Μάνθος Πρελορέντζος/tinosoutdoors.com

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ ΤΗΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Τήνο, πάρε μαζί σου τις απαραίτητες πληροφορίες για τα περίφημα μονοπάτια της. Εμείς επιλέγουμε τέσσερα από αυτά για να αρχίσεις με κέφι την πεζοπορία.

Η Τήνος δεν είναι πια μέρος του συνειρμού που για χρόνια αφορούσε στο ιερό προσκύνημα της εικόνας της Παναγίας. Είναι ένα ιδιαίτερο κυκλαδίτικο νησί, χωρίς τη βοή της Πάρου, της Νάξου και της Μυκόνου με ήπια –μέχρι στιγμής– τουριστική ανάπτυξη, που σου δίνει τη δυνατότητα να το γνωρίσεις καλύτερα παίρνοντας ένα ή περισσότερα από τα πολλά μονοπάτια της.

Πανάρχαια ορισμένα, τα μονοπάτια της Τήνου γίνονται τόπος συνάντησης Ελλήνων και ξένων εραστών της πεζοπορίας, που ανοίγουν χάρτινους και ψηφιακούς χάρτες, προσανατολίζονται και ξεκινούν με το σακίδιο φορτωμένο τα απαραίτητα: νερό, κολατσιό και κανένα αντισταμινικό να βρίσκεται για υποχόνδριες προσωπικότητες όπως η γράφουσα.

Ανακαλύπτοντας τα τηνιακά μονοπάτια

Η νέα γενιά της Τήνου οργώνει το νησί με μηχανές και αυτοκίνητα. Σέβεται όμως και διατηρεί τα μονοπάτια εκείνα που χάραξε το βάδισμα των προγόνων τους. Νησιώτες δεμένοι με τη γη τους οι Τηνιακοί υποστηρίζουν κάθε κίνηση που διατηρεί τα πολιτιστικά και πολιτισμικά στοιχεία του τόπου τους. Γιατί αυτό είναι τα μονοπάτια της Τήνου: κομμάτι του ιδιαίτερου πολιτισμού της, που οδηγούν τον περιπατητή σε ιδιαίτερα φυσικά ή αρχιτεκτονικά τοπία.

«Η Τήνος προσφέρεται για πεζοπορία», μας λέει ο Μάνθος Πρελορέντζος, από την Τήνο, συνοδός βουνού και ιδιοκτήτης εταιρίας με υπαίθριες δραστηριότητες στο νησί. Οι λεπτομέρειες που μας δίνει είναι εντυπωσιακές αριθμητικά: Πεζοπορικό δίκτυο 500 χιλιομέτρων και το σηματοδοτημένο δίκτυο Tinos trails έκτασης 150 χιλιομέτρων. Έχετε όρεξη για περπάτημα;

Το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλα μονοπάτια

Όπως και οι πελάτες του, Έλληνες και ξένοι, ζητάω κι εγώ από τον Μάνθο Πρελορέντζο να μου συστήσει κάποιες ιδιαίτερες διαδρομές. «Όλες είναι ιδιαίτερες», απαντά: «Περνάνε από γραφικά χωριά, παραλίες και περιστεριώνες, που έχουν το ιδιαίτερο ύφος του νησιού», καταλήγει.

Στο τέλος της κουβέντας μας θα μου προτείνει τέσσερα σηματοδοτημένα μονοπάτια για κάθε λογής πεζοπόρους: φυσιολάτρες, ιστοριοδίφες, λάτρεις της αρχιτεκτονικής ή «νέτα-σκέτα» διαβάτες που γνωρίζουν έναν τόπο περπατώντας.

Μονοπάτια της Τήνου
Περιστεριώνες στην Τήνο Μάνθος Πρελορέντζος/tinosoutdoors.com
Περιστεριώνες στην Τήνο

Μυρσίνη-Λειβάδα: Το συγκεκριμένο μονοπάτι ξεκινάει από τη Μυρσίνη, ένα χωριό κοντά στο Φαλατάδο, από τα γνωστότερα χωριά του νησιού. Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου τρεις ώρες. Έχει ενδιαφέρον γιατί το μονοπάτι πάει παράλληλα με το ποτάμι –ναι, ποτάμι– το οποίο βέβαια στην καρδιά του καλοκαιριού είναι στεγνό. Περνάμε ακόμη το Πλατύ, μία κατάφυτη περιοχή της Τήνου και προς το τελείωμα του μονοπατιού, πριν φτάσουμε δηλαδή στην παραλία της Λειβάδας, μία άγρα παραλία με βότσαλα, συναντάμε βάθρες –λιμνούλες δηλαδή– με μικρούς καταρράκτες.

Μονοπάτια της Τήνου
Η παραλία της Λειβάδας Μάνθος Πρελορέντζος/tinosoutdoors.com
Η παραλία της Λειβάδας

Βολάξ-Αγάπη: Μονοπάτι με σύντομη διαδρομή διάρκειας περίπου μίας ώρας. Ξεκινάμε από το Βολάξ το χωριό με τους στρογγυλούς γρανιτένιους βράχους και διασχίζουμε ένα κομμάτι της Τήνου με περιστεριώνες και νερόμυλους που έχουν τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του νησιού. Το μονοπάτι οδηγεί στο χωριό Αγάπη, από τα πιο παλιά και γραφικά σημεία της Τήνου.

Εξώμβουργο (βουνό)-Χώρα: Το Εξώμβουργο ή Εξώμπουργκο είναι εντυπωσιακό αλλά όχι το ψηλότερο βουνό της Τήνου. (Ο Τσικνιάς έχει τα πρωτεία μεγέθους). Η συγκεκριμένη διαδρομή έχει και ιστορική σημασία καθώς ξεκινάει από το βουνό που φιλοξενεί τα ερείπια του ενετικού κάστρου και χρησιμοποιεί ένα αρχαίο μονοπάτι που περνάει από την αρχαία πόλη της Τήνου.

Μονοπάτια της Τήνου
Εξώμβουργο Μάνθος Πρελορέντζος/tinosoutdoors.com
Εξώμβουργο

Πλατιά-Πύργος-Πάνορμο: Ξεκινάς από τα Πλατιά, ένα μικρό διατηρητέο χωριό κοντά στον Πύργο, με τις πρώτες αναφορές για την ύπαρξή του να τυπώνονται σε έγγραφα του 17ου αιώνα. Στη συνέχεια περνάς από τον Πύργο το μεγαλύτερο χωριό της Τήνου και περίφημο κέντρο μαρμαρογλυπτικής και καταλήγει στον όρμο του Πανόρμου.

Έχει η Τήνος Via Ferrata;

Από πέρυσι, δηλαδή το 2022, έχει φτιαχτεί μία Via Ferrata (Σιδερένια οδός) στην Τήνο. Η Via Ferrata είναι διεθνής όρος για ιδιαίτερες πεζοπορικές διαδρομές σε βουνά όπου έχει εγκατασταθεί αναρριχητικός εξοπλισμός. Η τηνιακή Via Ferrata αφορά στην περίμετρο του Εξώμβουργου.

Μονοπάτια της Τήνου
Η Via Ferrata της Τήνου Μάνθος Πρελορέντζος/tinosoutdoors.com
Η Via Ferrata της Τήνου

«Απευθύνεται σε έμπειρους πεζοπόρους. Είναι πεζοπορική και όχι αναρριχητική διαδρομή», εξηγεί ο Μάνθος, αλλά έχω την εικόνα του ειδικού εξοπλισμού με τα συρματόσχοινα και καταλαβαίνω ότι η Via Ferrata σίγουρα δεν είναι το πρώτο μονοπάτι που θα πάρεις στο μαγικό αυτό νησί. Εκτός κι αν τα ύψη δεν σε τρομάζουν και νιώθεις έτοιμος/η για όλα. Οργανώσου και ξεκίνα λοιπόν.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.