iStock

ΤΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 5 ΕΤΩΝ

Τα μικρά παιδιά έχουν όλη την ενέργεια που χρειάζονται πολλά και διάφορα αθλήματα, αλλά όχι την απαιτούμενη ανάπτυξη και τις δεξιότητες για κάποια. Ποια είναι εκείνα που ενδείκνυνται αν είναι κάτω των 5 ετών;

Όποιο άθλημα κι αν επιλέξει το παιδί σας, θα βοηθήσει τη συνολική του υγεία, τη φυσική κατάσταση, την αυτοπεποίθηση, τις ικανότητες κριτικής σκέψεις και την πειθαρχία, ενώ θα του μάθει να ξεχωρίζει το σωστό από το λάθος. Τώρα, ανάλογα με το σπορ θα έχει και επιπλέον οφέλη.

Ας δούμε ποια αθλήματα προτείνονται για παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, όταν τους αρέσει να τρέχουν, να πηδούν και να παίζουν, ενώ εξακολουθούν να βελτιώνονται δεξιότητες όπως ο συντονισμός χεριού-ματιού αλλά και η ικανότητά τους να ακολουθούν κανόνες.

Γι’ αυτό και προτείνονται αθλήματα που βοηθούν στην οικοδόμηση θεμελιωδών κινητικών δεξιοτήτων, χωρίς να είναι περίπλοκα, πολύ δομημένα ή πολύ χρονοβόρα.

Kολύμβηση

Είναι δραστηριότητα με οφέλη για όλο το σώμα. Ενισχύει τους μυς, βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία και ενισχύει τον συντονισμό. Είναι επίσης ένα άθλημα χαμηλών καταπονήσεων, κάτι που το κάνει σχετικά ασφαλές για παιδιά όλων των ηλικιών και ικανοτήτων.

Τα αθλήματα που προτείνονται για παιδιά κάτω των 5 ετών
iStock

Η παιδίατρος W. Steen James έχει γράψει πως «η κολύμβηση είναι μια διασκεδαστική, χαλαρωτική δραστηριότητα, που ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου και χτίζει δυνατό σώμα. Η εκμάθηση της κίνησης στο νερό, βελτιώνει τον συντονισμό και την ευλυγισία. Είναι και μια βασική δεξιότητα ζωής που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του παιδιού σας από πνιγμό, τη Νο 1 αιτία θανάτου μεταξύ παιδιών 1 έως 4 ετών».

Ενόργανη γυμναστική

Πρόκειται για άθλημα που βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν αίσθηση επιδεξιότητας και εμπιστοσύνης στο σώμα τους. Έτσι, μαθαίνουν να το αγαπούν και από αυτό μόνο καλά μπορούν να προκύψουν. Η ενόργανη έχει μεγάλη επίδραση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η ευλυγισία, η δύναμη, η ισορροπία και ο συντονισμός σώματος, μυών και μυαλού. Διδάσκει επίσης στα παιδιά πειθαρχία, εστίαση και την αίσθηση της επιτυχίας με κάθε νέα κίνηση που κατακτούν.

ενόργανη
iStock

Αθλητικοί ψυχολόγοι έχουν εξηγήσει πως μέσω αυτής της οδού τα παιδιά μπορούν να μάθουν από μικρή ηλικία τα στάδια των ψυχολογικών στρατηγικών (στόχος, χαλάρωση, οπτικοποίηση, θετική ενίσχυση). Έτσι, έχουν τα εφόδια που χρειάζονται για να κρατήσουν μακριά μελλοντικά ψυχικές ασθένειες. Επίσης, μαθαίνουν τεχνικές για να διαχειρίζονται ό,τι μπορεί να προκαλεί άγχος και να εξαφανίζουν την ένταση από το σώμα τους.

Η Rebekah Springs, θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας στο Πόρτλαντ των ΗΠΑ, συνιστά την ενόργανη από την προσχολική ηλικία.

Καράτε

Οι πολεμικές τέχνες τύπου καράτε ή τζούντο, διδάσκουν στα παιδιά αυτοπειθαρχία, σεβασμό και δεξιότητες αυτοάμυνας. Βελτιώνουν και τον συντονισμό, την εστίαση και τη φυσική κατάσταση.

Τα αθλήματα που προτείνονται για παιδιά κάτω των 5 ετών
iStock

Η Δρ Natasha Trentacosta, ειδικός στην αθλητιατρική παιδιατρικών και ενηλίκων και ορθοπεδικός χειρουργός στο Cedars-Sinai Kerlan-Jobe Institute του Λος Άντζελες, λέει πως «από φυσική άποψη, κάθε άτομο μπορεί να μάθει τις κινήσεις και να προχωρήσει με τον δικό του ρυθμό. Το καράτε, όπως και κάθε άλλη πολεμική τέχνη, ενισχύει τον έλεγχο και την επίγνωση του σώματος και βελτιώνει την ποιότητα της κίνησης. Από ψυχολογική άποψη, ενθαρρύνει την πειθαρχία, τη δέσμευση και τον έλεγχο».

Ποδόσφαιρο

Είναι το πιο προσβάσιμο σπορ για όλα τα παιδιά. Μπορούν να παίξουν ποδόσφαιρο οπουδήποτε, με οποιονδήποτε. Επειδή πρόκειται για ομαδική δραστηριότητα, το ποδόσφαιρο προσφέρει τις βάσεις για να μάθει το παιδί να συνεργάζεται με άλλα παιδάκια και να επικοινωνεί αποτελεσματικά μαζί τους. Ενισχύει την αυτοπεποίθηση, καθώς οι μικροί αθλητές αποκτούν τη δυνατότητα συντονισμού όλων των μυών τους μέσω διαφορετικών σύνθετων κινήσεων (π.χ. ντρίμπλα, αλλαγή πορείας και πάσα) και ταχυτήτων.

ποδόσφαιρο
iStock

Ο συντονισμό χεριού-ματιού «δουλεύεται» όταν ο νέος παίκτης ψάχνει πού θα πασάρει ή περιμένει πάσα. To μέγεθος του γηπέδου διασφαλίζει την αερόβια άσκηση. Η συνεχής εναλλαγή της αερόβιας με την αναερόβια άσκηση φροντίζει την καρδιαγγειακή υγεία και την εξαφάνιση του άγχους. Επίσης, γίνεται διαχείριση του λίπους, ενισχύεται η μυϊκή σύσταση και η δύναμη των οστών.

Ποδήλατο

Η πεζοπορία και η ποδηλασία είναι εξαιρετικές υπαίθριες δραστηριότητες, που προάγουν την καρδιαγγειακή υγεία, την αντοχή και τη δύναμη. Παρέχουν ευκαιρίες για εξερεύνηση και εκτίμηση της φύσης, ενώ γίνονται και μια πρώτης τάξης ευκαιρία να βελτιώσουν τα παιδιά τον δεσμό με τους γονείς τους.

ποδήλατο
iStock

To ποδήλατο βελτιώνει τον συντονισμό και την ισορροπία, την κινητική ολοκλήρωση (εμπλέκει τον συντονισμό πολύπλοκων κινήσεων μεταξύ του εγκεφάλου και των μυών), την ιδιοδεκτικότητα και την κατανόηση του πού βρίσκεται το σώμα τους μέσα στο χώρο. Τα δύο τελευταία θεωρούνται πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Επειδή το παιδί κινείται ανεξάρτητα, αυξάνεται η αυτοπεποίθησή του και γίνεται πιο αυτόνομο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.