ΑΠΑΛΛΑΞΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΦΗΚΕΣ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΠΑΓΙΔΕΣ
Φτιάξε εύκολα φυσικές παγίδες για να κρατήσεις τις σφήκες μακριά από τη βεράντα και τον κήπο σου, αποφεύγοντας τα χημικά εντομοκτόνα.
Όλοι γνωρίζουμε την ευεργετική επίδραση που έχουν τα ζωύφια στη φύση. Καθένα από αυτά παίζει τον δικό του ξεχωριστό και πολύτιμο ρόλο στη χλωρίδα και ευρύτερα στην αλυσίδα της ζωής. Αυτή είναι η αλήθεια. Αλλά η αλήθεια καμιά φορά πονάει!
Κάθε φορά που σε πλησιάζει ένα έντομο, ειδικά αν είναι πετούμενο, η επίγνωση που έχεις για την αξία του στη φύση έρχεται σε δεύτερη μοίρα, γιατί σε πρώτη μοίρα έρχεται ο φόβος! Είτε πάσχεις από κάποια αλλεργία στα τσιμπήματα, είτε σε διακατέχει κάποια φοβία –η εντομοφοβία είναι μια κατηγορία από μόνη της– η παρουσία των εντόμων σου προκαλεί από ανησυχία και εκνευρισμό έως υστερία! Αυτό συμβαίνει και με τις σφήκες, τα ευεργετικά αυτά έντομα που βοηθούν στην γονιμοποίηση των φυτών και κρατούν υπό έλεγχο τα επιβλαβή παράσιτα ενός κήπου.
Θέλεις να απολαμβάνεις ξέγνοιαστα τη βεράντα ή τον κήπο σου κρατώντας σε απόσταση τις σφήκες που έρχονται «επίσκεψη»; Σου έχουμε μια ιδέα για παγίδες που θα φτιάξεις με σπιτικά υλικά, αποφεύγοντας τα χημικά που περιέχουν τα εντομοαπωθητικά του εμπορίου και χωρίς να ξοδέψεις χρήματα.
Το ιδανικό για να απαλλαγείς από τις σφηκοφωλιές και να κρατήσεις μακριά από το σπίτι και τον κήπο σου αυτά τα πετούμενα είναι να έχεις τοποθετήσει παγίδες στην αρχή της άνοιξης, όταν οι σφήκες αναζητούν μέρη, για να στήσουν το σπιτικό τους. Ακόμη όμως και στην καρδιά του καλοκαιριού μπορείς να το κάνεις, προσαρμόζοντας ανάλογα το δόλωμα. Ίσως έχεις δει κατά καιρούς μπουκάλια νερού με ζάχαρη ή μαρμελάδα, να κρέμονται σε εξωτερικούς χώρους σπιτιών. Διάβασε παρακάτω ποια είναι τα απλά βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσεις για να φτιάξεις κι εσύ παγίδες για σφήκες.
Πώς θα φτιάξεις μια σπιτική παγίδα για σφήκες
Στην παγίδα που θα φτιάξουμε, οι σφήκες έλκονται από την μυρωδιά του δολώματος και πετάνε προς το άνοιγμα του μπουκαλιού. Μόλις μπουν στο μπουκάλι από το στενό άνοιγμα, δεν βρίσκουν τρόπο να επιστρέψουν και εγκλωβίζονται στο δοχείο με το δόλωμα.
Πάρε λοιπόν ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι νερού ή αναψυκτικού περίπου 2 λίτρων. Με έναν ανεξίτηλο μαρκαδόρο, σχεδίασε μια γραμμή γύρω από τον «λαιμό» του μπουκαλιού, εκεί που σταματάει το κωνικό σχήμα. Εάν θέλεις, για να διατηρήσεις την γραμμή σχεδιασμού ίσια, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα μεγάλο λάστιχο ή ένα κορδόνι που θα το δέσεις γύρω από το μπουκάλι ως οδηγό, πριν σχεδιάσεις τη γραμμή.
Με ένα μαχαίρι ή κοπίδι, κόψε το επάνω μέρος του μπουκαλιού στη γραμμή που σχεδίασες. Πρόσεξε μην τραυματιστείς.
Δόλωσε την παγίδα με μια τροφή δελεαστική για τις σφήκες, που θα τοποθετήσεις στο κάτω μέρος του κομμένου μπουκαλιού. Παρακάτω, σου έχουμε μερικές ιδέες, που φαίνεται να λειτουργούν καλύτερα ανάλογα με τις εποχές.
- Άνοιξη έως αρχές καλοκαιριού: Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, οι σφήκες θέλουν την πρωτεΐνη τους! Βάλε λοιπόν στην παγίδα ένα μικρό κομμάτι κρέας που περίσσεψε από το μεσημεριανό ή λίγο σουβλάκι.
- Τέλη καλοκαιριού και αρχές φθινοπώρου: Σε αυτή τη χρονική περίοδο, οι σφήκες αναζητούν επιδόρπιο! Οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη, τις δελεάζει. Χρησιμοποίησε ζαχαρόνερο ή νερό με μαρμελάδα, κάποιο αναψυκτικό με ζάχαρη, χυμό φρούτων ή οποιοδήποτε γλυκό υγρό.
Προσοχή: Η προσθήκη μελιού, θα προσελκύσει τις μέλισσες, γι’ αυτό δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσεις ως γλυκό δόλωμα. Πρόσθεσε λίγο ξύδι στο μείγμα, για να κρατήσεις τις μέλισσες μακριά. Επιπλέον μπορείς να προσθέσεις και λίγο υγρό πιάτων, για να εμποδίσεις τις σφήκες να το «σκάσουν», από την παγίδα σου.
Αφού τελειώσεις με την παρασκευή του δολώματος, πάρε πάνω μέρος του μπουκαλιού που έκοψες, αφαίρεσε το καπάκι και γύρισέ το ανάποδα, κλείνοντας το δοχείο του μπουκαλιού που περιέχει το μείγμα. Η παγίδα σου, είναι έτοιμη για χρήση.
Τοποθέτησε την παγίδα ή τις παγίδες σε εξωτερικούς χώρους, όπου βλέπεις να συχνάζουν σφήκες ή όπου θα ήθελες να τις κρατήσεις μακριά. Για παράδειγμα, αν θέλεις να φας στη βεράντα ή στον κήπο σου, βάλε μια παγίδα σε μικρή απόσταση από το τραπέζι και ευχήσου οι σφήκες να προτιμήσουν την παγίδα παρά το γεύμα σου!
Εάν θέλεις να κρεμάσεις κάπου την παγίδα, δεν έχεις παρά να τρυπήσεις το μπουκάλι στις δυο αντικριστές πλευρές, να περάσεις ένα κομμάτι σπάγκο ή σύρμα από κάθε οπή και να το αναρτήσεις όπου θέλεις. Καλό είναι να βεβαιωθείς ότι έχεις τρυπήσει και τα δυο μέρη του μπουκαλιού που έχουν μπει το ένα μέσα στο άλλο.
Tips
- Οι σφήκες δεν αγαπούν την μυρωδιά του ξυδιού, όμως λίγο μηλόξιδο ανακατεμένο με ζαχαρούχο νερό και υγρό πιάτων δημιουργεί μια γλυκιά παγίδα, που θα τις δελεάσει.
- Όταν μια σφήκα σκοτώνεται, απελευθερώνει φερομόνες, ουσίες που προσελκύουν και άλλες σφήκες. Για τον λόγο αυτό, είναι πιο αποτελεσματικές οι παγίδες.
- Να αφαιρείτε τακτικά τις νεκρές σφήκες από τις παγίδες.
- Όταν τις καθαρίζετε, προσέξτε μήπως υπάρχουν ζωντανές σφήκες.
- Να ανανεώνετε το μείγμα του δολώματος τακτικά.
- Να είσαστε πάντοτε προσεκτικοί όταν αντιμετωπίζετε σφήκες, ειδικά εάν είσαστε αλλεργικοί.
- Τοποθετήστε τις παγίδες κοντά σε δέντρα και θάμνους ή κοντά στο σπίτι, εάν θέλετε να παγιδεύσετε και άλλα επιθετικά έντομα που μοιάζουν με σφήκες.