iStock

ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΣΚΕΥΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ;

Μια σεφ μας εξηγεί πότε να αντικαταστήσουμε τα βασικά αντικείμενα της κουζίνας μας και πώς να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής τους.

Πηγαίνω στο πατρικό μου σπίτι και αποφασίζω να μαγειρέψω. Συνήθως όταν με «κόβει» η πείνα, η μαμά λείπει και τότε ξεκινά η μεγάλη περιπέτεια της αναζήτησης των υλικών και των σκευών που θα χρειαστώ. Ανοίγω ντουλάπια, κλείνω συρτάρια, φέρνω ανάποδα την μικρή αποθήκη, κοιτάζω μέσα στον φούρνο, πάνω από το ψυγείο. Σε αυτό το σπίτι υπάρχουν μαγειρικά σκεύη και συμπράγκαλα παντού!

Την τελευταία φορά που επιχείρησα να μαγειρέψω ανακάλυψα αμέτρητα ταψάκια, δεν ξέρω κι εγώ πόσες ξύλινες κουτάλες, για να μην αναφέρω τα μαχαίρια. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί χρειάζεται ένα σπίτι τέσσερα peeler.

Μιας και η «εκκαθάριση» είναι ένα από τα αγαπημένα μου χόμπι, μετά το μαγείρεμα και τη χώνεψη, θέλησα να κάνω το μεγάλο βήμα: να αδειάσω ντουλάπια και συρτάρια και να πετάξω ό,τι είναι πλέον άχρηστο.

Αλλά πώς ξεχωρίζεις ποια μαγειρικά σκεύη και είδη να ξεφορτωθείς, αν σε γενικές γραμμές είσαι άσχετη; Ε, απλά ρωτάς μια ειδικό (αυτά είναι τα καλά του να γνωρίζεις μια σεφ και να μπορείς να της στέλνεις μέρα μεσημέρι μήνυμα στο κινητό).

Έχουν τα σκεύη ημερομηνία λήξης;
iStock

Και τι σου απαντάει η ειδικός; «Την ημερομηνία λήξης των σκευών τη βλέπεις με το μάτι, όπως θα έλεγε και η γιαγιά μου». Και για να το κάνει πιο απλό για μένα την αρχάρια:

Πότε να αντικαταστήσω μαγειρικά αντικείμενα και σκεύη

  • Εργαλεία με λεπίδες, όπως μαχαίρια, τρίφτες και peeler, με τον καιρό στομώνουν και δεν κόβουν.
  • Οι πλαστικές σπάτουλες εμφανίζουν ρωγμές ή λιώνουν στις άκρες τους.
  • Οι ξύλινες κουτάλες εμφανίζουν ρωγμές, που μπορεί να γίνουν εστίες βακτηρίων.
  • Τα ταψιά, τα τηγάνια από αλουμίνιο και τα αντικολλητικά σκεύη αρχίζουν να αποχρωματίζονται, να έχουν γρατζουνιές και να χάνουν την αντικολλητική τους επίστρωση.

Έχουν τα σκεύη ημερομηνία λήξης;
iStock

Πώς να επιμηκύνω τη διάρκεια ζωής τους

«Φρόντισε να καθαρίζεις πάντα τα μαχαίρια μετά τη  χρήση, πλένοντάς τα με κρύο νερό και σαπούνι, όχι με σύρμα και ζεστό νερό. Επίσης, φρόντισε μετά το πλύσιμο να μην τα αφήνεις να στραγγίζουν, αλλά να τα σκουπίζεις με ένα κομμάτι χαρτί και όχι με σπογγοπετσέτα», εξηγεί η σεφ και καθηγήτρια γαστρονομίας, Αντιγόνη Στρατηλάτη.

«Όσον αφορά τις ξύλινες κουτάλες κτλ., τις πλένεις με νερό και σαπούνι στο χέρι και τις αφήνεις να στεγνώσουν. Στη συνέχεια, με μια πετσέτα τις αλείφεις με λίγο λάδι, τις τυλίγεις με πλαστική μεμβράνη και τις αφήνεις όλη τη νύχτα. Αν έχουν ξεφλουδίσει, μπορείς να τις λειάνεις με ένα γυαλόχαρτο».

«Αν έχεις τσιγαρίσει κάποιο τρόφιμο και έχει μαυρίσει το σκεύος, βάλ' το σε μπολ με ζεστό νερό, στο οποίο έχεις διαλύσει σόδα και λευκό ξύδι. Άφησέ το 20 λεπτά να μουλιάσει και τρίψ' το προσεκτικά».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.