Κατεστραμμένο σπίτι στο χωριό Αρχοντικό στα νότια της Κρήτης. Σεπτέμβριος 2021. AP Photo/Harry Nakos

ΕΝΑ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΕΙΔΙΚΟΙ

Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης δεν αφήνουν τα σημάδια τους μόνο στην επιφάνεια της Γης, αλλά προκαλούν αναταραχές και κάτω από αυτήν. Αποτέλεσμα; Αύξηση του αριθμού των σεισμών, υποστηρίζουν ειδικοί.

Μεγαλωμένη στην Κρήτη, έχω κάπως εξοικειωθεί με τους σεισμούς. Ίσως τόσο πολύ, που τις περισσότερες φορές δεν τους καταλαβαίνω. Παρ’ όλα αυτά, τις φορές που τους καταλαβαίνω δεν μπορώ να πω ότι η εμπειρία είναι ευχάριστη. Κι εκεί που έλεγα ότι στην Αθήνα θα είναι πιο ήρεμα τα πράγματα, έρχονται οι επιστήμονες να μου πουν ότι από εδώ και πέρα τα πράγματα μόνο χειρότερα μπορούν να γίνουν. Γιατί; Εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

Το κλίμα της γης αλλάζει ραγδαία. Σε ορισμένες περιοχές, η αύξηση των θερμοκρασιών αυξάνει τη συχνότητα και την πιθανότητα πυρκαγιών και ξηρασίας. Ο Ιούλιος του 2023 ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα. Το ίδιο και η μέση παγκόσμια θερμοκρασία της φετινής χρονιάς.

Σε άλλες περιοχές, οι βροχές και οι καταιγίδες γίνονται πιο έντονες ή επιταχύνεται ο ρυθμός που λιώνουν οι πάγοι. Η Έκτη Έκθεση Αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή αποκάλυψε ότι η μέση βροχόπτωση έχει αυξηθεί σε πολλές περιοχές του κόσμου από το 1950. Μια θερμότερη ατμόσφαιρα μπορεί να διατηρήσει περισσότερους υδρατμούς, οδηγώντας στη συνέχεια σε υψηλότερα επίπεδα βροχοπτώσεων. Επίσης, μεταξύ 2000 και 2019 οι παγετώνες έχαναν περίπου 267 γιγατόνους πάγου ετησίως.

σεισμοί
EUROKINISSI Γιάννης Παναγόπουλος

Πώς οι σεισμοί συνδέονται με τις βροχές

Η έρευνα δείχνει ότι το μεταβαλλόμενο κλίμα δεν επηρεάζει μόνο τους κινδύνους που εντοπίζονται στην επιφάνεια της Γης. Η κλιματική αλλαγή, πιο συγκεκριμένα η αύξηση των βροχοπτώσεων και η τήξη των παγετώνων, μπορούν να επιδεινώσουν κινδύνους που ελλοχεύουν κάτω από την επιφάνειά της, όπως οι σεισμοί, σχολιάσει σε άρθρο του ο Matthew Blackett, Λέκτορας Φυσικής Γεωγραφίας και Φυσικών Κινδύνων στο Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι.

Οι γεωλόγοι έχουν εντοπίσει μια σχέση μεταξύ του ρυθμού βροχοπτώσεων και της σεισμικής δραστηριότητας. Για παράδειγμα, έρευνα στο περιοδικό Earth and Planetary Science αναφέρει ότι στα Ιμαλάια η συχνότητα των σεισμών επηρεάζεται από τον ετήσιο κύκλο βροχοπτώσεων κατά την περίοδο των μουσώνων. Ειδικότερα, το 48% των σεισμών χτυπά κατά τους ξηρότερους μήνες πριν από τους μουσώνες, ενώ μόλις το 16% την εποχή των μουσώνων.

Κατά τους θερινούς μουσώνες, το βάρος των βροχών συμπιέζει τον φλοιό της γης τόσο κατακόρυφα όσο και οριζόντια, σταθεροποιώντας τον. Όταν το νερό αυτό εξαφανίζεται τον χειμώνα, η περιοχή αποσταθεροποιείται και αυξάνεται ο αριθμός των σεισμών. Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να εντείνει το φαινόμενο αυτό. Τα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν ότι η ένταση των βροχοπτώσεων των μουσώνων στη νότια Ασία θα αυξηθεί στο μέλλον, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερα σεισμικά γεγονότα.

σεισμοί
Μεσοχώρι, Κεντρική Ελλάδα, Μάρτιος 2021. Ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα και στις γειτονικές χώρες. AP Photo/Vaggelis Kousioras
Μεσοχώρι, Κεντρική Ελλάδα, Μάρτιος 2021. Ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα και στις γειτονικές χώρες.

Η εποχή των παγετώνων

Ο αντίκτυπος που έχει το βάρος του νερού στον φλοιό της Γης επεκτείνεται και στον παγετωνικό πάγο. Καθώς η τελευταία εποχή των παγετώνων τελείωσε πριν από περίπου 10.000 χρόνια, το λιώσιμο μεγάλου όγκου πάγου οδήγησε σε ισοστατική προσαρμογή (ισοστατικές αλλαγές συμβαίνουν όταν τμήματα του φλοιού της γης αναδύονται ή βυθίζονται). Στοιχεία υποδηλώνουν ότι μια τέτοια προσαρμογή, σε συνδυασμό με την αποσταθεροποίηση των τεκτονικών πλακών της περιοχής, προκάλεσε πολυάριθμους σεισμούς πριν χιλιάδες χρόνια. Ορισμένοι από αυτούς ξεπέρασαν τα 8 Ρίχτερ. Η ανησυχία είναι ότι το συνεχιζόμενο λιώσιμο των παγετώνων θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρόμοια αποτελέσματα σήμερα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.