iStock

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΔΙΚΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΑΘΛΗΜΑ

Μην ανησυχείς αν το παιδί σου θέλει κάθε χρόνο να δοκιμάζει και διαφορετικό άθλημα. Αυτό, λένε οι ειδικοί, μόνο οφέλη μπορεί να έχει μέχρι να κατασταλάξει.

Είσαι από τους γονείς που πιστεύουν πως το παιδί πρέπει οπωσδήποτε να μάθει καλό κολύμπι και γι' αυτό το έχεις ξεκινήσει από νωρίς κολυμβητήριο; Είσαι από τους μπαμπάδες που λατρεύουν το ποδόσφαιρο και ονειρεύονται να δουν τον γιο τους μια μέρα μεγάλο ποδοσφαιριστή (βλέπε Μπέκαμ); Τότε έχει νόημα να μάθεις την προειδοποίηση που ανακοίνωσε το Κέντρο Αθλητιατρικής Έρευνας για την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ, στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Αθλητικών Προπονητών, η οποία απευθύνεται στους γονείς και προπονητές που επιμένουν να συμμετέχει το παιδί από μικρή ηλικία σε ένα μόνο άθλημα.

Οι περισσότεροι γονείς και πολλοί προπονητές συχνά πιστεύουν ότι το να εξειδικεύεται το παιδί σε ένα μόνο άθλημα το βοηθά να αποφεύγει τους τραυματισμούς και να βελτιώνει τις δεξιότητές του σε αυτό, προκειμένου να καταφέρει μια μέρα να παίζει σε επαγγελματικό επίπεδο. Η πραγματικότητα, όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι διαφορετική. Ο επικεφαλής του Κέντρου, Eric Post, είπε χαρακτηριστικά ότι «το να εξειδικεύεται ένα μικρό παιδί σε ένα μόνο άθλημα δεν είναι απαραίτητο για να μπορέσει κάποτε να παίξει σε επαγγελματικό επίπεδο. Στην πραγματικότητα αυτό σχετίζεται με χειρότερους τραυματισμούς και εξάντληση από το συγκεκριμένο άθλημα».

Η επιτυχία δεν εξαρτάται πάντα από τα χρόνια εμπειρίας

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο η πρωταθλήτρια κωπηλασίας της Εθνικής Ομάδας των ΗΠΑ, Sophia Vitas, περιέγραψε πώς πολλοί γονείς επιμένουν να ασχοληθούν από νωρίς τα παιδιά τους με τον πρωταθλητισμό με την ελπίδα αυτό να τους δώσει στη συνέχεια ακαδημαϊκά προνόμια, π.χ. πιο εύκολη πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά αυτά θα συνεχίσουν στο ίδιο άθλημα και στην ενήλικη ζωή τους.

Η ίδια η Vitas, η οποία πρόκειται να εκπροσωπήσει την ομάδα των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, ξεκίνησε την κωπηλασία στα 22, έχοντας πρώτα δοκιμάσει μια σειρά από άλλα αθλήματα και μπορώντας έτσι να ξεχωρίσει τι της αρέσει και τι όχι. Αυτό πιστεύει ότι συνέβαλε στην επιτυχία της ως αθλήτρια αργότερα.

Γιατί να δοκιμάζει το παιδί πολλά διαφορετικά αθλήματα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το να δοκιμάζει ένα παιδί ποικιλία αθλημάτων μπορεί να το βοηθήσει να χτίσει μια καλή αθλητική βάση που θα αποτρέπει τους τραυματισμούς και θα μειώσει τον κίνδυνο του burnout από ένα μόνο άθλημα.

Όπως ανάφερε στην ίδια συνέντευξη τύπου ο ιατρικός υπεύθυνος του αθλητικού προγράμματος του Πανεπιστημίου New England, οι αθλητές που συμμετέχουν σε πολλά σπορ αποκτούν πολλούς διαφορετικούς τύπους κινητικών δεξιοτήτων, τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε όποιο άθλημα κι αν αποφασίσουν να καταπιαστούν στο μέλλον.

Γιατί δεν πρέπει να εξειδικεύονται τα μικρά παιδιά σε ένα μόνο άθλημα
iStock

Μελέτες που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Orthopaedic Journal of Sports Medicine αποδεικνύουν πως οι αθλητές που συμμετέχουν σε διάφορα σπορ μπορεί να έχουν ορισμένα κινητικά πλεονεκτήματα συγκριτικά με όσους ακολουθούν από νωρίς ένα μόνο άθλημα.

Όπως ανέφερε ένας από τους επιστήμονες του συνεδρίου, «έχει ενδιαφέρον: αν κοιτάξεις τους κορυφαίους σε εξειδίκευση αθλητές, θα δεις ότι η ισορροπία τους είναι όμοια με αυτήν κάποιου που δεν αθλείται. Αντίθετα, όσοι δεν έχουν εξειδικευτεί ή έχουν εξειδικευτεί λίγο σε ένα άθλημα, έχουν καλύτερη ισορροπία από όλους». Ο ίδιος επιστήμονας έφερε ως παράδειγμα τον Roger Federer, ο οποίος ως παιδί πέρα από τένις συμμετείχε και σε άλλα αθλήματα, όπως πάλη, μπάσκετ, κολύμπι, χάντμπολ, ποδόσφαιρο, ενώ έκανε και σκέιτ. Όλα αυτά τον βοήθησαν μεγαλώνοντας να αναπτύξει πολλές κινητικές δεξιότητες. Αυτό, όμως, είναι κάτι που λίγοι γονείς γνωρίζουν.

Τι πρέπει να προσέχουν οι νεαροί αθλητές

Η Αμερικανική Ένωση Αθλητικών Προπονητών επισήμανε στο εν λόγω συνέδριο όσα θα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς των μικρών αθλητών για να είναι τα παιδιά υγιή και ασφαλή:

  1. Τα παιδιά θα πρέπει να καθυστερούν την εξειδικευμένη προπόνηση σε ένα μόνο άθλημα όσο το δυνατόν περισσότερο και, στον αντίποδα, να δοκιμάζουν ποικιλία αθλημάτων. Αυτό ενισχύει την γενικότερη καλή φυσική τους κατάσταση και μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμών.
  2. Για να αποφεύγονται οι τραυματισμοί οι νεαροί αθλητές θα πρέπει να συμμετέχουν σε ένα οργανωμένο άθλημα ανά σεζόν (όχι παραπάνω από 8 μήνες, όμως) και παράλληλα να δοκιμάζουν, στο πλαίσιο παιχνιδιού, και άλλα αθλήματα. Την επόμενη σεζόν μπορούν να κάνουν κάποιο άλλο οργανωμένο άθλημα, μέχρι να καταλήξουν με τα χρόνια στο άθλημα που τους ταιριάζει.
  3. Οι νεαροί αθλητές θα πρέπει να απέχουν από τον αθλητισμό τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα για να ξεκουράζονται και να αναρρώνουν. Επίσης, χρειάζονται και ένα χρονικό διάστημα μακριά από το οργανωμένο άθλημά τους στο τέλος κάθε σεζόν. Αυτό ενισχύει τη σωματική και πνευματική τους ανάρρωση και μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού, εξάντλησης και εγκατάλειψης.
  4. Ο χρόνος συμμετοχής ενός παιδιού στο οργανωμένο άθλημα θα πρέπει να είναι τόσες ώρες ανά εβδομάδα όσες η ηλικία του -όχι περισσότερο.
  5. Τέλος, ο μόνος τρόπος για να αγαπήσει το παιδί τον αθλητισμό είναι να αποτελεί γι’αυτό διασκέδαση. Διαφορετικά πολύ σύντομα θα εγκαταλείψει.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.