Janaya Dasiuk/ Unsplash

ΠΟΣΟ ΡΕΥΜΑ «ΚΑΤΑΠΙΝΕΙ» ΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΣΟΥ; Η ΝΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΗΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ

Η νέα ενεργειακή σήμανση των ηλεκτρικών συσκευών βοηθά να επιλέγουμε προϊόντα με χαμηλότερο κόστος λειτουργίας, και να ωφελούμε όχι μόνο την τσέπη μας, αλλά και τον πλανήτη.

Ψάχνω να αγοράσω καινούργιο ψυγείο. Ιδανικά, ένα κόκκινο σε στιλ ρετρό. Ξεκινάω που λέτε την έρευνα αγοράς. Ανοίγω ιστοσελίδες, κλείνω ιστοσελίδες, βλέπω τιμές. Ρωτάω και μερικούς φίλους να δω τι έχουν αγοράσει.

Αφού καταλήγω σε μερικά μοντέλα, αποφασίζω να ρίξω μια ματιά στην ενεργειακή τους σήμανση, για να δω πόσο ρεύμα καίνε μέσα σε έναν χρόνο. Τα δύο πρώτα μοντέλα της λίστας μου πιάνουν... πάτο. Μετά από κάμποσο ψάξιμο βρίσκω ένα ψυγείο που να με ικανοποιεί χρωματικά, στιλιστικά και ενεργειακά.

Η ενεργειακή σήμανση είναι ένας εύκολος τρόπος να κατανοήσουμε τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει κάθε μας αγορά στο περιβάλλον. Αν θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι καταναλωτές, μια ματιά στη σχετική ετικέτα είναι αρκετή για να καταλάβουμε πόσο μια επιλογή θα επιβαρύνει όχι μόνο τον λογαριασμό του ρεύματος, αλλά και τον ίδιο τον πλανήτη.

Τι είναι η ενεργειακή σήμανση;

Κάθε οικιακή συσκευή που κυκλοφορεί σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υποχρεωτικό να φέρει τη λεγόμενη ενεργειακή σήμανση ή ενεργειακή ετικέτα. Πρόκειται για ένα αυτοκόλλητο που βρίσκουμε πάνω στις συσκευές και παρέχει πληροφορίες για την ενέργεια που καταναλώνουν, τις επιδόσεις τους και άλλα χαρακτηριστικά τους (όπως π.χ. η χωρητικότητά τους και η κατανάλωση νερού).

Στην ετικέτα αναγράφεται και η ενεργειακή κλάση, που μέχρι πριν λίγους μήνες, περιλάμβανε μια χρωματική κλίμακα από το Α+++ (σκούρο πράσινο) μέχρι το G (σκούρο κόκκινο). Ωστόσο, έχει τεθεί πλέον σε ισχύ μια πιο απλή κατηγοριοποίηση.

Η νέα ενεργειακή ετικέτα

Η σημαντικότερη αλλαγή στις νέες ετικέτες είναι η απλούστευση των κλάσεων ενεργειακής απόδοσης, που πλέον ξεκινούν από το A, για τα πιο αποδοτικά προϊόντα, και φτάνουν μέχρι το G, για τα προϊόντα με πολύ χαμηλή απόδοση. Δεν υπάρχουν, δηλαδή, βαθμολογίες A+, A++ και A+++.

Με βάση τα νέα δεδομένα, λίγα προϊόντα μπορούν προς το παρόν να πάρουν την υψηλότερη βαθμολογία. Με άλλα λόγια, μπορεί να διάλεξα ένα ψυγείο που με βάση την παλιά ενεργειακή ετικέτα ήταν της κλάσης Α+++, με τη νέα όμως να κατατάσσεται στην κλάση C. Το προϊόν δεν έχει αλλάξει, αλλά έχουν γίνει πιο αυστηρές οι αναθεωρημένες προδιαγραφές της ΕΕ, ώστε να ενθαρρύνεται η καινοτομία.

Anastasiia Balandina/ Unsplash
Μια ακόμα αλλαγή είναι η εισαγωγή κωδικού QR. Σαρώνοντας τον, αποκτάμε πρόσβαση στο ευρωπαϊκό μητρώο προϊόντων για τις ενεργειακές ετικέτες (EPREL). Πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή βάση δεδομένων όπου μπορούμε να βρούμε πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το μοντέλο του προϊόντος μας.

Οι πρώτες κατηγορίες προϊόντων στις οποίες εφαρμόστηκε η νέα ενεργειακή ετικέτα είναι τα ψυγεία και οι καταψύκτες, τα πλυντήρια πιάτων, τα πλυντήρια ρούχων και τα στεγνωτήρια, οι συσκευές τηλεόρασης και άλλες εξωτερικές οθόνες. Ακολούθησαν λαμπτήρες και φωτιστικά με σταθερές φωτεινές πηγές, ενώ σταδιακά θα επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα.

Γιατί να ελέγχουμε την ενεργειακή σήμανση μιας συσκευής;

Από το 2010 έως το 2019, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά αυξάνονταν με ρυθμό 2,3% ετησίως κατά μέσο όρο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κάθε χρόνο, δηλαδή, πληρώναμε όλο και περισσότερα χρήματα για ρεύμα. Από την άλλη, το ποσοστό ενέργειας που καταναλώνει ο οικιακός τομέας στην Ελλάδα σε φωτισμό και συσκευές φτάνει το 19,2%. Το ποσοστό αυτό δεν περιλαμβάνει την ενέργεια που χρησιμοποιείται για θέρμανση και ψύξη του σπιτιού, και για μαγείρεμα.

Συνδυάζοντας τα παραπάνω με την επιτακτική ανάγκη μείωσης του ανθρακικού μας αποτυπώματος, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι η επιλογή συσκευών με υψηλή ενεργειακή απόδοση συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας, και ταυτόχρονα στην προστασία του περιβάλλοντος.

ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΙ Ο ΟΙΚΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΦΩΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ 19,2%.

Τα πρακτικά οφέλη της εξοικονόμησης

Σε τι μεταφράζεται στην πράξη αυτή η αλλαγή καταναλωτικών επιλογών; Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  • Τα συνολικά οφέλη από τις ενεργειακές ετικέτες και τα μέτρα οικολογικού σχεδιασμού θα οδηγήσουν, έως το 2030, σε ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας περίπου 230 εκατ. τόνων ισοδύναμου πετρελαίου.
  • Το μέγεθος αυτό ισοδυναμεί με το άθροισμα της ετήσιας τελικής κατανάλωσης ενέργειας της Ισπανίας και της Πολωνίας.
  • Για τους καταναλωτές αυτό σημαίνει μέση εξοικονόμηση έως και 285 ευρώ ετησίως στους οικιακούς λογαριασμούς ενέργειας.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι, για παράδειγμα, η ετήσια κατανάλωση ενέργειας για τα πλυντήρια πιάτων εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 1/3, ενώ η αποδοτικότερη χρήση νερού θα εξοικονομήσει 476 εκατ. κυβικά νερού ετησίως (όσο χωρούν 190.000 ολυμπιακές πισίνες βάθους 2 μέτρων).

Προσέχουμε τον τρόπο χρήσης

Το να αγοράσουμε μια ενεργειακά αποδοτική συσκευή δεν σημαίνει ότι ξεμπερδέψαμε με το θέμα. Ο τρόπος που τη χρησιμοποιούμε και η σωστή της συντήρηση είναι εξίσου σημαντικοί παράγοντες, όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας. Στην περίπτωση π.χ. ενός ψυγείου, η απόδοσή του θα είναι μικρότερη αν το βάλουμε δίπλα στην κουζίνα μας. Το ίδιο ισχύει και αν δεν επιδιορθώσουμε μια φθορά που δεν επιτρέπει στην πόρτα να κλείνει αεροστεγώς.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.