Freepik

ΓΙΑΤΙ Η ΓΑΤΑ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ «ΠΑΤΟΥΣΑΚΙΑ»

Εάν η γάτα σου ή η γάτα του φίλου σου «κάνει πατουσάκια» στην αγκαλιά σου, μην ανησυχείς. Πρόκειται για καλό σημάδι και το μικρό αιλουροειδές δεν σε βλέπει ως μεζέ.

Κάθε φορά που μία από τις γάτες μου μού «κάνει πατουσάκια» στο χέρι, το πόδι, την κοιλιά, δεν ξέρω ποια από τις δυο μας χαίρεται περισσότερο: εγώ ή εκείνη; Η αγγλική ορολογία για τη συγκεκριμένη διαδικασία είναι εξίσου απολαυστική, μιας και οι Βρετανοί χρησιμοποιούν τον όρο «making biscuits», αφού η γάτα δίνει την εντύπωση ότι ζυμώνει.

Βέβαια, ο «χούμαν» (βλ. γατο-ιδιοκτήτης) δεν είναι ο μόνος που απολαμβάνει το μασάζ που προσφέρουν τα πατουσάκια (όταν δεν έχει βγει νύχι!). Συχνά θα δεις την γάτα σου να κάνει την κίνηση αυτή πάνω στον καναπέ, σε κάποιο μαξιλάρι ή στο κρεβατάκι της. Τι κρύβεται πίσω από τη συγκεκριμένη συμπεριφορά;

Απομεινάρια της βρεφικής ηλικίας

Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι τα «πατουσάκια» είναι μια ενστικτώδης συμπεριφορά που έχει διατηρηθεί από την περίοδο που η γάτα ήταν… γατάκι, εξηγεί η Σούζαν Χέιζελ, αναπληρώτρια καθηγήτρια συμπεριφοράς ζώων και ηθικής στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, το γατάκι πατάει ρυθμικά με τα πόδια του το σώμα της μητέρας για να διεγείρει τη ροή γάλακτος. «Η διαδικασία του θηλασμού, καθώς και οι φερομόνες που απελευθερώνονται γύρω από τους μαστικούς αδένες, πιθανότατα το κάνουν μια πολύ ευχάριστη δραστηριότητα», εξηγεί.

Η γάτα σου κάνει πατουσάκια
iStock

Νιώθει άνετα

Οι γάτες μπορεί να διατηρήσουν τη συμπεριφορά αυτή και στην ενηλικίωση, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται κοντά σε κάποιον χούμαν που τους δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας. Μην το πάρεις, ωστόσο, πάνω σου, γιατί το ίδιο κάνουν κι όταν ανέβουν σε ένα αφράτο μαξιλάρι. Μάλλον έχουν συνδέσει την κίνηση αυτή με την άνεση που ένιωθαν όταν θήλαζαν.

Αφήνει τη μυρωδιά της

Οι γάτες έχουν στα πατουσάκια τους αδένες, που εκκρίνουν μια μυρωδιά, μοναδική για κάθε γάτα. Με το να «κάνουν πατουσάκια» σε μια περιοχή, στην ουσία μεταφέρουν τη μυρωδιά τους σε αυτήν και οριοθετούν με τον τρόπο αυτόν την περιοχή τους.

Η γάτα σου κάνει πατουσάκια
iStock

Προετοιμάζει το… κρεβάτι της

Αν και τα «πατουσάκια» συνδέονται με τον θηλασμό, μπορεί να υπάρχει κι ένα ακόμα γατίσιο ένστικτο που έχει διατηρηθεί με το πέρασμα των χρόνων. Οι μακρινοί πρόγονοι της γάτας έπρεπε να στρώσουν το έδαφος που αναπαύονταν και κοιμόντουσαν, ώστε να το κάνουν πιο άνετο και να εντοπίσουν τυχόν κινδύνους.

Κάνει διατάσεις

Όπως εμείς, κατά διαστήματα, τεντώνουμε χέρια και πόδια, για να ξεπιαστούμε, έτσι κάνουν και οι γάτες. Όταν η γάτα σου «κάνει πατουσάκια», απλά απλώνει τα πόδια της, για να «ξυπνήσουν» οι μύες και να τονωθεί η κυκλοφορία του αίματος.

Η γάτα σου κάνει πατουσάκια
Freepik

Τι να κάνεις, αν πονάς

Εάν βρίσκεις επώδυνα τα «πατουσάκια», βάλε μια κουβέρτα ή ένα μαξιλάρι στην ποδιά σου, για να καθίσει η γάτα. Μάλιστα, μπορείς να τα αφήσεις στο πάτωμα, ώστε η γάτα σου να νιώθει ασφαλής, ακόμα κι όταν δεν είσαι εκεί. Εναλλακτικά, μπορείς να την εκπαιδεύσεις, π.χ. αν βγάζει νύχια όταν «κάνει πατουσάκια», μπορείς να σηκώνεσαι και να μετακινήσε. Πάντα, βέβαια, υπάρχει και η επιλογή να της κόψεις τα νύχια.

Πάντως, μην τιμωρήσεις μια γάτα που «κάνει πατουσάκια». Πρόκειται για μια φυσιολογική συμπεριφορά και η τιμωρία μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση του δεσμού φροντιστή-γάτας, καθώς η τελευταία δεν καταλαβαίνει ότι προκαλεί πόνο.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.