iStock

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΩΣΩ ΓΑΛΑ ΣΤΗ ΓΑΤΑ ΜΟΥ;

Πρόκειται για μια μεγάλη παρανόηση. Όχι, οι γάτες καλό είναι να μην πίνουν γάλα, ιδίως το αγελαδινό που βρίσκεται στα περισσότερα σπίτια.

Τα ποντίκια συνήθως δεν λατρεύουν το τυρί, όπως ο φίλος της Σταχτοπούτας, Γκας. Τα σκυλιά δεν πρέπει να μασούν κόκαλα, όπως ο Σκούμπι Ντου. Και οι γάτες δεν θα πρέπει να πίνουν γάλα όπως οι Αριστόγατες.

Ίσως τα κινούμενα σχέδια και πολύ πριν από αυτά τα έργα του ζωγράφου Alfred Arthur Brunel de Neuville να συνέβαλαν στη διάδοση της παρανόησης αυτής. Μπορεί η γάτα σου να γλύφει το ποτήρι με το γάλα που βρήκε πάνω στο τραπέζι (ίσως γιατί της αρέσει η γεύση, ίσως γιατί το έχει συνδέσει με τις αναμνήσεις από την περίοδο που ήταν μωρό γατί), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι της κάνει καλό.

Δυσανεξία στη λακτόζη

Σύμφωνα με την People's Dispensary for Sick Animals, μία από τις μεγαλύτερες φιλοζωικές οργανώσεις της Βρετανίας, οι περισσότερες γάτες μεγαλώνοντας αποκτούν δυσανεξία στη λακτόζη. Αυτό σημαίνει ότι το έντερό τους δεν παράγει λακτάση (το ένζυμο που διασπά τη λακτόζη), με αποτέλεσμα η κατανάλωση γάλακτος να τους κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Μπορεί, δηλαδή, να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα και να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως διάρροια, έμετο, φούσκωμα κ.ά.

Αν και κάποιες γάτες δεν έχουν δυσανεξία, δεν υπάρχει λόγος να το ρισκάρεις. Με άλλα λόγια, μην δώσεις αγελαδινό γάλα στο ζωάκι σου. Μια καλή τροφή και άφθονο καθαρό νερό θα καλύψουν τις ανάγκες της.

γάτες και γάλα
iStock

Τι συμβαίνει με το αγελαδινό γάλα

Το πλήρες αγελαδινό γάλα είναι γεμάτο λιπαρά. Ως εκ τούτου, το να δίνεις στη γάτα σου γάλα σε τακτική βάση, προσθέτει λίπος και σάκχαρα στη διατροφή της, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους της. Επιπλέον, περιέχει φωσφορικά άλατα, που σημαίνει ότι είναι καλύτερο να το αποφεύγουν γάτες με νεφρική νόσο, καθώς ο φώσφορος μπορεί να βλάψει την υγεία τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Feline Medicine and Surgery (Απρίλιος 2018).

Μπορούν οι γάτες να πιουν κάποιο άλλο γάλα;

Δυστυχώς, ούτε τα γάλατα βρόμης, σόγιας, αμυγδάλου, καρύδας δεν είναι καλή ιδέα. Μερικά από αυτά μπορεί να έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος ή σάκχαρα. Μπορεί να περιέχουν έλαια ή συντηρητικά που οι γάτες δεν μπορούν να χωνέψουν ή που υπάρχει ενδεχόμενο να οδηγήσουν σε γαστρεντερικές διαταραχές. Μπορεί, επίσης, να περιέχουν αλάτι, κάτι που επιβαρύνει την υγεία μιας γάτας, η οποία είναι επιρρεπής σε υπέρταση ή νεφρική νόσο.

γάτες και γάλα
iStock

Πότε να πας σε κτηνίατρο

Αν το ζωάκι σου παρουσιάσει συμπτώματα όπως εμετός, διάρροια, αέρια εντός περίπου 12 ωρών από την κατανάλωση ενός γαλακτοκομικού προϊόντος, είναι πολύ πιθανό να έχει δυσανεξία στη λακτόζη. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτείται κάποια θεραπεία. Ωστόσο, αν η γάτα σου δεν αισθάνεται καλύτερα μετά από 24 ώρες, κάνει εμετό σε σημείο που δεν μπορεί να κρατήσει το νερό ή είναι ιδιαίτερα ληθαργική, θα χρειαστεί να επικοινωνήσεις με τον κτηνίατρό σου.

Με τα νεογέννητα τι γίνεται;

Το κατάλληλο γάλα για τα γατάκια είναι αυτό της μητέρας τους, όχι κάποιου άλλου είδους. Έτσι, μέχρι να απογαλακτιστούν πλήρως, σε ηλικία μερικών μηνών, το μητρικό γάλα είναι αυτό που καταναλώνουν. Αν χρειάζεται να τα ταΐσεις με το χέρι (στην περίπτωση π.χ. που τα βρήκες στον δρόμο), θα πρέπει να τους δώσεις ειδικό υποκατάστατο γάλακτος για γατάκια, το οποίο θα καλύπτει τις διατροφικές τους απαιτήσεις και όχι κάποιο άλλο είδος γάλακτος.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.