Pexels Dziana Ηasanbekava

8 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΣ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ ΣΚΗΝΗ ΓΙΑ ΚΑΜΠΙΝΓΚ

Θέλεις να αγοράσεις σκηνή για κάμπινγκ αλλά δεν ξέρεις σε τι να επενδύσεις; Αναρωτιέσαι σε ποια χαρακτηριστικά πρέπει να δώσεις έμφαση; Ακολουθεί ένας μίνι οδηγός για το πώς να επιλέξεις.

Για πολλούς ανθρώπους το κάμπινγκ προσφέρει τις καλύτερες –και πιο ξεκούραστες– διακοπές (ακόμη και με παιδιά). Δεν είναι μόνο ένας οικονομικός τρόπος διακοπών, αλλά κουβαλάει μια ολόκληρη φιλοσοφία που μόνο όσοι έχουν μυηθεί σε αυτό εδώ και χρόνια μπορούν να σου εξηγήσουν. Το κάμπινγκ προϋποθέτει ένα βασικό πράγμα: να έχεις σκηνή.

Αν δεν έχεις, δανείζεσαι από κάποιον φίλο ή φιλοξενείσαι στη σκηνή κάποιου άλλου. Για πόσο όμως; Μήπως ήρθε η ώρα να πάρεις μία δικιά σου; Και αν ναι, ξέρεις πώς να την επιλέξεις σωστά, έτσι ώστε να μην χρειάζεσαι καινούργια μετά από λίγα χρόνια;

Όσα χρειάζεται να ξέρεις πριν αγοράσεις σκηνή

1. Η χωρικότητα

Αρχικά σκεφτείτε πόσα άτομα πρόκειται να κοιμηθούν στη σκηνή. Έχετε κατά νου ότι αν μια σκηνή είναι για 4 άτομα, για παράδειγμα, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χωράει 4 άτομα αλλά όχι άνετα και σίγουρα χωρίς τις αποσκευές. Αν υποθέσουμε ότι έχετε μια τετραμελή οικογένεια, είναι προτιμότερο να πάρετε μια σκηνή για 6 άτομα, ώστε να είστε πιο άνετα.

σκηνή
iStock

Επίσης, λάβετε υπόψη σας παράγοντες όπως:

  • Εσείς ή τα υπόλοιπα μέρη της παρέας ή της οικογένειας είναι μεγαλόσωμα;
  • Στριφογυρίζετε στον ύπνο σας, άρα χρειάζεστε περισσότερο χώρο;
  • Έχετε μαζί σας ένα μικρό παιδί ή ένα κατοικίδιο;

2. Ο προϋπολογισμός

Τι budget μπορείτε να διαθέσετε; Μην ξεχνάτε ότι οι ποιοτικές σκηνές κοστίζουν λίγο περισσότερο αλλά η διάρκεια ζωής τους είναι πολύ μεγαλύτερη. Φροντίστε να έχετε κάνει προηγουμένως μια έρευνα αγοράς.

3. Οι συνθήκες χρήσης και η εποχικότητα

Για ποια εποχή τη χρειάζεστε; Υπάρχουν σκηνές για διαφορετικά περιβάλλοντα. Αυτό σημαίνει ότι μια καλοκαιρινή είναι κατασκευασμένη από ελαφρύ υλικό και δεν έχει σχεδιαστεί για σκληρές συνθήκες όπως αυτές του χειμώνα. Μια σκηνή τριών εποχών μάς προσφέρει προστασία από το κρύο, τη βροχή, τα έντομα και μας παρέχει μια υποτυπώδη ιδιωτικότητα. Ωστόσο, αν σκοπεύετε να κατασκηνώσετε στο χιόνι (λέμε τώρα), η σκηνή σας πρέπει να είναι χειμερινή και όχι τριών εποχών.

σκηνή
Pexels Jay Randhawa

Αν πάλι κατασκηνώνετε μόνο το καλοκαίρι ή μόνο όταν έχει καλό καιρό και ηλιοφάνεια, τότε η σκηνή που θα αγοράσετε δεν χρειάζεται να είναι εξειδικευμένη για να κάνει τη δουλειά της. Σκεφτείτε, βέβαια, ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να πιάσει μια καλοκαιρινή μπόρα, οπότε καλό θα ήταν να είναι τουλάχιστον αδιάβροχη και να αντέχει στον αέρα.

4. Η ευκολία στο στήσιμο

Πόση ώρα θέλει να στηθεί μια σκηνή; Μπορείτε να τη στήσετε; Έχει εύκολο ή δύσκολο μηχανισμό; Εξετάστε αυτά τα ζητήματα και απαντήστε στα παραπάνω ερωτήματα πριν αγοράσετε σκηνή καθώς μια λάθος επιλογή μπορεί να σας αποτρέψει από το να πάτε για κάμπινγκ.

5. Το υλικό της σκηνής

Ελέγξετε το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένη. Για παράδειγμα, οι σκηνές από βαμβάκι έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και δεν χαλάνε εύκολα, συγκριτικά με όσες είναι κατασκευασμένες από νάιλον. Ωστόσο, εάν βρέξει μπορεί να γίνουν βαριές όταν απορροφηθεί το νερό.

κάμπινγκ
iStock

Επιπλέον, οι σκηνές από νάιλον και πολυεστέρα μπορεί να είναι αδιάβροχες, αλλά το φως του ήλιου θα προκαλέσει φθορά με την πάροδο του χρόνου. Ακόμη, βεβαιωθείτε ότι το φερμουάρ είναι ποιοτικό, κινείται εύκολα, δεν πιάνεται στο ύφασμα και δεν σκουριάζει.

6. Το βάρος της σκηνής

Θα χρειαστεί να την κουβαλήσετε; Θα τη μεταφέρετε σε μεγάλες αποστάσεις; Προορίζεται για κατασκήνωση με αυτοκίνητο; Σκεφτείτε όλα αυτά τα ενδεχόμενα πριν αγοράσετε σκηνή, έχοντας κατά νου ότι κάποιες μπορεί να είναι εξαιρετικά βαριές.

7. Έμφαση στον εξαερισμό

Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, ο εξαερισμός της σκηνής είναι βασικό. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα εάν υπάρχουν παράθυρα με σίτες, διαπνέοντα υφάσματα και υλικά κατασκευής και δύο πόρτες αντί για μία.

8. Πρόσθετα χαρακτηριστικά

Άλλα πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε είναι ο αριθμός των παραθύρων, η εξωτερική μπροστινή τέντα, ο προθάλαμος και αν υπάρχει δυνατότητα αγοράς αξεσουάρ που να ταιριάζουν στη σκηνή.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.