Illustration: Ελένη Καστρινογιάννη

ΤΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΩΦΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Η συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα μπορεί να ωφελήσει την ψυχική υγεία παιδιών και νέων περισσότερο από τη συμμετοχή σε ατομικά σπορ.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Πρώτον, όταν έρθει η στιγμή το παιδί να ξεκινήσει κάποιο άθλημα, οι γονείς καλό είναι να κρατήσουν λίγες αποστάσεις και «ανοιχτό» μυαλό και να το αφήσουν να επιλέξει τι είναι αυτό που θέλει να δοκιμάσει. Οι ανάγκες και οι επιθυμίες του παιδιού πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Έτσι, αυξάνονται και οι πιθανότητες να μην εγκαταλείψει το άθλημα που θα επιλέξει.

Ερχόμαστε, λοιπόν, στο δεύτερο: Αν το παιδί δεν βρει αυτό που θέλει με την πρώτη δοκιμή, οι επιλογές εκεί έξω είναι πολλές και ας μην του τις στερήσουμε, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό. Δεν γεννηθήκαμε όλοι γνωρίζοντας το ακριβώς θέλουμε στη ζωή μας.

Πόσο βοηθούν τα ομαδικά αθλήματα

Σύμφωνα με ειδική λίστα που συμπλήρωσαν γονείς, η συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα συσχετίστηκε με 10% χαμηλότερη βαθμολογία στον τομέα άγχος/κατάθλιψη και 19% χαμηλότερη βαθμολογία στον τομέα απομόνωση/κατάθλιψη (σε σχέση με τα παιδιά που δεν συμμετείχαν σε κάποιο άθλημα). Από την άλλη, η συμμετοχή σε ατομικά αθλήματα συσχετίστηκε με 16% και 14% υψηλότερες βαθμολογίες στους αντίστοιχους τομείς.

Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE, συμμετείχαν περισσότερα από 11 χιλιάδες παιδιά, ηλικίας από 9 έως 13 ετών.

Πώς ωφελούν την ψυχική υγεία

Η σχέση μεταξύ άσκησης και ψυχικής υγείας έχει μελετηθεί αρκετά. Είναι γνωστό ότι η άσκηση αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο και βοηθά στην ανάπτυξη νέων νευρώνων, κάτι που πιστεύεται ότι συμβάλλει στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας. Επιπλέον, συμβάλλει στην πτώση των επιπέδων των ορμονών του στρες, στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και στη βελτίωση του ύπνου, παράγοντες σημαντικούς για την ψυχική υγεία όλων μας.

ομαδικά αθλήματα
Illustration: Ελένη Καστρινογιάννη

«Η συμμετοχή των παιδιών στον αθλητισμό έχει ευρείες επιπτώσεις που δεν περιορίζονται στη μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας, στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών, σε γνωστικά οφέλη και στην καλλιέργεια θετικών συμπεριφορών. Βοηθά στη μείωση του κινδύνου συμμετοχής σε δραστηριότητες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία και την ευημερία τους», εξηγεί η Emily Pluhar, ψυχολόγος παιδιών και εφήβων στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Ομαδικά vs ατομικά αθλήματα

Πού μπορεί να οφείλεται το γεγονός ότι τα ομαδικά αθλήματα φαίνεται να οφελούν περισσότερο από τα ατομικά;

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sports Science and Medicine το 2019 αναφέρει ότι όσοι συμμετείχαν σε ομαδικά αθλήματα έτειναν να τα επιλέγουν για διασκέδαση, για να αποκτήσουν φίλους, να είναι μέρος μιας ομάδας. Από την άλλη, όσοι συμμετείχαν σε ατομικά αθλήματα ήταν πιο πιθανό να τα επιλέξουν, έχοντας στο νου στόχους, όπως το να κερδίσουν μια υποτροφία ή η απώλεια βάρους. Στην δεύτερη περίπτωση, τα παιδιά μπορεί να πιέσουν τον εαυτό τους προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους, κάτι που, όταν ξεπεράσει τα όρια του φυσιολογικού, μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία και να προκαλέσει έντονο άγχος.

Επιπλέον, τα ομαδικά αθλήματα διαθέτουν έντονη την αίσθηση της συντροφικότητας, του ομαδικού πνευματος. Μέσα από αυτά τα παιδιά και οι νέοι αναπτύσσουν πολύτιμες κοινωνικές δεξιότητες και μαθαίνουν πώς να λειτουργούν ως μέλη μιας ομάδας (που αργότερα θα είναι η κοινωνία).

Είναι θέμα προτίμησης

Τα παραπάνω, βέβαια, δεν σημαίνουν ότι τα ατομικά αθλήματα δεν έχουν οφέλη. Αντιθέτως, βελτιώνουν τη συγκέντρωση, την ψυχική δύναμη, την αυτονομία. Επίσης, σε ορισμένα παιδιά μπορεί να ταιριάζει καλύτερα ένα ατομικό άθλημα, γι’ αυτό ας μην τα πιέσουμε να διαλέξουν αυτό που εμείς θεωρούμε ωφέλιμο για εκείνα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.