iStock

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΤΙΖΕΙΣ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ

Τα λουλούδια για να αναπτυχθούν σωστά χρειάζονται ήλιο, καλό χώμα και μπόλικο νερό. Ποια είναι, όμως, η σωστή ώρα για πότισμα και με ποια συχνότητα;

Το νερό είναι βασική τροφή που έχουν ανάγκη τα φυτά και τα λουλούδια για να αναπτυχθούν και να ανθίσουν. Όπως συμβαίνει και με την έκθεση στον ήλιο, όμως, δεν χρειάζονται όλα την ίδια ποσότητα νερού: κάποια έχουν ανάγκη από συχνό πότισμα, ενώ άλλα μπορεί ακόμα και να πεθάνουν από αυτό.

Επιπλέον, το πόσο νερό θα ρίξεις στα λουλούδια σου δεν εξαρτάται μόνο από αυτά μα και από το έδαφος στο οποίο φυτρώνουν, την ποιότητα του χώματος, το κλίμα της περιοχής. Σα να μην έφταναν όλες αυτές οι παράμετροι, στην εξίσωση μπαίνει και η ώρα της ημέρας κατά την οποία το πότισμα είναι πιο αποδοτικό.

Η καλύτερη ώρα για πότισμα (και η ιδανική συχνότητα)

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του φυτωρίου Southern Living Plant Collection, Kip McConnell, «η καλύτερη ώρα της ημέρας για να ποτίζεις τον κήπο σου είναι το πρωί, γιατί έτσι το νερό προλαβαίνει να απορροφηθεί προτού να δύσει ο ήλιος, επιτρέποντας στα φυτά να διατηρήσουν την υγρασία τους μεν, αλλά και να στεγνώσουν σωστά».

Ο ίδιος προσθέτει πως αν το πότισμα το πρωί δεν είναι εφικτό, η επόμενη εναλλακτική είναι το απόγευμα, όμως απόφυγε το βραδινό πότισμα γιατί τότε το νερό παραμένει περισσότερο στις ρίζες και τα φύλλα των φυτών και αυτό μπορεί να οδηγήσει είτε σε σάπισμα είτε σε ανάπτυξη μυκήτων.

Απόφυγε, επίσης, τις μεσημεριανές ώρες, ιδίως το καλοκαίρι, γιατί με τη ζέστη το νερό εξατμίζεται πολύ γρήγορα, αντί να απορροφηθεί από το χώμα και τις ρίζες.

Αυτή είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να ποτίζεις τα λουλούδια σου
iStock

Πόσο συχνά να ποτίζεις τα λουλούδια σου;

Δεν υπάρχει μία απάντηση για όλα τα λουλούδια, όμως υπάρχουν παράγοντες που αν λάβεις υπόψη θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις πόσο συχνά χρειάζονται πότισμα τα δικά σου φυτά. Επιπλέον, τη συχνότητα θα την καταλάβεις καθώς ο καιρός θα περνά και τα φυτά σου θα μεγαλώνουν. Τα φώτα του εδώ μας δίνει ο ιδιοκτήτης του θερμοκηπίου SUNY College of Environmental Science and Forestry (ESF), Terry Ettinger:

– Το κλίμα της περιοχής

Το κλίμα παίζει ίσως τον βασικότερο ρόλο στο πόσο συχνά θα ποτίζεις τα λουλούδια σου. Βρέχει συχνά την άνοιξη και το καλοκαίρι, ή έχει υπερβολική ξηρασία και αέρα; Η απάντηση θα σε βοηθήσει να προγραμματίσεις το πότισμα ανάλογα με την εποχή.

– Πόσο νερό χρειάζονται τα λουλούδια σου;

Είναι σημαντικό να ξέρεις αν έχεις να κάνεις με φυτά που αντέχουν στην ξηρασία ή που αγαπούν την υγρασία. Ενημερώσου για τα φυτά του κήπου ή της γλάστρας σου και πότισέ τα αντίστοιχα.

Αυτή είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να ποτίζεις τα λουλούδια σου
iStock

– Ο τύπος του χώματος

Ο τύπος του χώματος παίζει επίσης ρόλο, γιατί ορισμένοι τύποι «κρατούν» νερό περισσότερο από άλλους. Για παράδειγμα, αν το χώμα έχει περισσότερο πηλό (άργιλο), θα συγκρατεί την υγρασία και δεν θα χρειάζεται πολύ συχνά πότισμα. Το πιο αμμώδες χώμα στεγνώνει εύκολα, οπότε πρέπει να το ποτίζεις πιο συχνά. Σε κάθε περίπτωση, λένε οι ειδικοί, το χώμα του κήπου και ακόμα περισσότερο των γλαστρών χρειάζεται συχνά ανανέωση για να αναπτύσσονται σωστά τα φυτά. Το κομπόστ είναι ένας καλός τρόπος να ανανεώνεται το χώμα, κυρίως στον κήπο.

– Πού έχεις φυτέψει τα λουλούδια;

Τα φυτά που αναπτύσσονται σε γλάστρες και ζαρντινιέρες χρειάζονται, σε γενικές γραμμές, πότισμα πιο συχνά από τα φυτά στο χώμα, ειδικά τους ζεστούς μήνες. Ο λόγος είναι ότι δεν έχουν βαθιά φυτεμένες ρίζες που να συγκρατούν καλή υγρασία.

– Η ηλικία των φυτών σου

Όπως συμβαίνει με όλους τους ζωντανούς οργανισμούς, όσο μικρότεροι σε ηλικία είναι τόσο παραπάνω φροντίδα χρειάζονται. Έτσι, ενώ τα μεγαλύτερης ηλικίας φυτά μπορούν να περάσουν μεγαλύτερα διαστήματα χωρίς νερό, τα μικρά δεν πρέπει να κινδυνεύσουν από αφυδάτωση. Τα περισσότερα χρειάζονται καθημερινό πότισμα, τουλάχιστον μέχρι να αναπτυχθούν οι ρίζες τους, δηλαδή σίγουρα τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά το φύτεμα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.