precious plastic melbourne/ unsplash

ΦΤΙΑΞΕ ΦΥΣΙΚΑ OΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Δεν είναι απαραίτητα πάντα τα ισχυρά καθαριστικά προϊόντα. Μπορούμε να διατηρήσουμε το σπίτι μας καθαρό και με υλικά που θα βρούμε στα ντουλάπια μας.

Όταν πρόκειται για την απολύμανση του σπιτιού μας, τα εμπορικά καθαριστικά προϊόντα είναι συνήθως η πρώτη μας επιλογή. Χρειάζεται όμως να τα χρησιμοποιούμε κάθε φορά που απλώς θέλουμε να συγυρίσουμε τον πάγκο της κουζίνας ή να φρεσκάρουμε το σαλόνι;

Αν αναλογιστούμε τις επιπτώσεις που έχουν τα συστατικά τους στην υγεία τη δική μας, των κατοικιδίων μας και στο περιβάλλον, η χρήση τους με μέτρο είναι η καλύτερη λύση.

Η ανάγκη για δυνατά χημικά καθαριστικά μπορεί να περιοριστεί, αν ρίξουμε το βάρος στην… πρόληψη, αν δηλαδή καθαρίζουμε τακτικά τις μικρές τουλάχιστον επιφάνειες, και αν χρησιμοποιούμε φυσικά καθαριστικά, εκμεταλλευόμενοι υλικά που πιθανότατα ήδη έχουμε στο σπίτι.

Σπιτικά καθαριστικά: Τι να έχετε στο νου

  • Τα απολυμαντικά είναι πιο αποτελεσματικά, αν χρησιμοποιούνται σε επιφάνειες που έχουν ήδη καθαριστεί με σαπούνι και νερό.
  • Οι σπιτικές λύσεις δρουν πιο αργά από τα χημικά απολυμαντικά, γι’ αυτό χρειάζεται να περιμένουμε τουλάχιστον ένα λεπτό πριν σκουπίσουμε.
  • Χρησιμοποιούμε τα παρακάτω υλικά σε σκληρές επιφάνειες, αφού πρώτα τα έχουμε δοκιμάσει σε κάποιο μη ορατό σημείο τους, για να βεβαιωθούμε ότι δεν προκαλούν ανεπιθύμητες φθορές.

Φυσικά oικολογικά καθαριστικά για το σπίτι
good soul shop/ unsplash

6 φυσικά καθαριστικά για το σπίτι

1. Λευκό ξύδι

«Αναμείξτε το με αρκετή μαγειρική σόδα μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα και χρησιμοποιήστε τη για να απομακρύνετε τη βρωμιά από το μπάνιο», λέει η ειδικός υγιεινής Donna Duberg, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις.

Μελέτη του 2014, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, αναφέρει ότι διάλυμα ξυδιού με οξύτητα 10% ήταν αποτελεσματικό στην εξόντωση των βακτηρίων που προκαλούν φυματίωση.

«Αν και ξύδι με περιεκτικότητα 5% σε οξικό οξύ είναι αρκετά ισχυρό για να σκοτώσει ορισμένα οικιακά παθογόνα, δεν τα σκοτώνει όλα. Ωστόσο, το αποσταγμένο λευκό ξύδι είναι ένα φθηνό, μη τοξικό προϊόν, χρήσιμο για ορισμένες δουλειές του σπιτιού», αναφέρει δημοσίευση της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

2. Χυμός λεμονιού

Το κιτρικό οξύ που περιέχουν τα λεμόνια βοηθάει στην απομάκρυνση λεκέδων, όπως τα υπολείμματα σαπουνιού και αλάτων που βρίσκονται στα μπάνια και τις κουζίνες. Τα λεμόνια μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν για την απολύμανση επιφανειών οι οποίες δεν είναι πορώδεις. Αν και ο χυμός τους δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο το ξύδι, σίγουρα έχει πιο ευχάριστο άρωμα.

Ας έχουμε υπόψη ότι ο χυμός λεμονιού χαλάει γρήγορα, οπότε δεν μπορούμε να τον διατηρήσουμε περισσότερες από λίγες ημέρες.

3. Βραστό νερό και ατμός

Το βραστό νερό μπορεί να σκοτώσει αποτελεσματικά βακτήρια και ιούς, αλλά πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον στους 60-70 βαθμούς Κελσίου, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Μάλιστα, αν συνδυαστεί με σαπούνι ή κάποιο άλλο απολυμαντικό παράγοντα, τότε τα αποτελέσματα θα είναι ακόμα καλύτερα.

Ωστόσο, το πιο toxic-free απολυμαντικό είναι ο υδρατμός, που απομακρύνει σκληρούς λεκέδες και λίπη, ενώ απολυμαίνει σκληρές και μαλακές επιφάνειες. Αν και η χρήση ατμοκαθαριστή αποτελεί μια χρονοβόρα διαδικασία, μπορεί να μας γλυτώσει από βακτήρια, μικρόβια, ακάρεα σκόνης και άλλα παθογόνα.

Φυσικά oικολογικά καθαριστικά για το σπίτι
daiga ellaby/ unsplash

4. Οινόπνευμα

Το οινόπνευμα που χρησιμοποιούμε για τις εντριβές περιέχει αιθυλική αλκοόλη και έχει την ικανότητα να σκοτώνει τα μικρόβια καθώς διαταράσσει τη δομή της κυτταρικής τους μεμβράνης. Προκειμένου να είναι αποτελεσματική η χρήση του, πρέπει η συγκέντρωσή του να είναι υψηλή, περίπου 70% (αναγράφεται στη συσκευασία).

5. Αιθέρια έλαια

Υπάρχουν ορισμένα αιθέρια έλαια, όπως το tea tree, η σιτρονέλα, το γεράνι, το λεμονόχορτο, το πορτοκάλι και το πατσουλί, που φαίνεται να δρουν ενάντια σε διάφορα βακτήρια, μύκητες και ιούς.

Προς το παρόν, οι επιστήμονες μελετούν τις ιδιότητες των αιθέριων ελαίων. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να μάθουμε πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν πιο αποτελεσματικά ως απολυμαντικά.

6. Η μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι μια εξαιρετική επιλογή, αν θέλουμε να απομακρύνουμε οσμές, π.χ. από κάδους απορριμμάτων και δοχεία για πάνες. Μπορούμε, επίσης, να τη χρησιμοποιήσουμε ως ήπιο καθαριστικό σπιτιού. Αρκεί να ρίξουμε μικρή ποσότητα σε ένα υγρό πανί και στη συνέχεια να καθαρίσουμε επιφάνειες, όπως πάγκους, νεροχύτες, φούρνους, σόμπες και μπανιέρες.

DIY καθαριστικό για όλες τις χρήσεις

Αναμειγνύουμε ½ φλιτζάνι ξύδι, ¼ φλιτζάνι μαγειρική σόδα και 4-8 φλιτζάνια ζεστό νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Προσθέτουμε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο από αυτά που αναφέρονται παραπάνω, ανακινούμε και εφαρμόζουμε.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.