Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΕΝΟΧΛΕΙ Η ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΦΑΓΗΤΟΥ ΣΟΥ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ; TIPS ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Σου αρέσει να τρως μεσημεριανό στο γραφείο που μοιράζεσαι με τους συναδέλφους σου, αλλά υποψιάζεσαι ότι μπορεί να τους ενοχλεί; Τότε σίγουρα τα παρακάτω tips σε ενδιαφέρουν.

Παρόλο που η πανδημία ήταν αυτή που καθιέρωσε με μεγάλο βαθμό την τηλεργασία, αρκετοί εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο γραφείο τους μετά από την άρση των περιορισμών. Για κάποιους αυτό λειτούργησε θετικά αφού το «home office» παραλίγο να τους οδηγήσει στο burnout, ενώ για άλλους η δουλειά από το σπίτι αποδείχθηκε αρκετά βολική και σίγουρα πιο ξεκούραστη.

Μερικά από τα πράγματα με τα οποία κάποιος ίσως δεν νιώθει άνετα στο γραφείο –ακόμη κι αν αγαπάει τη δουλειά του– μπορεί να είναι οι ασταμάτητες ομιλίες και τα τηλεφωνήματα, η γενικότερη φασαρία ή οι άβολες συζητήσεις στο ασανσέρ. Ακόμη, μπορεί να μην αντέχει την πρωινή κίνηση στον δρόμο ή τον συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Μεταξύ αυτών μπορεί να είναι ακόμα και η μυρωδιά του μεσημεριανού γεύματος των συναδέλφων! Κι ενώ οι περισσότεροι απολαμβάνουν τη μυρωδιά ενός φρεσκοψημένου καφέ ή ενός ζεστού κρουασάν, ποιος θα ήθελε να μυρίζει βρασμένα αβγά, σαλάτα με τόνο ή λαχανικά όπως το μπρόκολο ή το κουνουπίδι;

Μήπως ενοχλείς και δεν το ξέρεις;

Αν κάποιος από τους συναδέλφους σου έχει ευαισθησία στις μυρωδιές, σίγουρα θα πρέπει να το σεβαστείς. Αν πάλι δεν είσαι σίγουρος κατά πόσο η μυρωδιά του κολατσιού σου θα ενοχλήσει τους υπόλοιπους στο γραφείο, κάνε τις παρακάτω ερωτήσεις στον εαυτό σου (πριν ρωτήσεις ευθέως τους συναδέλφους σου):

 1. Έχει το γεύμα σου τόσο έντονη μυρωδιά που επισκιάζει τη μυρωδιά των υπόλοιπων τροφίμων στο ψυγείο;
 2. Πρέπει να αερίσεις τον φούρνο μικροκυμάτων αφού ζεστάνεις το φαγητό;
 3. Η μυρωδιά του φαγητού παραμένει στην ατμόσφαιρα ακόμα κι όταν σταματήσεις να τρως;
 4. Υπάρχουν στον χώρο άνθρωποι που νιώθουν ζαλάδα ή έχουν τάση για εμετό λόγω των οσμών; (Αυτό μπορεί να συμβαίνει πιο συχνά με τις γυναίκες που είναι έγκυες ή όσους πάσχουν από ημικρανίες).
 5. Μήπως έχεις φέρει στο γραφείο ένα φαγητό με υπερβολικά έντονη μυρωδιά; (Μάθε παρακάτω ποια είναι αυτά).

φαγητό στο γραφείο
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Και τώρα στην πράξη!

Αν απάντησες θετικά στις παραπάνω ερωτήσεις, τότε μάλλον η μυρωδιά του μεσημεριανού σου φαγητού ενοχλεί τους συναδέλφους σου, οπότε καλό θα ήταν να το σεβαστείς. Παρακάτω, προτείνουμε μερικούς τρόπους για να μεταβείς από τη θεωρία στην πράξη:

 • Αν δεν είσαι σίγουρος για το πόσο έντονα μυρίζει ένα φαγητό, ζήτησε τη γνώμη ενός συναδέλφου.
 • Αν οι υπόλοιποι ενοχλούνται, φρόντισε να τρως όταν εκείνοι λείπουν από το γραφείο.
 • Δείξε κατανόηση αν κάποιος σου εκφράσει τα παράπονά του. Προτίμησε να κολατσίσεις σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκτός γραφείου (αν υπάρχει), όπως είναι η τραπεζαρία.
 • Αν πάλι γευματίσεις στο γραφείο, καθάρισε την επιφάνεια αφού τελειώσεις και σφράγισε καλά το δοχείο του φαγητού. Βάλε τα σκουπίδια σε μια σακούλα και πέταξέ την –ιδανικά– στον κάδο της κουζίνας, και σίγουρα όχι στον κάδο από το γραφείο.
 • Προτίμησε να παίρνεις μαζί σου φαγητά που δεν έχουν δυσάρεστη οσμή.
 • Άνοιξε το παράθυρο τόσο κατά τη διάρκεια που τρως όσο και αφού τελειώσεις, για να αεριστεί ο χώρος.

Αβγά, γρήγορο φαγητό, και μπαχαρικά δεν κάνουν για το γραφείο

Γενικά, είναι σημαντικό να κουβαλάμε στη δουλειά μας φαγητά που δεν έχουν έντονη μυρωδιά και είναι λιγότερο πιθανό να ενοχλήσουν τους υπόλοιπους. Αποφεύγουμε λαχανικά με έντονη μυρωδιά, όπως το βραστό μπρόκολο, το κουνουπίδι ή τα λαχανάκια Βρυξελλών. Επίσης, το fast food, όπως τα σουβλάκια ή η πίτσα, μυρίζουν πάρα πολύ έντονα, γι' αυτό συνιστάται να τρώγονται εκτός του χώρου εργασίας μας.

Άλλες τροφές, όπως το ψάρι, τα βραστά αβγά (αν και οι διαιτολόγοι τα συνιστούν ως σνακ), το λαχανόρυζο, και φαγητά με έντονα μπαχαρικά και καρυκεύματα, όπως το κάρυ ή το σκόρδο, ανήκουν επίσης στην παραπάνω κατηγορία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.