iStock

ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ ΤΩΝ ΡΟΥΧΩΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟΒΟΡΟ

Το πλύσιμο των ρούχων μπορεί να μην είναι η πιο κουραστική δουλειά του σπιτιού, αλλά σίγουρα απαιτεί αρκετό χρόνο. Πέντε μυστικά μπορούν να σας βοηθήσουν να πλένετε τα ρούχα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

«Laundry today or naked tomorrow». Αυτή τη φράση (που δηλώνει ότι θα βάλεις πλυντήριο σήμερα, διαφορετικά αύριο δεν θα έχεις τι να φορέσεις) σκέφτομαι κάθε φορά που πρέπει να πλύνω τα ρούχα μου. Μπορεί η μπουγάδα να μην είναι η πιο βαρετή, κουραστική ή αηδιαστική δουλειά του νοικοκυριού αλλά σίγουρα είναι αρκετά χρονοβόρα – αν και δεν της φαίνεται.

Φυσικά, το πλύσιμο των ρούχων έχει τα μυστικά του, ειδικά αν πρόκειται για δύσκολους λεκέδες, όπως η ρητίνη, απαιτητικά υφάσματα, ή πετσέτες που θέλεις να διατηρήσεις αφράτες. Ακόμα και η ποσότητα του απορρυπαντικού που πρέπει να ρίξουμε στη θήκη του πλυντηρίου παίζει ρόλο, γι' αυτό και έχει υπολογιστεί από τους ειδικούς.

Μπορούμε άραγε να επιταχύνουμε την όλη διαδικασία; Κι όμως, υπάρχουν μερικά μυστικά που μπορούν να μας βοηθήσουν να εξοικονομήσουμε σημαντικό χρόνο.

πλυντήριο
Pexels Rodnae Productions

5 μυστικά για να εξοικονομήσεις χρόνο στο πλύσιμο των ρούχων

1. Διαχωρίζουμε από πριν τα σκούρα από τα χρωματιστά

Ένα από τα πράγματα που απαιτούν τον περισσότερο χρόνο κατά την προετοιμασία του πλυντηρίου είναι η ταξινόμηση των ρούχων. Το μυστικό είναι να αποθηκεύουμε χωριστά τα άπλυτα ρούχα που δεν μπορούν να μπουν μαζί στο πλυντήριο. Για παράδειγμα, είναι βοηθητικό το να ρίχνουμε σε διαφορετικούς κάδους τα σκούρα, τα λευκά, τα χρωματιστά και εκείνα στα οποία δεν πρέπει να βάζουμε μαλακτικό κατά την πλύση, όπως τα ισοθερμικά.

2. Τι κάνουμε με τους λεκέδες στα ρούχα;

Το καλύτερο είναι οι λεκέδες να αντιμετωπίζονται επιτόπου, αφού όταν είναι νωποί, είναι πολύ πιο εύκολο να αφαιρεθούν αποτελεσματικά. Ωστόσο, αν αυτό δεν γίνεται (έστω ότι είστε εκτός σπιτιού) φροντίστε πριν βάλετε το ρούχο στο πλυντήριο να ρίξετε ειδικό καθαριστικό λεκέδων στο σημείο που εντοπίζεται ο λεκές ή σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. για λεκέ από αίμα) μαγειρική σόδα. Αν δεν το κάνετε, και βάλετε το ρούχο απευθείας στο πλυντήριο, είναι πολύ πιθανό ο λεκές να μην καθαρίσει και να πρέπει να επαναλάβετε την πλύση.

ρούχα
iStock

3. Διπλώνουμε τα σεντόνια και τις παπλωματοθήκες

Σας έχει τύχει να μπερδεύονται μικρότερα ρούχα ανάμεσα στα σεντόνια και τις παπλωματοθήκες κατά την πλύση, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεστε να τα διαχωρίσετε στο άπλωμα; Διπλώστε τα πριν τα βάλετε στο πλυντήριο, έτσι ώστε μόλις τα βγάλετε από αυτό να έχουν ένα σχήμα και να σας διευκολύνουν στο άπλωμα.

4. Αφήνουμε την πόρτα του πλυντηρίου ανοιχτή ανάμεσα στις πλύσεις

Μια συμβουλή που έμαθα από τη μητέρα μου είναι το ότι πρέπει να αφήνουμε την πόρτα του πλυντηρίου και τη θήκη για το απορρυπαντικό ανοιχτή για λίγη ώρα μετά από κάθε πλύση. Η πρακτική αυτή προλαμβάνει την ανάπτυξη μούχλας αλλά και δυσάρεστων οσμών που μπορεί να διαπεράσουν τα ρούχα και να μας κάνουν να τα πλένουμε πιο συχνά, απαιτώντας από εμάς περισσότερο χρόνο.

ρούχα
iStock

5. Χρησιμοποιούμε αφυγραντήρα για το στέγνωμα

Τέλος, όταν δεν έχει ήλιο για να στεγνώσουν τα ρούχα μας, μπορούμε να χρησιμοποιούμε για αυτή τη δουλειά τον αφυγραντήρα απομονώντάς τον μαζί με την απλώστρα σε ένα δωμάτιο του σπιτιού. Αν, ωστόσο, είναι μια ηλιόλουστη μέρα, προτιμήστε να στεγνώσετε τη μπουγάδα σας στο φυσικό φως.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.