Shutterstock

DECLUTTER: ΤΙ ΕΜΑΘΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ MARIE KONDO

Τι σημαίνει declutter; Μπορεί ένα σπίτι να μπει σε τάξη μια και καλή; Ένας τακτοποιημένος χώρος συνεπάγεται και τακτοποιημένη ζωή; Η Marie Kondo, γκουρού της τακτοποίησης, δίνει απαντήσεις.

Μια μικροκαμωμένη Γιαπωνέζα με ένα μόνιμο χαμόγελο στα χείλη είναι η γυναίκα που ταυτίστηκε –όχι άδικα– στις συνειδήσεις μας με ένα σπίτι απολύτως τακτοποιημένο. Xωρίς περιττά αντικείμενα, όπου τα πάντα βρίσκονται στη θέση τους. H Marie Kondo είναι η γκουρού της οργάνωσης, που μας έμαθε τον όρο «declutter». Τι σημαίνει; Απομακρύνω τα άχρηστα, κοινώς ξεφορτώνομαι.

Γνωστή και ως KonΜari, η κα Kondo θεωρείται παγκοσμίως ως expert της τακτοποίησης, τα βιβλία της έχουν γίνει best seller, ενώ στο Netflix έχει τη δική της σειρά, με τον τίλο «Tidying Up with Marie Kondo». H Marie επισκέπτεται σπίτια, τα οποία αναδιοργανώνει, και φεύγει έχοντας αφήσει πίσω της δωμάτια απαλλαγμένα από την ακαταστασία και ανθρώπους πιο ανάλαφρους.

Μπαίνοντας στον κόσμο της Marie Kondo και του decluttering

Όλοι έχουμε πράγματα που κρατάμε γιατί έχουν για μας συναισθηματική αξία. Μπορεί να είναι ένα κερί που σου είχε χαρίσει εκείνος ο ωραίος τύπος πριν από 20 χρόνια. Η ασημένια κορνίζα που έχεις ακόμα στο ντουλάπι «γιατί είναι δώρο». Η μπλούζα Nirvana που σου θυμίζει τα χρόνια του λυκείου και δεν σου πάει η καρδιά να την πετάξεις. Και κάπως έτσι γεμίζουν συρτάρια και ντουλάπες, αφήνοντάς σου ένα αίσθημα μάλλον εσωτερικής πίεσης παρά χαράς και νοσταλγίας κάθε φορά που τα αντικρίζεις.

Marie kondo η μέθοδός της
Η Marie Kondo. Shutterstock

Όταν έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο της Marie Kondo, «Σπίτι σε τάξη, ζωή σε τάξη», ένιωθα ότι η ζωή μου ήταν σε πλήρη αταξία και το σπίτι μου σε ακόμα μεγαλύτερη. Ο υπότιτλος «Η μαγεία του να τακτοποιείς» αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα στο να το ανοίξω. Δεν έβρισκα απολύτως καμία μαγεία στην τακτοποίηση.

Τελικά, το διάβασα μήνες αργότερα, όταν όλοι πλέον μιλούσαν για τον τρόπο διπλώματος της κας Kondo. Δεν μπορούσα να μείνω πίσω στις εξελίξεις. Το κερί έφυγε, η κορνίζα πήγε στη μαμά μου, η μπλούζα Nirvana ελπίζω να βρήκε ένα καινούριο σπίτι που να την αγαπήσει το ίδιο. Και μαζί με αυτά έφυγαν τουλάχιστον 8 σακούλες σκουπιδιών με αντικείμενα και ρούχα που έσερνα μαζί μου χρόνια χωρίς λόγο. Έμεινε, όμως, μεταξύ άλλων, ένα βραχιόλι που είχα αγοράσει για 0,50€ στην υπαίθρια αγορά της Βιέννης, όπου έκανα Erasmus. Ευτυχώς, η Marie είχε προβλέψει και γι’ αυτό. Κρατάμε μόνο όσα πραγματικά μας δίνουν χαρά.

6 μαθήματα decluttering από τη Marie Kondo

Μάθημα #1: Μην τακτοποιείς ανά δωμάτιο, αλλά ανά κατηγορία

Τακτοποίηση σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού
Shutterstock

Η Marie Kondo είναι κατηγορηματική σε αυτό. Και μάλιστα συστήνει μια συγκεκριμένη σειρά: Ξεκινάς από τα ρούχα, συνεχίζεις με τα βιβλία, προχωράς με τα χαρτιά, πιάνεις τα ετερόκλητα μικροαντικείμενα και για το τέλος αφήνεις τα πράγματα με συναισθηματική αξία. «Πιάνοντας πρώτα τα ευκολότερα και αφήνοντας τα δυσκολότερα τελευταία, εξασκούμαστε σταδιακά στην ικανότητα λήψης αποφάσεων, έτσι ώστε μέχρι να φτάσουμε στο τέλος να φαίνεται απλό», συμβουλεύει. Επιβεβαιώνω.

Μάθημα #2: Το κριτήριο της επιλογής

Marie Kondo
Shutterstock
A vase with dry flowers on a table. Scandinavian classic kitchen with wooden and white details, minimalistic interior design. Real photo.Cosy home.

Τι κρατάω, τι πετάω; Όταν υπάρχει προφανής λόγος για να ξεφορτωθείς κάτι, όλα είναι απλά. Πετάς κάτι που έχει σπάσει,  έχει χαλάσει, είναι παλιομοδίτικο. Τι γίνεται, όμως, όταν δεν υπάρχει προφανής λόγος; Η κα Kondo απαντάει με μια ερώτηση: «Μου δίνει χαρά;» Aν ναι, το κρατάω. Αν όχι, το πετάω.

«Σας ευχαριστεί να φοράτε ρούχα που δεν σας δίνουν χαρά; Νιώθετε όμορφα όταν περιβάλλεστε από σωρούς βιβλίων που δεν έχετε διαβάσει και δεν σας αγγίζουν; Τώρα, φανταστείτε τον εαυτό σας σε έναν χώρο που περιέχει μόνο πράγματα που σας δίνουν χαρά. Δεν είναι αυτός ο τρόπος ζωής που ονειρεύεστε;»

Ναι, ξέρω, ακούγεται κάπως όλο αυτό. Κι όμως. Περιέργως δεν άργησα να συνειδητοποιήσω ότι πολλά από τα ρούχα που έσερνα μαζί μου τόσα χρόνια μού φαίνονταν μίζερα. Έμεινα με πολύ πολύ λιγότερα ρούχα μέσα στην ντουλάπα, καθένα από τα οποία μου άρεσε πραγματικά.

Μάθημα #3: Η νοσταλγία δεν θα σου βγει σε καλό

Τακτοποιημένο σπίτι
Shutterstock

Έτσι τουλάχιστον υποστηρίζει η Γιαπωνέζα γκουρού της τακτοποίησης. Μην κάνεις το λάθος να ανοίξεις το κουτί με τα αναμνηστικά και να διαβάσεις κάρτες ή γράμματα. Μπαίνεις αυτομάτως στη σκουληκότρυπα της νοσταλγίας και η επιστροφή είναι αμφίβολη. «Οι πραγματικά πολύτιμες αναμνήσεις δεν θα εξαφανιστούν ποτέ, ακόμα κι αν πετάξετε τα πράγματα που συνδέονται με αυτές. Ζούμε στο παρόν. Όσο όμορφα και να ήταν κάποια πράγματα δεν μπορούμε να ζούμε στο παρελθόν», εξηγεί.

Αν είσαι από αυτούς που στέλνουν όλα όσα δεν μπορούν να πετάξουν στο πατρικό τους, διάβασε την εμπειρία μιας παθούσας πελάτισσας της κας Kondo: «Απλώς κορόιδευα τον εαυτό μου στέλνοντας όσα δεν μπορούσα να αποχωριστώ στο πατρικό μου. Όταν κοίταξα ξανά το κάθε αντικείμενο, συνειδητοποίησα ότι είχα ζήσει εκείνες τις στιγμές στο έπακρο και ότι ήμουν σε θέση να ευχαριστήσω τα ενθύμιά μου για τη χαρά που μου είχαν δώσει τότε. Όταν τα πέταξα, ένιωσα σαν να έρχομαι αντιμέτωπη με το παρελθόν μου για πρώτη φορά στη ζωή μου».

Μπήκα κι εγώ στη διαδικασία να σκεφτώ όλα αυτά τα κουτιά με κάρτες, γράμματα και ενθύμια κάθε είδους που είχα... ξεφορτωθεί στο υπόγειο των γονιών μου. Δεν τα άνοιγα ποτέ, ένιωθα απλώς καλά που υπήρχαν κάπου. Δεν είναι το ίδιο με τις αναμνήσεις που υπάρχουν μέσα στο κεφάλι μας; Χμμμ. Να θυμηθώ να περάσω αύριο από τους γονείς.

Μάθημα #4: Κάθε πράγμα έχει τη θέση του

Τακτοποίηση στο σπίτι
Shutterstock

Όταν έχεις ολοκληρώσει τη διαδικασία του decluttering, περνάς στην τακτοποίηση. Ο κανόνας για να είναι ένα σπίτι πάντα τακτοποιημένο είναι ο εξής: Πρέπει να αποφασίσεις ποια θα είναι η θέση για κάθε αντικείμενο και αυτή να παραμείνει ίδια. Το σπίτι μαζεύεται στο άψε σβήσε, είναι εντυπωσιακό.

Μάθημα #5: Απόλυτη απλότητα στην αποθήκευση

Declutter με τη Marie Kondo
Shutterstock

Ξέχνα τα θαυματουργά σχέδια αποθήκευσης και τις «έξυπνες» λύσεις οργάνωσης του σπιτιού σου. Το μυστικό για ένα τακτοποιημένο και χωρίς άχρηστα αντικείμενα δωμάτιο είναι να επιδιώκεις την απόλυτη απλότητα στην αποθήκευση. Αυτά είναι τα λόγια της κας Kondo. Το ζητούμενο είναι να θυμάσαι την ύπαρξη κάθε πράγματος που έχεις στην κατοχή σου.

«Χωρίζοντας τα πράγματα σε τρία επίπεδα, ανάλογα με τη συχνότητα ή την εποχή χρήσης τους, είμαι σίγουρη ότι ακόμα περισσότερα αντικείμενα θα έμεναν να μαραζώνουν στο σκοτάδι», εξηγεί. Τι προτείνει, λοιπόν; Κατηγοριοποίηση όλων μας των υπαρχόντων ανά τύπο αντικειμένου και ανά άτομο. Αν ζεις μόνος/η σου, η αποθήκευση είναι πολύ απλή υπόθεση. Στην περίπτωση οικογένειας, χρειάζεται –αν είναι εφικτό– ξεχωριστός αποθηκευτικός χώρος για κάθε μέλος.

Μάθημα #6: Αχ, αυτό το δίπλωμα της Kondo

Το δίπλωμα σύμφωνα με τη Marie Kondo
Shutterstock

Το διάσημο πλέον δίπλωμα των ρούχων της Marie Kondo έχει κερδίσει φανατικούς υποστηρικτές. Οι λόγοι είναι πολλοί: Τα ρούχα πιάνουν λιγότερο χώρο, φαίνονται πιο τακτοποιημένα και δεν διαλύεται ο πύργος με τα μπλουζάκια κάθε φορά που θες να τραβήξεις ένα (δεν φαντάζεστε τι αξία έχει αυτό το τελευταίο στα παιδικά συρτάρια). Για να διατηρήσεις όρθια τα ρούχα μέσα στα συρτάρια, η γιαπωνέζα γκουρού προτείνει τη χρήση κουτιών από παπούτσια! Δοκίμασέ το και θα την θυμηθείς!

Ας μην απατώμαστε. Το σπίτι πολλών από μας απέχει πολύ από αυτά που χαζεύουμε στο Pinterest ή στις σελίδες περιοδικών διακόσμησης (ξέρεις, αυτά με τα άσπρα έπιπλα, τα φυτά εσωτερικού χώρου και το αναμμένο κερί που αποτελεί το μοναδικό αντικείμενο πάνω στο τραπεζάκι του σαλονιού). Παρ’ όλα αυτά, η αίσθηση απελευθέρωσης και ηρεμίας που νιώθεις όταν συνειδητοποιείς ότι στο σπίτι σου υπάρχουν μόνο πράγματα «που σου προκαλούν χαρά» κάνει ήδη τη διαφορά.

Σπίτι σε τάξη, ζωή σε τάξη
Eκδόσεις Κλειδάριθμος

 

 

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.