Unsplash Sol

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΙ ΤΥΠΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΕΙΣΑΙ

Όσοι εργαζόμαστε ανήκουμε σε έναν από τους έξι υπάρχοντες τύπους εργαζομένων, υποστηρίζουν ερευνητές. Ξέρεις ποιος είναι ο δικός σου;

Αυτό το «τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;» μας κυνηγάει από μικρά παιδιά. Κάποιοι καταφέρνουν να γίνουν ό,τι ονειρεύονται. Άλλοι το ανακαλύπτουν στην πορεία μετά από μερικές προσπάθειες. Άλλοι αλλάζουν ενδιαφέροντα δυο και τρεις (ή περισσότερες) φορές. Υπάρχουν φυσικά και πολλοί που βρίσκονται σε μια εργασία που δεν αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες και τις δεξιότητές τους.

Η εταιρεία συμβούλων Bain & Company εντόπισε έξι προφίλ εργαζομένων, με βάση τα οποία επιχειρήσεις και εργαζόμενοι μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τα κίνητρα και τους ρόλους που ταιριάζουν περισσότερο σε κάθε τύπο προσωπικότητας. Η δημοσκόπηση που πραγματοποίησαν, με τίτλο «The Working Future: More Human, Not less» και υπότιτλο «It’s time to change how we think about work», περιλάμβανε 20.000 εργαζομένους και θα μπορούσε να βοηθήσει εταιρείες με υψηλά ποσοστά παραίτησης εργατικού δυναμικού.

Το τέλος του μέσου όρου & οι 6 τύποι εργαζομένων

Οι αντιλήψεις για το τι θεωρείται «καλή» δουλειά και «μέσος όρος» στους εργαζομένους αλλάζουν, σχολιάζει η εταιρεία, εντοπίζοντας έξι βασικούς τύπους εργαζομένων:

  1. διαχειριστές (operators),
  2. δοτικούς (givers),
  3. τεχνίτες (artisans),
  4. εξερευνητές (explorers),
  5. πρωτοπόρους (pioneers),
  6. αγωνιστές (strivers).

Οι διαχειριστές βλέπουν την εργασία ως μέσο για την επίτευξη ενός στόχου και δεν επικεντρώνονται ιδιαίτερα στο κύρος ή την αυτονομία. Τείνουν να προτιμούν τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα και είναι ένας από τους πιο ομαδικούς τύπους εργαζομένων.

Οι δοτικοί βρίσκουν νόημα σε εργασίες που βελτιώνουν άμεσα τη ζωή των άλλων. Έχουν ισχυρό ομαδικό πνεύμα, είναι προσεκτικοί εκ φύσεως και τους αρέσει να κάνουν σχέδια.

Ανακαλύψτε ποιος τύπος εργαζομένου είστε
Unsplash Jeriden Villegas

Οι τεχνίτες αναζητούν εργασίες που τους εμπνέουν και επιδιώκουν να κατακτήσουν τον χαρακτηρισμό της αυθεντίας. Συνήθως θέλουν υψηλό βαθμό αυτονομίας και δίνουν μικρή αξία στις εργασιακές σχέσεις.

Οι εξερευνητέςεκτιμούν την ελευθερία και την απόκτηση εμπειριών, και αναζητούν επαγγέλματα που προσφέρουν ποικιλία και ενθουσιασμό. Συνήθως η εργασία τους δεν είναι αυτή που προσδιορίζει την αίσθηση ταυτότητάς τους, ενώ κάνουν μόνο όσα χρειάζονται προκειμένου να πετύχουν.

Οι πρωτοπόροι έχουν ισχυρές απόψεις για το πώς πρέπει να είναι τα πράγματα και θέλουν τον έλεγχο, ώστε να κάνουν τις αλλαγές που απαιτούνται. Αποδέχονται το ρίσκο και ταυτίζονται με τη δουλειά τους, κάνοντας μεγάλες προσωπικές θυσίες.

Οι αγωνιστές θέλουν να προοδεύουν και παρακινούνται από το κύρος και όσα τους προσφέρει η εργασία τους (π.χ. μισθό). Τείνουν να κάνουν σχέδια και επιλέγουν γνώριμα μονοπάτια προς την επιτυχία. Μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί στις επαγγελματικές τους σχέσεις, τις οποίες αντιμετωπίζουν με όρους δούναι και λαβείν.

Ανακαλύψτε ποιος τύπος εργαζομένου είστε
Unsplash Βruce Μars

Τι άλλο εντόπισε η δημοσκόπηση

Ορισμένες θέσεις εργασίας φαίνεται να προσελκύουν υψηλότερα ποσοστά κάποιων τύπων εργαζομένων. Για παράδειγμα, οι πρώτοι προτιμούν διοικητικές θέσεις, ενώ οι δοτικοί εργασίες που έχουν να κάνουν με την παροχή φροντίδας και τη διδασκαλία. Όσο για τους τεχνίτες, φαίνεται να τους ελκύουν οι χειρωνακτικές εργασίες.

Επιπλέον, η ηλικία και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση επηρεάζουν την επιλογή εργασίας. Οι πιο μορφωμένοι και οι εργαζόμενοι με υψηλότερα εισοδήματα δίνουν μεγαλύτερη αξία στην αυτονομία, το κύρος και τις προοπτικές. Αυτό μεταφράζεται σε υψηλότερο ποσοστό πρωτοπόρων και αγωνιστών.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.