Lea Martin Abazoglou

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 23 Τ.Μ. ΕΧΕΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ

Πώς μεταμορφώνεται ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα σε χώρο λειτουργικό, με χαρακτήρα; Βρήκαμε την ιταλίδα αρχιτεκτόνισσα που ανέλαβε την ανακαίνισή του και μάθαμε πόση γοητεία κρύβεται σε ελάχιστα τετραγωνικά.

Αυτό το σπίτι των 23 τ.μ. με κήπο, απέχει λίγα μόλις βήματα από την παραλία του Αλίμου και χτίστηκε αρχικά ως αποθηκευτικός χώρος για τον κηπουρό της πολυκατοικίας. Οι ιδιοκτήτες αναζητούσαν τρόπους να μετατρέψουν το μικροσκοπικό διαμέρισμα σε ένα φωτεινό σπίτι που θα επέτρεπε σε όσους το κατοικούσαν να ζήσουν άνετα στο εσωτερικό του παρά τον περιορισμένο χώρο (για έξτρα έμπνευση, ρίξε μια ματιά και σε αυτό το δώμα των 47 τ.μ. που έχει όλες τις ανέσεις).

Την ανακαίνιση ανέλαβε η Federica Scalise, ιταλίδα αρχιτεκτόνισσα και εικονογράφος, με βάση της την Αθήνα. Η μορφολογία του υπάρχοντος χώρου τροποποιήθηκε πλήρως –  ο μόνος χώρος που διατηρήθηκε στην αρχική του θέση ήταν το μπάνιο.

Η κουζίνα μεταφέρθηκε στο σαλόνι, δημιουργώντας έναν ενιαίο χώρο που επεκτείνεται έξω. Η νέα γραμμική κουζίνα βοηθά στο να είναι το κυρίως δωμάτιο όσο το δυνατόν πιο ευρύχωρο. Ευέλικτες εναλλακτικές έχουν προβλεφθεί για το φαγητό, τη μελέτη, την εργασία ή τη χαλάρωση στον κήπο.

κήπος μικροσκοπικό διαμέρισμα
Lea Martin Abazoglou
Η κουζίνα έχει σχεδιαστεί ως υβριδικό έπιπλο με πολλαπλές χρήσεις: είναι επίσης ντουλάπα, βιβλιοθήκη και αποθήκη. Η Federica δημιούργησε επίσης έναν νέο ξύλινο τοίχο, ο οποίος χωρίζει το σαλόνι από τους δύο μικρότερους ιδιωτικούς χώρους, επενδύοντας τον τοίχο του μπάνιου και δημιουργώντας ένα ξεχωριστό υπνοδωμάτιο.

μικροσκοπικό διαμέρισμα
Lea Martin Abazoglou
Στο υπνοδωμάτιο, μια κατασκευή σαν πλατφόρμα ανυψώνει το κρεβάτι για να δημιουργήσει μια αίσθηση περίφραξης και επιτρέπει την ύπαρξη ενός κρυφού αποθηκευτικού χώρου κάτω από το κρεβάτι. Το υπνοδωμάτιο χαρακτηρίζεται από φωτεινές και απλές επιφάνειες. 

δωμάτιο
Lea Martin Abazoglou

Με γοητεύουν τα μικροσκοπικά σπίτια και οι παρεμβάσεις αρχιτεκτόνων για να γίνουν λειτουργικά. Αποτελούν πρόκληση για εσάς;

Είναι πραγματικά μεγάλη πρόκληση το να δημιουργήσεις ένα λειτουργικό σχέδιο παρά τα λίγα τετραγωνικά μέτρα, αλλά είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να κάνεις αυτά τα λίγα τετραγωνικά να φαίνονται πιο ελκυστικά.

νιπτήρας
Lea Martin Abazoglou

Το τελευταίο σας project είναι αυτό το διαμέρισμα των μόλις 23 τ.μ. με κήπο, στον Άλιμο.  Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για σας; Τι σας δυσκόλεψε;

Οι εξωτερικοί τοίχοι του σπιτιού δημιουργούν ένα ορθογώνιο κουτί. Αυτό οδήγησε το σχέδιο σε μια πολύ κανονική σύνθεση, όπου οι υπηρεσίες (μπάνιο και υπνοδωμάτιο) είναι 2 διπλανά «τετράγωνα», αφήνοντας τον μεγαλύτερο ελεύθερο χώρο για την ανοιχτή κουζίνα/καθιστικό.

μπάνιο διαμέρισμα μικροσκοπικό
Lea Martin Abazoglou

Η πρόκληση ήταν το να δημιουργηθεί αρκετός αποθηκευτικός χώρος, χωρίς όμως να μειωθεί ο ήδη περιορισμένος χώρος!

ντουλάπα
Lea Martin Abazoglou

Διαλέξατε διαφορετικά χρώματα για κάθε δωμάτιο (ακόμα και το πάτωμα έχει χρώμα!). Γιατί κάνατε τις συγκεκριμένες επιλογές; Τι ρόλο παίζουν τα χρώματα στα μικρά διαμερίσματα;

Νομίζω ότι τα παστέλ χρώματα δίνουν μια φωτεινή και ευχάριστη αίσθηση στον χώρο.

κουζίνα
Lea Martin Abazoglou
Το δάπεδο της κουζίνας σε φιστικί απόχρωση έχει στόχο να δημιουργήσει μια συνέχεια με το πράσινο της αυλής, ενώ οι μπλε αποχρώσεις παραπέμπουν στα χρώματα της θάλασσας που απέχει λίγα μόλις μέτρα από το σπίτι, δίνοντας έμφαση στον χαρακτήρα ενός «καλοκαιρινού σπιτιού» μέσα στην πόλη. Για την κρεβατοκάμαρα επιλέχθηκαν πολύ ουδέτερα χρώματα, επειδή είναι ένα μέρος που θέλει κανείς να διαβάσει και να χαλαρώσει, χωρίς να αποσπάται η προσοχή του.

δωμάτιο
Lea Martin Abazoglou

Υπάρχουν κάποια μυστικά για να κάνετε έναν μικρό χώρο λειτουργικό; Πώς δίνετε σε έναν χώρο την αίσθηση του ανοιχτού;

Πιστεύω ότι το φωτεινό χρώμα και οι μονόχρωμες επιφάνειες μπορούν να βοηθήσουν πολύ στην ενίσχυση της αντίληψης του χώρου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.