65. Το 2021, η Guardian αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο μιας αμφιλεγόμενης συμφωνίας γνωστής ως «συναίνεση της βασίλισσας», η βασίλισσα άσκησε επιτυχώς πιέσεις στην κυβέρνηση για να αλλάξει έναν νόμο που θα αποκάλυπτε λεπτομέρειες για την περιουσία της. Περισσότεροι από 1.000 νόμοι έχουν ελεγχθεί από τη βασίλισσα ή τον πρίγκιπα Κάρολο.

66. Δημοσκόπηση που διενήργησε το YouGov έκανε γνωστό πως το 62% των πολιτών στηρίζουν τη μοναρχία. Πριν δέκα χρόνια, το ποσοστό ήταν στο 73%.

67. Ο πρίγκιπας Χάρι είπε πρόσφατα ότι δεν ήταν σίγουρος για το αν θα παρευρεθεί στο πλατινένιο ιωβηλαίο, αλλά ήθελε να βεβαιωθεί ότι «είναι προστατευμένη και ότι έχει τους σωστούς ανθρώπους γύρω της».

68. Το 2013, της απονεμήθηκε ένα BAFTA (Βραβείο της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης) σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Κάστρο του Winsdor. Το BAFTA της δόθηκε για τη «διά βίου υποστήριξή της στη βρετανική κινηματογραφική και τηλεοπτική βιομηχανία», ενώ στο IMDb υπάρχουν 100 καταχωρήσεις ταινιών και σίριαλ που την αφορούν.

69. Επίσημα ο τίτλος που της έχει δοθεί είναι Ελισάβετ η Δεύτερη, με τη Χάρη του Θεού, του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας και των άλλων Βασιλείων και Εδαφών της Βασίλισσας, Επικεφαλής της Κοινοπολιτείας, Υπερασπιστή της Πίστεως.

70. Στις 27 Μαΐου του 2024 μπορεί να γίνει η μονάρχης που κάθεται στο θρόνο περισσότερο από κάθε άλλον στην ιστορία. Ρεκόρ που «κρατάει» ο Λουδοβίκος ΙΔ’ της Γαλλίας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.