© 2021 Andy Wong / AP Photo

ΕΙΣΑΙ SINGLE; ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙΣ!

Πώς και –κυρίως– γιατί μπήκε στο σύγχρονο «εορτολόγιο» η Singles’ Day, μια μέρα αφιερωμένη στους αδέσμευτους άντρες και τις αδέσμευτες γυναίκες όλου του κόσμου;

Χρόνια πολλά στους αδέσμευτους. Που μάλλον δεν ξέρουν πως γιορτάζουν σήμερα. Εκτός κι αν έχουν ενημερωθεί από προσφορές μεγάλων brands, ένεκα της ημέρας. Δηλαδή, αν έχουν δει «προσφορές για τη Singles’ Day».

Κατ’ αυτόν τον τρόπο ενημερώθηκα εγώ πως η 11η Νοεμβρίου είναι η Singles’ Day, Από μεγάλη εταιρεία αθλητικών ειδών, ενώ αναζητούσα παπούτσια. Μετά μου ήρθε άλλο σχετικό email, από αλυσίδα πώλησης ειδών οικιακής χρήσης από τη Δανία. Το click που έκανα με έφερε αντιμέτωπη με μια διεστραμμένη αντίληψη του τι σημαίνει να είσαι single: Οι προσφορές για τα στρώματα και τα σεντόνια ήταν για μονά κρεβάτια!

Κατόπιν τούτου, ένιωσα την ανάγκη να διαλύσω τον μύθο του «Μόνος σε διπλό κρεβάτι, δεν μπορώ να κλείσω μάτι», που τραγουδούσε το πάλαι ποτέ –1991– ο Σταμάτης Γονίδης. Μπορώ και παραμπορώ να κλείσω μάτι σε διπλό και σε υπέρδιπλο κρεβάτι – αν και είμαι single. Πάμε παρακάτω.

Πώς φτάσαμε στη Singles’ Day

Η Singles’ Day ξεκίνησε από την Ασία, όπου δισεκατομμύρια ανθρώπων προσδιορίζονται από το αν είναι σε σχέση ή όχι. Όταν λέμε ότι προσδιορίζονται από αυτό, εννοούμε ότι είναι μέρος της ταυτότητας τους. Στα ημερολόγια υπάρχουν πολλές διαφορετικές ημέρες για να γιορτάζουν όσοι έχουν δεσμό – πέρα από τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Για όσους πορεύονται μόνοι σε αυτήν τη ζωή, για τον όποιον λόγο, τέτοια μέρα δεν υπήρχε μέχρι το 1993. Τότε, το Nangjing University, που βρίσκεται στο Jiangsu της Κίνας,  αποφάσισε να καθιερώσει την Bachelors’ Day, που στη συνέχεια έγινε Singles’ Day.

Singles Day
Φετινή –και πολύ φωτεινή– υπαίθρια διαφήμιση για τη Singles’ Day στην Κίνα. © 2022 Ng Han Guan / AP Photo
Φετινή –και πολύ φωτεινή– υπαίθρια διαφήμιση για τη Singles’ Day στην Κίνα.

Την εμπνεύστηκαν τέσσερις αδέσμευτοι άνδρες ως την αντί-Valentine’s Day, ενώ συζητούσαν τι μπορούσαν να κάνουν για να σπάσουν τη μονοτονία της ζωής τους.

Η λογική ήταν να συναντιούνται μια συγκεκριμένη ημέρα όσοι ζούσαν στους κοιτώνες του πανεπιστημίου και δεν είχαν δεσμό –σε μια χώρα όπου οι κοινωνικές συναναστροφές δεν είναι στην καθημερινότητα–, για να τιμούν την ελευθερία τους.

Με αυτόν τον τρόπο ήθελαν να εξηγήσουν και πως δεν είναι πρόβλημα να είναι αδέσμευτος ένας φοιτητής, κάτι που στην κινεζική κουλτούρα είναι ακατανόητο – έως και απαράδεκτο. Και ότι, στο τέλος της ημέρας, αυτό που έχει σημασία είναι να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας.

Γιατί η Singles’ Day είναι στις 11/11

Προφανώς και η ημέρα δεν επιλέχθηκε τυχαία. Να σου εξηγήσω τον συμβολισμό:

  • Το 1 συμβολίζει το ένα άτομο.
  • Το 11 (του Νοεμβρίου, που είναι ο 11ος μήνας του χρόνου) συμβολίζει δύο άτομα που βρίσκουν το ένα το άλλο και περνούν μαζί αυτήν την ειδική ημέρα.
  • Το 2x11 είναι γιορτή δύο ή περισσότερων ζευγαριών, το καθένα από τα οποία αποτελείται από δύο μεμονωμένα άτομα που συναντιούνται την περίσταση.

Η πρεμιέρα των εορτασμών αφορούσε μόνο αδέσμευτους άνδρες. Είχε τόση επιτυχία, που έγινε θεσμός, ο οποίος σύντομα συμπεριέλαβε και το γυναικείο φύλο. Μέσω των social media, πέρασε σε όλη την Κίνα, πριν επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Ασίας και, τελικά, φτάσει έως την Ευρώπη.

Σωρός όχι από σκουπίδια, αλλά από πακέτα προς διανομή στο Πεκίνο, τη Single’s Day του 2020. © 2020 Andy Wong / AP Photo
Σωρός όχι από σκουπίδια, αλλά από πακέτα προς διανομή στο Πεκίνο, τη Single’s Day του 2020.

Άλλη μια καταναλωτική γιορτή;

Το «πέρασμα» διευκολύνθηκε από το γεγονός ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα Alibaba έκανε διαδοχικά ρεκόρ κερδών σε κάθε Singles’ Day. Φέτος, στις πρώτες 12 ώρες της ημέρας, είχαν ξοδευτεί 31 δισεκατομμύρια δολάρια σε προσφορές καταστημάτων πάσης φύσεως.

Το πολιτιστικό –πια– γεγονός έχει γίνει στην Κίνα event που διαρκεί εβδομάδες (κορυφώνεται όσο πλησιάζει η 11η του Νοέμβρη). Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει μεγάλα εορταστικά φεστιβάλ, που έχουν για καλεσμένους celebrities παγκοσμίου βεληνεκούς, όπως η Nicole Kidman, η Taylor Swift, η Katy Perry κ.ά.

Στα της Ευρώπης, όπως αναφέρει το Trusted Shops, η ημέρα γίνεται όλο και πιο γνωστή όσο περνούν τα χρόνια- στους πολίτες. ΕΕίναι χαρακτηριστικό πως στη Μεγάλη Βρετανία τα έσοδα των πωλήσεων που έγιναν στη Singles’ Day του 2020 έφτασαν κοντά στα 2.000.000.000 ευρώ. Ποσό που αυξήθηκε το 2021. Κάτι αντίστοιχο έγινε και στη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ιταλία και την Ισπανία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.