iStock

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΙΣ ΚΡΑΣΙΑ

Αν δεν έχεις τη δυνατότητα να έχεις ειδικό ψυγείο για κρασιά, μάθε πού δεν πρέπει να τα αποθηκεύεις με τίποτα, αλλά και ποιο είναι το ιδανικό μέρος, που σίγουρα δεν φαντάζεσαι!

Γιορτές έρχονται, όλο και κάποια μπουκάλια με κρασί θα απολαύσετε με τις παρέες σας (ή και μόνοι). Ενδεχομένως, να περισσέψουν κάποια και να χρειαστεί να τα βάλετε κάπου έως την επόμενη φορά που θα τα «αναδείξετε».

Συνηθέστερα τα εναποθέτετε σε ένα ράφι στην κουζίνα. Ή στο σαλόνι. Έτσι, όμως, τα καταστρέφετε. Ας δούμε λοιπόν, πώς θα συντηρήσετε με ασφάλεια το κρασί σας.

Τι χαλάει το κρασί

To Οxford Companion to Wine είναι βιβλίο –με 4 εκδόσεις– που επιμελούνται τρεις κριτικοί κρασιού, εγνωσμένης αξίας. Περιλαμβάνει περισσότερες από 4.100 καταχωρήσεις ουσιών και αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη αναφορά στον κόσμο του κρασιού. Για την 4η έκδοση συνεργάστηκαν περισσότεροι από 250 ειδικοί σε τομείς από την αμπελοκαλλιέργεια και την οινολογία έως τον πολιτισμό, τη θρησκεία, την ιστορία, τους ανθρώπους, τους παραγωγούς, τις επωνυμίες, τη γευσιγνωσία.

Βάσει λοιπόν των καθ’ ύλην αρμοδίων, οι τρεις παράγοντες που έχουν τον πιο άμεσο αντίκτυπο στην κατάσταση ενός κρασιού είναι:

  1. το φως,
  2. η υγρασία,
  3. η θερμοκρασία.

Πώς επηρεάζει το κρασί η θερμοκρασία

Η ιδανική θερμοκρασία αποθήκευσης κρασιού είναι από 15 έως 19 βαθμοί, ώστε να διατηρήσει την ιδανική γεύση. Η έκθεση σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες την αλλοιώνει. Η αλλοίωση εξαρτάται από το κάθε κρασί.

Για παράδειγμα, ένα Pinot Noir από την περιοχή της Βουργουνδίας, που περιέχει εύθραυστα αρώματα από μικρά λουλούδια, υποφέρει περισσότερο από την έκθεση σε θερμοκρασίες υψηλότερες από τις ενδεδειγμένες.

κρασί
iStock

Σε κάθε περίπτωση, εάν το δωμάτιο έχει θερμοκρασία πάνω από 26 βαθμούς Κελσίου, το κρασί «μαγειρεύεται». Το καταλαβαίνουμε αν βγάζει γλυκόξινη γεύση, ανάλογη με το χυμό στις κονσέρβες φρούτων.

Επιπροσθέτως, εάν το κρασί είναι κλειστό με φελλό, η θερμότητα μπορεί να τον κάνει να «βγει» από το μπουκάλι. Δηλαδή, να σπάσει την αεροστεγή σφράγιση. Αν μπει αέρας, προκαλείται οξείδωση και η γεύση εξαφανίζεται. Αυτό κάνει τον πάγκο της κουζίνας σου το χειρότερο μέρος για να αποθηκεύσεις ένα μπουκάλι κρασί. Ιδιαίτερα σε σημείο που είναι κοντά σε συσκευές που παράγουν θερμότητα. Αυτό το δωμάτιο του σπιτιού έχει τις πιο μεταβλητές θερμοκρασίες, ενώ συχνά είναι και το πιο φωτεινό. Η μέση θερμοκρασία είναι οι 20 βαθμοί Κελσίου.

Η υγρασία και το φως

Σε ό,τι αφορά την υγρασία, η υπερβολική μπορεί να καταστρέψει το κρασί. Η χαμηλή υγρασία μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα, λόγω του κινδύνου ξήρανσης του φελλού. Ως ιδανική υγρασία αναφέρεται από πολλούς connoisseurs το 75%. Υπάρχει ωστόσο και η σημείωση πως έχει γίνει πολύ λίγη σημαντική έρευνα για τον οριστικό καθορισμό ενός βέλτιστου εύρους.

κρασί
iStock

Το άμεσο ηλιακό φως αντιδρά αρνητικά με τις φαινολικές ενώσεις που έχει το κρασί. Όταν το κρασί εκτίθεται στο ηλιακό φως, τα τεχνητά φώτα φθορισμού ή οποιαδήποτε άλλη μορφή φωτισμού, μπορεί να αλλάξει η γεύση και το άρωμά του.

Τα λευκά με ελαφρύ σώμα διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο και γι’ αυτό συσκευάζονται σε φιμέ μπουκάλια κρασιού, που προσφέρουν κάποια προστασία από το φως.

Τα κρασιά που είναι συσκευασμένα σε διαφανές, ανοιχτό πράσινο και μπλε μπουκάλι είναι τόσο ευάλωτα στο φως, που χρειάζονται επιπλέον προφυλάξεις στην αποθήκευση.

Πού μπορείς να αποθηκεύεις το κρασί

Υπάρχουν ειδικές συσκευές πια, όπου μπορείς να αποθηκεύεις με ασφάλεια τα μπουκάλια με το κρασί. Ωστόσο, δεν έχουν όλοι χρήματα να διαθέσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Άλλοι δεν έχουν τον χώρο, αν και υπάρχουν και σε αρκετά μικρές διαστάσεις. Υπάρχουν κι εκείνοι που δεν έχουν την ανάγκη, αφού δεν κάνουν συλλογή. Απλά έχουν ένα, δυο μπουκάλια – που μάλλον έχουν φέρει επισκέπτες.

ψυγείο κρασιού
iStock

Η λύση που δεν στοιχίζει τίποτα προτάθηκε από τη Maria Denton, υπεύθυνη ποτών στα εστιατόρια Old Ebbitt Grill και The Hamilton, στην Ουάσιγκτον. Είναι η ντουλάπα με τα ρούχα, «όπου έχω τοποθετήσει μια σχάρα κρασιού. Μπορείτε βέβαια, να χρησιμοποιήσετε και αποθηκευτικά μέσα στα οποία τοποθετείτε τα παπούτσια σας».

Σύστησε την ντουλάπα του υπνοδωματίου ως την καλύτερη λύση, μαζί με συρτάρια που δεν χρησιμοποιούμε. Επίσης, η αποθήκευση μπορεί να γίνει κάτω από το κρεβάτι, σε ρηχά κουτιά που προορίζονται για σεντόνια.

Η ίδια τόνισε ότι το κρασί δεν παλαιώνεται, αν το αφήσεις για καιρό ανεκμετάλλευτο. «Μερικές φορές, η καλύτερη στιγμή για να πιεις ακόμα και ένα ακριβό μπουκάλι είναι εκείνη την εβδομάδα που το παίρνεις».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.