iStock

ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΜΕΙΓΝΥΟΝΤΑΙ

Υπάρχει μια μόδα τα τελευταία χρόνια να αναμειγνύονται τα καθαριστικά για το σπίτι, η οποία μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη. Αν το κάνεις κι εσύ, μάθε γιατί πρέπει να σταματήσεις.

Ένα πρωινό του Αυγούστου του 2020, η 34χρονη Celia Seymour από το Λονδίνο είχε μόλις τελειώσει με το καθάρισμα του μπάνιου, όταν ξαφνικά άρχισε να αισθάνεται δύσπνοια. Ένας γνωστός έτυχε να περνά εκείνη την ώρα από το σπίτι και της χτύπησε το κουδούνι. Όπως ο ίδιος είπε αργότερα, «θυμάμαι η μυρωδιά του καθαριστικού ήταν τόσο έντονη, που με ενόχλησε στο στήθος». Η Seymour βγήκε έξω, μίλησε μαζί του για λίγη ώρα, όμως λίγες στιγμές μετά του είπε ότι ζαλίζεται και δυσκολεύεται να ανασάνει. Στη συνέχεια κατέρρευσε.

Ο άνδρας προσπάθησε να της κάνει τεχνητές αναπνοές και κάλεσε ασθενοφόρο. Στο νοσοκομείο τοποθετήθηκε σε τεχνητό κώμα, για να καταλήξει λίγες ημέρες μετά. Τι είχε συμβεί; Η νέα γυναίκα, καθώς καθάριζε το μπάνιο, είχε αναμείξει σε έναν κουβά δύο ισχυρά καθαριστικά: Χλωρίνη και ένα καθαριστικό τουαλέτας. Από τη μίξη αυτή εκλύονται τοξικά αέρια, τα οποία μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για την υγεία – έως και θανατηφόρα.

Ο παραπάνω συνδυασμός καθαριστικών δεν είναι ο μόνος που πρέπει να αποφεύγεται. Υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί, συνήθως με πρωταγωνίστρια τη χλωρίνη, που δεν θα πρέπει να αναμειγνύουμε για να μην κινδυνεύσουμε.

Ποια καθαριστικά δεν πρέπει να αναμειγνύεις ποτέ

Τα τελευταία χρόνια, ειδικά από την πανδημία και μετά, η χρήση της χλωρίνης και άλλων καθαριστικών με αντισηπτικές ιδιότητες έχει αυξηθεί σημαντικά σε κάθε νοικοκυριό, όχι άδικα. Η καλή υγιεινή των χώρων μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην ατομική μας υγεία. Ποιος αποφάσισε ή συνέστησε ποτέ, όμως, ότι τα καθαριστικά αυτά πρέπει να αναμειγνύονται;

Πρόκειται για ένα τεράστιο λάθος, το οποίο σύμφωνα με την τοξικολόγο Δρ Kelly Krisna Johnson-Arbor μπορεί να προκαλέσει χημικές αντιδράσεις που οδηγούν στην έκλυση αερίων χλωρίου και υδροχλωρικού οξέως, οι οποίες μπορεί να είναι επικίνδυνες για τον οργανισμό. Για την ακρίβεια, λέει η ειδικός, η χλωρίνη δεν πρέπει να συνδυάζεται ούτε με ξύδι.

Αυτά τα καθαριστικά προϊόντα δεν πρέπει να αναμειγνύονται
iStock

Επιπλέον, η χλωρίνη μπορεί να χρησιμοποιείται αδιάλυτη μόνο στη λεκάνη της τουαλέτας και στους νεροχύτες – για τις υπόλοιπες επιφάνειες του σπιτιού πρέπει να διαλύεται σε νερό. Tέλος, όταν καθαρίζουμε με αυτή θα πρέπει να φοράμε ειδικά γάντια, ή ακόμα και μάσκα αν τη χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Αναφορικά με τη χλωρίνη και τα άλλα καθαριστικά που δεν πρέπει να συνδυάζονται η γιατρός αναφέρει τα εξής:

– Μη συνδυάζεις καθαριστικό λεκάνης και χλωρίνη

Για μία εξαιρετικά βρώμικη τουαλέτα, ένα κλασικό καθαριστικό λεκάνης και το πιγκάλ μπορεί να μην αρκούν. Όταν το συνειδητοποιείς αυτό μπορεί να μπαίνεις σε πειρασμό να ρίξεις από πάνω και χλωρίνη. Μην το κάνεις. «Ο συνδυασμός αυτός μπορεί να δημιουργήσει αέριο χλώριο. Η εισπνοή αυτού μπορεί να προκαλέσει βήχα, ερεθισμό στη μύτη και τον λαιμό, ακόμα και δυσκολία στην αναπνοή. Η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ πιο επικίνδυνη για άτομα που έχουν άσθμα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα», λέει η Δρ Johnson-Arbor, η οποία συμβουλεύει στην περίπτωση που αναπνεύσει κανείς τέτοιο αέριο να σπεύσει άμεσα για φρέσκο αέρα και, αν εμφανίσει ερεθισμό ή οποιαδήποτε ενόχληση, να τρέξει στα επείγοντα.

καθαριστικά
iStock

– Μη συνδυάζεις χλωρίνη και αμμωνία

«Αμμωνία περιέχουν συνήθως τα καθαριστικά για τζάμια. Αν αυτή για κάποιο λόγο συνδυαστεί με τη χλωρίνη, μπορεί να δημιουργηθεί χημική αντίδραση που να εκλύσει έναν τοξικό καπνό αερίου χλωραμίνης. Σε υψηλή συγκέντρωση, το αέριο αυτό μπορεί να είναι θανατηφόρο», λέει η γιατρός.

– Μη συνδυάζεις χλωρίνη και ξύδι

Όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται αυτό, η Δρ Johnson-Arbor λέει ότι ο συνδυασμός αυτών των δύο, –όπως και οποιουδήποτε όξινου προϊόντος– δημιουργεί αέριο χλώριο, με συνέπεια τον βήχα, την αναπνευστική δυσχέρια και το τσούξιμο στα μάτια που αναφέραμε παραπάνω. Η γιατρός λέει ότι σε περίπτωση που αυτά τα δύο αναμειχθούν δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να τα διαλύσουμε ρίχνοντας νερό, καθώς αυτό απλά θα δημιουργήσει παράγωγα του αερίου. «Αντίθετα, θα πρέπει να απομακρυνθούμε εμείς και όποιος είναι στο σπίτι από το σημείο και να αναζητήσουμε φρέσκο αέρα».

– Μη συνδυάζεις οξυζενέ και ξύδι

Το ξύδι δεν πρέπει να συνδυάζεται ούτε με οξυζενέ, γιατί δημιουργεί υπεροξικό οξύ, το οποίο όχι μόνο είναι ιδιαίτερα διαβρωτικό, αλλά μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τα μάτια, το δέρμα, τον λαιμό, τη μύτη, ακόμα και τους πνεύμονες.

– Μη συνδυάζεις υγρό απόφραξης και χλωρίνη

Το πρώτο το χρησιμοποιούμε συνήθως σε βουλωμένους σωλήνες και σιφώνια. Τώρα, γιατί έπειτα από αυτό να ρίξει κανείς και χλωρίνη είναι άγνωστο, αλλά σε περίπτωση που το κάνει μπορεί να προκαλέσει χημική αντίδραση δυνητικά θανατηφόρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αποφρακτικά περιέχουν συνήθως υδροξείδιο του νατρίου, το οποίο διασπά με χημικό τρόπο τα συσσωρευμένα οργανικά περιττώματα, και καυστική ποτάσα που επιταχύνει τη διαδικασία. Αν στον σωλήνα ρίξει κανείς και χλωρίνη, τα αέρια που θα εκλυθούν θα ανέβουν προς τα πάνω, θα εισέλθουν στο μπάνιο και θα βάλουν σε εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο τα μέλη του σπιτιού (και βέβαια τα κατοικίδια).

Επίσης, δεν θα πρέπει να αναμειγνύονται ποτέ διαφορετικές μάρκες αποφρακτικών υγρών.

– Μη συνδυάζεις χλωρίνη και οινόπνευμα

Όταν αυτά τα δύο συνδυαστούν παράγουν χλωροφόρμιο, «το οποίο είναι εξαιρετικά τοξικό, μπορεί να βλάψει τα μάτια, το δέρμα, το ήπαρ, τα νεφρά, ακόμα και το νευρικό σύστημα», λέει η Δρ Johnson-Arbor.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.