iStock

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΦΩΤΑΚΙ ΤΗ ΝΥΧΤΑ

Μια έρευνα εστιάζει στα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει το φωτάκι νύχτας στα μάτια των μικρών παιδιών. Τι ακριβώς λέει και τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς;

Το πιο συνηθισμένο που κάνουμε οι περισσότεροι γονείς όταν βάζουμε τα μικρά παιδιά για ύπνο είναι να τους αφήνουμε αναμμένο ένα μικρό φως νύχτας. Το συνηθίζουμε αυτό και για να βλέπουμε εμείς καλύτερα αν χρειαστεί να μπούμε στο δωμάτιό τους, αλλά και για να μην φοβούνται τα ίδια το σκοτάδι, σωστά;

Λάθος, απαντάει έρευνα που έγινε λίγα χρόνια πριν, την οποία ανέλυσε ο γνωστός Αμερικανός νευροεπιστήμονας Dr Andrew Huberman σε ένα από τα podcasts του. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ σε 479 παιδιά, διαπίστωσε ότι τα μικρά παιδιά και τα μωρά που κοιμούνται με ένα φως αναμμένο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν μυωπία σε σχέση με εκείνα που κοιμούνται στο απόλυτο σκοτάδι.

Φωτάκι νύχτας: Τι έδειξε η έρευνα

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη έγινε σε παιδιά ηλικίας 2-16 ετών και έδειξε ότι όσα συνήθιζαν να κοιμούνται με ένα φως δωματίου αναμμένο πριν από την ηλικία των 2 ετών έχουν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν μυωπία σε σχέση με τα παιδιά που κοιμούνται στο σκοτάδι.

Φωτάκι νύχτας
iStock

Τα νυχτερινά φώτα του δρόμου που μπορεί να εισέρχονται από το παράθυρο συνδέθηκαν επίσης με την ανάπτυξη μυωπίας, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό όσο τα φώτα μέσα στο σπίτι. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η απουσία μιας νυχτερινής περιόδου πλήρους σκοταδιού στην πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη μυωπίας», δήλωσε ο Richard Stone, επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής οφθαλμολογίας στο Ινστιτούτο Scheie Eye στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.

Η έρευνα έγινε ανάμεσα σε παιδιά που είχαν συστηματική οφθαλμολογική παρακολούθηση σε εξειδικευμένη κλινική. Εκεί, οι γονείς τους συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που διερευνούσε την τρέχουσα και την προηγούμενη έκθεση του παιδιού στο φως, συμπεριλαμβανομένου του φωτισμού στο σπίτι, στον παιδικό σταθμό και στο σχολείο. Οι γονείς ρωτήθηκαν επίσης αν το παιδί τους φορούσε γυαλιά ηλίου.

Τελικά, προέκυψε μια εξαρτώμενη συσχέτιση μεταξύ του νυχτερινού φωτισμού στην πρώιμη παιδική ηλικία και της μυωπίας. Το 10% των παιδιών που κοιμόντουσαν στο σκοτάδι είχαν μυωπία σε σύγκριση με το 34% των παιδιών που κοιμόντουσαν με ένα νυχτερινό φως αναμμένο και το 55% των παιδιών που κοιμόντουσαν με ένα κανονικό φως αναμμένο.

Φως νύχτας και μυωπία: Πώς συνδέονται;

Γιατί συμβαίνει αυτό; Στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού βρίσκονται εξειδικευμένα φωτοευαίσθητα κύτταρα που ονομάζονται φωτοϋποδοχείς μελανοψίνης. Παίζουν ρόλο στη μετάδοση μηνυμάτων στον εγκέφαλο μέσω του οπτικού νεύρου και επηρεάζονται από τα μήκη κύματος του φωτός, τα οποία μπορούν να διαπεράσουν τα βλέφαρα, ειδικά αν είναι λεπτά.

Φωτάκι νύχτας
iStock

Η μελέτη αυτή ήταν βέβαια αρκετά περιορισμένη, γι' αυτό και οι συγγραφείς της έσπευσαν να διευκρινίσουν: «Η έρευνά μας δεν αποδεικνύει ότι ο νυχτερινός φωτισμός κατά τη διάρκεια της πρώιμης παιδικής ηλικίας είναι άμεση αιτία μυωπίας... Ωστόσο, φαίνεται σκόπιμο για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά να κοιμούνται τη νύχτα χωρίς τεχνητό φωτισμό στην κρεβατοκάμαρα, μέχρι περαιτέρω έρευνα να αξιολογήσει όλες τις επιπτώσεις των αποτελεσμάτων μας».

Επιπλέον, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να αξιολογήσουν κι άλλους πιθανούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα τη μυωπία των γονιών. Οι γονείς με μυωπία είναι πιο πιθανό να φωτίσουν τα υπνοδωμάτια των παιδιών τους με ένα φωτάκι νύχτας, ώστε να βλέπουν και οι ίδιοι μέσα στη νύχτα χωρίς τα γυαλιά τους. Είναι όμως πιο πιθανό να έχουν και τα παιδιά τους μυωπία.

Ας νικήσει... ο φόβος

Από την άλλη, πολλοί ενήλικες θα υποστηρίξουν ότι ως παιδιά κοιμόντουσαν με αναμμένο φως και δεν ανέπτυξαν ποτέ μυωπία, πράγμα που είναι γεγονός. Καθώς λοιπόν η έρευνα είναι περιορισμένη και αφορά κυρίως παιδιά με λεπτά βλέφαρα, θα έδινα μεγαλύτερη σημασία στην ψυχολογία ενός παιδιού. Φοβάται το σκοτάδι και κοιμάται καλύτερα με ένα αμυδρό νυχτερινό φως; Τότε, ναι στο φως!

Αν πάλι, μπορείτε να το μάθετε από τη βρεφική ηλικία (αφού η έρευνα εντόπισε κάποια αιτιώδη σχέση κυρίως μέχρι την ηλικία των 2 ετών) να κοιμάται στο σκοτάδι, ακόμη καλύτερα. Συνήθως τα μικρά παιδιά αρχίζουν να φοβούνται μετά τα 2-3 έτη και ζητάνε φως από μόνα τους.

Όπως και να 'χει, μεγαλύτερης σημασίας για τη συνολική υγεία του παιδιού είναι η έκθεσή του στο φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας (πάντα με μέτρα προφύλαξης), πράγμα που αποδεικνύουν οι περισσότερες έρευνες.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.