Yang Hae Sung/Netflix © 2023

«DAILY DOSE OF SUNSHINE»: ΤΟ ΣΙΡΙΑΛ ΤΟΥ NETFLIX ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Το «Daily Dose of Sunshine», στο Netflix, είναι ένα κορεάτικο σίριαλ που πρέπει να δουν όσοι δεν έχουν καταλάβει τι εννοούμε όταν λέμε ψυχική υγεία. Ή όσοι προσπαθούν να εξηγήσουν την ψυχική υγεία σε ένα παιδί.

Δεν απολαμβάνω ιδιαίτερα μουσικές, σίριαλ και εν γένει θεάματα που μου θυμίζουν σε τι κόσμο ζω και τον πόνο που έχει αυτός ο κόσμος. Κάθε φορά που κάνω το βήμα να ξεπεράσω τον εαυτό μου, συνήθως έχω κατάθλιψη για μια εβδομάδα.

Το έπαθα πρώτη φορά με το «Oldboy». Το ξανάπαθα με το «Girl Interrupted». Mετά έμαθα να αποφεύγω τις συγκινήσεις που δεν αντέχω.

Η αλήθεια είναι πως πια μπορώ να διαχειρίζομαι ό,τι εμφανίζεται στο δρόμο μου και δυνητικά μπορεί να με διαλύσει (να είναι καλά η ψυχοθεραπεία). Το θέμα είναι ότι έχω αποφασίσει ότι αγαπώ τον εαυτό μου. Άρα, δεν θέλω να τον ταλαιπωρώ περαιτέρω. Γι' αυτό και οι επιλογές που κάνω σε ταινίες, σίριαλ και μουσικές έχουν ως προτεραιότητα τη διασκέδαση μου. Δηλαδή, να γελάσω λίγο. Να ξεχαστώ. Ώσπου έπεσα πάνω στο «Daily Dose of Sunshine».

Ως οπαδός των κορεατικών παραγωγών (πλην των ταινιών που είναι ασκήσεις οχύρωσης από τις επιθέσεις στη ψυχολογία μου), μόλις ανέβηκε το «Daily Dose of Sunshine» στο Netflix ειδοποιήθηκα αμέσως. Εν αντιθέσει με τις περισσότερες άλλες φορές, που προχωρώ άμεσα στην κατανάλωση, αυτό το σίριαλ το άφησα να «κάθεται» για ημέρες. Μετά είδα στο YouTube βίντεο για τη νοσοκόμα που έγραψε το digital κόμικ (webtoon) πάνω στο οποίο βασίστηκε η σειρά. Η Lee Ra-ha εργαζόταν σε ψυχιατρική κλινική. Δηλαδή, έγραψε για τη ζωή της.

σίριαλ Daily Dose of Sunshine
Yang Hae Sung/Netflix © 2023
Daily Dose of Sunshine (L to R) Lee Jung-eun as Song Hyo-sin, Park Bo-young as Jung Da-eun in Cr.

Σίγουρα δεν περίμενα όλα όσα είδα – κάτι που έπρεπε να περιμένω, αφού πάντα υπάρχει μια έκπληξη στις κορεατικές παραγωγές. Δεν θα κάνω spoiler. Αυτό που θέλω είναι να προτείνω αυτό το σίριαλ σε όσους δεν έχουν καταλάβει τι εννοούμε όταν λέμε ψυχική υγεία. Ή σε όσους προσπαθούν να εξηγήσουν την ψυχική υγεία σε ένα παιδί.

σίριαλ Daily Dose of Sunshine
Yang Hae Sung/Netflix © 2023

Μετά θα το προτείνω και σε όλους τους άλλους, αφού είναι πάντα χρήσιμο να βλέπεις μπροστά σου τι μπορεί να προκαλέσει η άρνηση της κοινωνίας μας να εξαφανίσει τα στίγματα που αποδεδειγμένα έχουν καταστρέψει γενιές και γενιές.

Με έπιασε η ψυχή μου σε μια σκηνή που οι συγγενείς ασθενών απαίτησαν από τη διοίκηση του ιδρύματος να απολύσει νοσοκόμα η οποία είχε νοσηλευτεί για θέμα ψυχικής υγείας. Και προφανώς πήρε εξιτήριο, όταν οι ειδικοί έκριναν πως μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητα της, αρκεί να είναι συνεπής στη φαρμακευτική αγωγή.

Daily Dose of Sunshine
Yang Hae Sung/Netflix © 2023

Η απάντηση που έδωσε σε αυτούς τους ανθρώπους η επικεφαλής των νοσοκόμων ήταν όχι απλώς μια γροθιά στο στομάχι, αλλά ντιρέκτ από τον πυγμάχο με την πιο δυνατή μπουνιά στην ιστορία της πυγμαχίας.

Κι όμως, αυτή είναι η πραγματικότητα: να μοιράζουμε τη μιζέρια μας, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε πως την ίδια ώρα επηρεάζονται πολύ και σοβαρά δικοί μας άνθρωποι. Άτομα που λέμε πως αγαπάμε, ενώ οι πράξεις μας κάνουν δύσκολη τη ζωή τους. Ακόμα και την καταστρέφουν.

Γιατί προτείνω αυτό το σίριαλ

Ο κύριος λόγος που σου γράφω για το «Daily Dose of Sunshine» είναι πως δημιουργήθηκε για να παρουσιαστεί σε μια χώρα όπου σύμφωνα με στοιχεία αυτοκτονούν 26 άτομα ανά 100.000 κατοίκους. Η αυτοχειρία είναι η κύρια αιτία θανάτου για πολίτες ηλικίας από 10 έως 39 ετών. Ευθύνεται για το 44% των θανάτων εφήβων και το 56,8% των θανάτων όσων έχουν μπει στην τρίτη δεκαετία της ζωής τους.

σίριαλ
© 2023 Netflix, Inc.

Τρομακτικές και πάρα πολλές είναι και οι περιπτώσεις bullying στα σχολεία. H Keumjoo Kwak, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ έχει πει στην Guardian ότι οι περιπτώσεις σχολικής βίας και εκφοβισμού στη Νότια Κορέα αντικατοπτρίζουν τη δυναμική της κολεκτιβιστικής κοινωνίας, όπου η πίεση των συνομηλίκων παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς: «Σχηματίζουμε μια ομάδα και βασανίζουμε άλλους. Τα θύματα μπορεί να εξοστρακιστούν από μια ολόκληρη τάξη ή ακόμα και από ολόκληρο το σχολείο. Ο εκφοβισμός συνεπάγεται επίμονη και επαναλαμβανόμενη βλάβη με την πάροδο του χρόνου, η οποία είναι συχνά ψυχολογική ή συναισθηματική».

σίριαλ
© 2023 Netflix, Inc.

Πρόσθεσε και ότι ο σχολικός εκφοβισμός και η σχολική βία υπήρχαν πάντα στη συγκεκριμένη χώρα. «Πλέον οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται έγιναν πιο περίπλοκες και κακόβουλες, αντιγράφοντας σκηνές από ταινίες και χρησιμοποιώντας μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαδώσουν την κακοποίηση».

Οι καθηγητές δεν κάνουν και πολλά, αφού δεν θέλουν να μπλέξουν ή να γίνουν στόχος των κακοποιητικών μαθητών, που για να κάνουν ό,τι κάνουν σημαίνει πως έχουν την (οικονομική) δύναμη να το κάνουν, γνωρίζοντας πως δεν να πληρώσουν συνέπειες.

Οι ψυχικές ασθένειες έχουν προσδιοριστεί ως η κύρια αιτία των αυτοκτονιών. Παρ’ όλα αυτά, ελάχιστοι τολμούν να παραδεχθούν τι τους συμβαίνει και να ζητήσουν βοήθεια, αφού το πιθανότερο είναι να τους πουν «τρελούς» ή «αδύναμους». Όπως ήμασταν στην Ελλάδα το ’80, που γινόταν σάλος με το Κωσταλέξι.

Θέλω να πιστεύω πως σήμερα είμαστε καλύτεροι – αν και δυσκολεύομαι να το πιστέψω, με όσα βλέπω κάθε μέρα γύρω μου. Ρίξε μια ματιά σε αυτή τη σειρά. Κάτι θα σου μείνει. Ό,τι και αν είναι αυτό, θα είναι κέρδος.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.