Βασίλης Αγοραστός/ WWF Ελλάς

ΕΣΥ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA 2000;

Οι διακοπές είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσουμε τη μοναδικότητα της ελληνικής (και όχι μόνο) φύσης. Οι περιοχές Natura 2000 είναι ιδανικοί τόποι για να την απολαύσουμε.

Ένα κυπαρίσσι στα Λευκά Όρη στέκεται περήφανο, κι ας έχει περάσει τα 100. Ο αργυροπελεκάνος στη λίμνη Κερκίνη νιώθει μοναξιά, μια που είναι πλέον ένα από τα σπανιότερα πουλιά στον κόσμο. Όσο για το μικρό σαλιγκάρι της λίμνης Πλαστήρα, είναι μέλος μια μεγάλης παρέας, αφού στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 680 είδη σαλιγκαριών.

Εικόνες που αποτυπώνουν τον πλούτο της φυσικής μας κληρονομιάς, από τον 1ο πανελλήνιο φωτογραφικό διαγωνισμό «Click στη φύση», πλημμύρισαν τον υπολογιστή μου. Τον διοργάνωσε το WWF Ελλάς σε συνεργασία με το Περιοδικό Φωτογράφος, και μου θύμισε πόση μαγεία κρύβει αυτή η Γη – και είναι όλη εκεί έξω. Μας περιμένει να την ανακαλύψουμε σε μια από τις δεκάδες περιοχές Natura 2000 που φιλοξενεί η Ελλάδα.

Ίσως στις φετινές μας διακοπές ο δρόμος μάς βγάλει σε μια από αυτές. Ας τις απολαύσουμε, ακολουθώντας το γνωστό σλόγκαν: «Leave nothing but footprints, take nothing but memories».

Εσύ ξέρεις τι είναι οι περιοχές NATURA 2000
Νεαρό αγριογούρουνο στον Εθνικό Δρυμό Οίτης. Ο αγριόχοιρος ζει σε ομάδες που αποτελούνται από τα ενήλικα θηλυκά και τα μικρά τους, ενώ τα αρσενικά είναι μοναχικά. Διονυσία Ζήση/ WWF Ελλάς
Νεαρό αγριογούρουνο στον Εθνικό Δρυμό Οίτης. Ο αγριόχοιρος ζει σε ομάδες που αποτελούνται από τα ενήλικα θηλυκά και τα μικρά τους, ενώ τα αρσενικά είναι μοναχικά. Η ταχεία αύξηση του πληθυσμού τους οφείλεται στην έλλειψη μεγάλων θηρευτών όπως ο λύκος.

Τι είναι το δίκτυο Natura 2000

Το δίκτυο Natura 2000 είναι το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο. Πρόκειται για το βασικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά στην προσπάθειά της να προστατέψει το φυσικό μας περιβάλλον και να διατηρήσει τη βιοποικιλότητα των χωρών-μελών.

Αυτό σημαίνει ότι έχει δημιουργηθεί για την προστασία οικοτόπων και ειδών που «απειλούνται με εξαφάνιση, είναι ευάλωτα, σπάνια ή ενδημικά, ή συνιστούν εξαιρετικά παραδείγματα τυπικών χαρακτηριστικών μίας ή περισσότερων από τις εννέα βιογεωγραφικές περιοχές της Ευρώπης».

Στις περιοχές αυτές εντάσσεται πάνω από το 18% της συνολικής χερσαίας έκτασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πάνω από το 8% της θαλάσσιας. Προστατεύονται έτσι 1.389 είδη φυτών και ζώων, 500 είδη πουλιών και 233 οικότοποι.

Το δίκτυο Natura 2000 στην Ελλάδα

  • Αποτελείται από 446 περιοχές, οι οποίες καλύπτουν περίπου το 28% της χερσαίας και το 20% της θαλάσσιας έκτασης της χώρας.
  • Προστατεύει 299 είδη φυτών και ζώων, 128 είδη πουλιών και 89 διαφορετικούς οικοτόπων.

Ποιος είναι ο σκοπός τους

Το δίκτυο Natura 2000 είναι ίσως το πολυτιμότερο εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας, για να διαφυλάξουμε τη φυσική μας κληρονομιά, την ευρωπαϊκή βιοποικιλότητα που τόσα μας προσφέρει.

Ταυτόχρονα, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πλαισίου μέσα στο οποίο θα μπορούν να αναπτυχθούν και οικονομικές δραστηριότητες, αρκεί να μην ενοχλούν κάποια είδη και να μην καταστρέφουν οικοτόπους. Έτσι, σε ισορροπία με τη φύση θα μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον, που θα στηρίζει και τις μελλοντικές γενιές. Το οικονομικό όφελος από όσα μας προσφέρει το δίκτυο εκτιμάται στα 200-300 δις ευρώ τον χρόνο, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Πολιτικής.

Εσύ ξέρεις τι είναι οι περιοχές NATURA 2000
Λήψη κοντά στο χωριό Λαδάς, στα βορειοδυτικά του Ταϋγέτου. Η βλάστηση που κυριαρχεί στην περιοχή είναι τα δάση ελάτης και μαύρης πεύκης. Βασίλης Συκάς/ WWF Ελλάς
Λήψη κοντά στο χωριό Λαδάς, στα βορειοδυτικά του Ταϋγέτου. Η βλάστηση που κυριαρχεί στην περιοχή είναι τα δάση ελάτης και μαύρης πεύκης.

Γιατί μας ενδιαφέρει η βιοποικιλότητα;

  • Γιατί χάρη σε αυτήν έχουμε καθαρό νερό και αέρα, και ένα τείχος προστασίας απέναντι στις καταστροφές.
  • Γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε διακοπές και δραστηριότητες κοντά στη φύση.
  • Γιατί αποτελεί πηγή εισοδήματος για χιλιάδες ανθρώπους που ασχολούνται με την αλιεία, την κτηνοτροφία, την επιστήμη, τον τουρισμό.
  • Γιατί προσφέρει όλα τα αγαθά που απολαμβάνουμε στο καθημερινό μας τραπέζι.
  • Γιατί χάρη σε αυτήν έχουμε χιλιάδες φαρμακευτικά φυτά, βότανα και αρωματικά φυτά που αξιοποιούνται στον τομέα της υγείας.
  • Γιατί προσφέρει προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως το ξύλο και το βαμβάκι.
  • Γιατί μας εμπνέει. Ένα πέρασμα από την ποίηση του Σολωμού και του Δροσίνη ή από την πεζογραφία του Παπαδιαμάντη αρκεί για να το αντιληφθούμε.

Οι φωτογραφίες είναι από τον 1ο Πανελλήνιο φωτογραφικό διαγωνισμό «Click στη φύση» με θέμα τις περιοχές Natura 2000. Μπορείτε να απολαύσετε τις 40 λήψεις που ξεχώρισαν σε αυτήν την εικονική περιήγηση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.