iStock

CHILDFREE: ΕΙΝΑΙ ΜΥΘΟΣ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ

Σε αντίθεση με ότι πιστεύουμε, ένας σημαντικός αριθμός ενηλίκων επιλέγουν μια «childfree» ζωή ή αλλιώς την εκούσια ατεκνία.

Το 2015 δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το Κείμενο Εργασίας «Increasing childlessness in Europe: time trends and country differences». Ανάμεσα σε όσα αναφέρει είναι και η αύξηση της ατεκνίας σε άνδρες και γυναίκες, 30-34 και 40-44 ετών. Αναφέρει επιπλέον ότι η εκούσια ατεκνία κυμαίνεται από λιγότερο του 1% μέχρι περίπου 10%, ποσοστό που φαίνεται μικρό, αλλά δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο.

Πρόσφατα, ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν (MSU) διαπίστωσαν ότι πάνω από ένας στους πέντε ενήλικες δεν θέλει να αποκτήσει παιδιά. «Διαπιστώσαμε ότι το 21,6% των ενηλίκων (περίπου 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι) της πολιτείας δεν θέλουν παιδιά. Ο αριθμός αυτός ξεπερνά τον πληθυσμό των εννέα μεγαλύτερων πόλεων του Μίσιγκαν», λέει ο συγγραφέας μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports, Zachary Neal, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα ψυχολογίας του MSU.

Οι childfree ενήλικες ήταν η δεύτερη σε μέγεθος πληθυσμιακή ομάδα μετά τους ενήλικες που ήταν γονείς. Αυτό σημαίνει ότι ήταν περισσότεροι από όσους δεν είχαν αποκτήσει ακόμα παιδιά, όσους δεν μπορούσαν να αποκτήσουν, τους αναποφάσιστους και όσους είχαν ανάμεικτα συναισθήματα.

Τα δεδομένα που αναλύθηκαν προέρχονται από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.500 ατόμων και η συγκεκριμένη έρευνα είναι από τις πρώτες που επικεντρώνονται στην καταμέτρηση ενηλίκων που επιλέγουν την εκούσια ατεκνία (childfree είναι ο όρος που συνήθως χρησιμοποιείται).

Αν και η μελέτη περιελάμβανε μόνο κατοίκους του Μίσιγκαν, οι ερευνητές επισήμαναν ότι η πολιτεία αυτή παρουσιάζει δημογραφικές ομοιότητες με το σύνολο των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι περίπου 50-60 εκατομμύρια Αμερικανοί δεν θέλουν παιδιά (φανταστείτε τι συνεπάγεται για τους ανθρώπους αυτούς η απόφαση για τις αμβλώσεις).

Εκούσια ατεκνία: Μύθος ότι όλοι θέλουν παιδιά
iStock

Θα το μετανιώσουν ή όχι;

Κι εδώ τίθεται συνήθως μια σειρά από ερωτήματα: «Μήπως εκείνοι/ες που τώρα δεν θέλουν παιδιά, θα το μετανιώσουν κάποια στιγμή στο μέλλον;», «πόσο σίγουροι είναι για την "childfree" ζωή που επέλεξαν;».

«Συχνά λένε στους ανθρώπους αυτούς –ειδικά τις γυναίκες– ότι θα αλλάξουν γνώμη, αλλά η μελέτη μας βρήκε κάτι διαφορετικό. Οι άνθρωποι παίρνουν την απόφαση να μην αποκτήσουν παιδιά νωρίς στη ζωή τους, πιο συχνά στην εφηβεία και στη δεκαετία των 20. Δεν είναι μόνο οι νέοι που ισχυρίζονται ότι δεν θέλουν παιδιά. Οι γυναίκες που αποφάσισαν στην εφηβεία τους να μην κάνουν παιδιά είναι τώρα, κατά μέσο όρο, σχεδόν 40 ετών και εξακολουθούν να μην έχουν παιδιά», εξηγεί η Jennifer Watling Neal, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα ψυχολογίας στο MSU.

Σε παρόμοια αποτελέσματα είχε καταλήξει και έρευνα του 2018 στο περιοδικό Social Force. Κοινωνιολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας ανέλυσαν δεδομένα περίπου 4.500 γυναικών, γεννημένων μεταξύ 1957 και 1965, τις οποίες παρακολούθησαν για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής τους ηλικίας, ρωτήθηκαν αρκετές φορές για το εάν περίμεναν να κάνουν παιδιά. Τελευταία φορά ρωτήθηκαν όταν ήταν μεταξύ 47 και 56 ετών και περίπου το 14% δεν είχε αποκτήσει βιολογικά παιδιά. Αν και κάποιες άλλαξαν γνώμη, οι γυναίκες που είπαν ότι δεν περίμεναν να κάνουν παιδιά, ήταν πιο πιθανό να μην κάνουν.

Εκούσια ατεκνία: Μύθος ότι όλοι θέλουν παιδιά
iStock

Αλλά και παλαιότερη έρευνα, αναφέρει ότι σε σύγκριση με τις ακούσια άτεκνες γυναίκες, οι εκούσια άτεκνες παρουσιάζαν υψηλότερα επίπεδα ευεξίας και ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν τύψεις σχετικά με τα παιδιά. Μάλιστα, περίπου το ⅓ των γυναικών που είχαν κατηγοριοποιηθεί ως ακούσια άτεκνες ήταν τελικά άτεκνες από επιλογή.

«Δεν βρήκαμε διαφορές όσον αφορά το επίπεδο ικανοποίησης από τη ζωή και βρήκαμε ελάχιστες διαφορές στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας μεταξύ childfree ατόμων και των υπόλοιπων πληθυσμιακών ομάδων», καταλήγει ο Zachary Neal.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.