iStock

ΟΙ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠ’ ΟΣΕΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ

Δύο ερευνήτριες ανακάλυψαν πόσες εκφράσεις μπορεί να πάρει μια εξημερωμένη γάτα. Κι ο αριθμός δεν είναι σίγουρα αυτός που φαντάζεσαι.

Προσωπικά, η μόνη σχέση που έχω με τις γάτες είναι η αλλεργία μου στο τρίχωμά τους. Πιθανότατα αυτό συμβαίνει επειδή δεν είχαμε ποτέ γάτα στο σπίτι, παρά μόνο εκείνες που μαζεύονταν τα καλοκαίρια στην αυλή του εξοχικού.

Παρ' όλα αυτά, τολμώ να πω ότι τα χνουδωτά τετράποδα έχουν την ικανότητα να μας προσφέρουν στιγμές γέλιου! Σκέψου απλά το ύφος της την τελευταία φορά που χρειάστηκε να την κάνεις μπάνιο με σαπούνι και νερό – το οποίο στοιχηματίζω ότι δεν της άρεσε καθόλου.

Ερευνήτριες πραγματοποίησαν μια ενδιαφέρουσα μελέτη για αυτά τα κατοικίδια και διαπίστωσαν ότι οι γάτες έχουν σχεδόν 300 διαφορετικές εκφράσεις προσώπου, εύρημα που εξέπληξε ακόμα και τις ίδιες! Για την ακρίβεια, στη μελέτη τους δύο Αμερικανίδες επιστήμονες διαπίστωσαν την ύπαρξη 276 διαφορετικών εκφράσεων προσώπου όταν οι εξημερωμένες γάτες αλληλεπιδρούσαν μεταξύ τους.

«Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι η επικοινωνία με γάτες είναι πιο περίπλοκη από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως», δήλωσε στο CNN η Brittany Florkiewicz, εξελικτική ψυχολόγος στο Lyon College στο Αρκάνσας και μία εκ των δύο ερευνητριών. Η μελέτη αφορούσε ζώα που είχαν εξημερωθεί.

γάτα
iStock

Πώς συνέλεξαν και εξέτασαν τα δεδομένα της έρευνας

Η Florkiewicz εξήγησε ότι οι εξημερωμένες γάτες έχουν συνήθως μεγαλύτερη ικανότητα από τις άγριες να συνυπάρχουν με άλλα όντα, λόγω του τρόπου με τον οποίο ζουν κοντά στον άνθρωπο.

Για να συλλέξει δεδομένα, η ερευνήτρια Lauren Scott κινηματογράφησε 53 γάτες σε ένα καφέ στην Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες. Από τα 194 λεπτά βίντεο που συγκεντρώθηκαν, κατέγραψε 186 αλληλεπιδράσεις με γάτες. Οι γάτες ήταν ενήλικες, οικόσιτες, με κοντό τρίχωμα, τόσο θηλυκές όσο και αρσενικές.

Οι ερευνήτριες αξιολόγησαν τις διαφορές στην έκφραση χρησιμοποιώντας ένα σύστημα κωδικοποίησης σχεδιασμένο ειδικά για το συγκεκριμένο ζώο, που ονομάζεται «Σύστημα Κωδικοποίησης Δράσης Προσώπου» και εξετάζοντας τον αριθμό και τους τύπους των κινήσεων των μυών του προσώπου. Στη μελέτη αναφέρθηκε ότι οι μυϊκές κινήσεις που σχετίζονται με βιολογικές διεργασίες όπως η αναπνοή και το χασμουρητό δεν συμπεριλήφθηκαν.

γάτα
iStock

Πότε η γάτα έχει φιλική διάθεση;

Οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να νοηματοδοτήσουν κάθε έκφραση που εντόπισαν, όμως υπολογίζουν ότι το 45,7% των κωδικοποιημένων εκφράσεων ήταν φιλικές, ενώ το 37% ήταν επιθετικές.

Η έρευνα διευκρίνισε ότι μια φιλική έκφραση εμφανίζεται όταν τα αυτιά και τα μουστάκια κινούνται προς τα μπροστά ενώ τα μάτια κλείνουν, και μια επιθετική έκφραση όταν το ζώο έχει σφιγμένες κόρες, αυτιά πεπλατυσμένα στα πλάγια και αγγίζει το χείλος με τη γλώσσα.

Οι επιστήμονες ελπίζουν να συνεχίσουν την έρευνά τους έτσι ώστε να συμπεριλάβουν και γάτες που ζουν σε άλλες τοποθεσίες, αλλά και να μπορέσουν να αποκωδικοποιήσουν περισσότερες εκφράσεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.