iStock

ΓΙΑΤΙ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΗΜΕΡΑ

Οι εργαζόμενοι δεν είναι καλά και τα στοιχεία –τουλάχιστον στο εξωτερικό– έχουν αρχίσει να το δείχνουν. Εμείς, προς το παρόν, μόνο το νιώθουμε. Χρόνιος πόνος, διαβήτης, εξουθένωση και ψυχικά προβλήματα επηρεάζουν την εργασιακή ζωή, βγάζοντας αρκετούς εκτός δράσης.

Είναι ιδέα μας ή φαινόμενο της εποχής ότι οι εργαζόμενοι αρρωσταίνουν όλο και πιο συχνά; Εμπειρικά μιλώντας, θα ποντάρω στο δεύτερο. Φυσικά, υπάρχουν και τα στοιχεία που κάνουν λόγο για αυξημένα νούμερα ανθρώπων οι οποίοι υποφέρουν από πολλά και διάφορα, και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο καθημερινό ωράριο της εργασίας τους.

Το βρετανικό BBC δημοσίευσε πρόσφατα ένα άρθρο που κάνει λόγο για μια σχεδόν επιδημία αρρώστων στο εργατικό δυναμικό της χώρας. Καθώς τα υπάρχοντα στοιχεία αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο, ας ξεκινήσουμε από εκεί.

Πολύ πρόσφατα, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας προειδοποίησε ότι ένας μεγάλος αριθμός εργαζόμενων οδηγούνται εκτός αγοράς εργασίας λόγω προβλημάτων υγείας. Μάλιστα, οι άδειες ασθένειας που δίνονται από τους γιατρούς έχουν αυξηθεί τόσο, που ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ εξήγγειλε μέτρα καταστολής του φαινομένου, αποκαλώντας το κουλτούρα των αδειών ασθένειας. Με απλά λόγια, η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι εργαζόμενοι το έχουν βρει παιχνίδι να παίρνουν άδειες τις οποίες δεν χρειάζονται, επιβαρύνοντας έτσι την οικονομία της χώρας.

Επιδημία ασθενών εργαζόμενων στη Βρετανία

Η οικονομία φυσικά και απειλείται. Έρευνα δείχνει ότι πολλοί εργαζόμενοι ηλικίας 16 έως 64 ετών βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας εξαιτίας προβλημάτων υγείας που περιορίζουν σημαντικά τις δυνατότητές τους. Μάλιστα, εκτιμά ότι σχεδόν το ένα πέμπτο του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυτό που θα αποκαλούσαμε περιοριστική κατάσταση εργασίας.

Οι εργαζόμενοι αρρωσταίνουν
iStock

Γιατί λοιπόν οι άνθρωποι σε ηλικία εργασίας αρρωσταίνουν τόσο συχνά; Ο Christopher Rocks, ο οποίος ηγείται του έργου του Ιδρύματος Υγείας σε αυτόν τον τομέα, λέει ότι πρόκειται για ένα πολυδιάστατο φαινόμενο. Οφείλεται στα απόνερα της οικονομικής ύφεσης του 2008, που οδήγησε σε περικοπές των δημόσιων δαπανών και μείωση των εισοδημάτων, στην πανδημία που ακολούθησε, αλλά και στη δυσκολότερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Από τι αρρωσταίνουν οι εργαζόμενοι

Ποιες είναι οι πιο συχνές παθήσεις που βγάζουν τους εργαζόμενους εκτός παιχνιδιού; Η ίδια έρευνα διαπίστωσε ότι υπάρχουν τρεις καταστάσεις που επιβαρύνουν σημαντικά την υγεία:

  • ο χρόνιος πόνος,
  • ο διαβήτης τύπου 2 και
  • τα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Για κακή μας τύχη, άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες προειδοποίησε ότι οι σοβαρές ασθένειες πρόκειται να αυξηθούν σημαντικά, με τους ανθρώπους στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές να υποφέρουν περισσότερο. Σου κάνει εντύπωση;

Ο χρόνιος πόνος, που δυστυχώς είναι αόρατος (και άρα ο κάθε Σούνακ μπορεί να πιστεύει ότι τον κοροϊδεύουμε), έχει καταστροφικές επιπτώσεις, εμποδίζοντας τους ανθρώπους να εργάζονται και να κοινωνικοποιούνται, ενώ συχνά τους στερεί και την αυτονομία. Να σημειωθεί μάλιστα ότι σύμφωνα με έρευνα για το BBC, στη Μεγάλη Βρετανία πλήττει 1 στους 4.

Συνήθως συνδέεται με καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα, η οστεοπόρωση ή τα προβλήματα των αρθρώσεων, που σχετίζονται με τη μέση, τον ώμο ή τον αυχένα, αλλά μερικές φορές δεν υπάρχει προφανής αιτία. Η ινομυαλγία και η αύξηση των μυοσκελετικών πόνων μετά την πανδημία είναι φαινόμενα που μελετώνται ακόμη.

Ο διαβήτης τύπου 2 από την άλλη, είναι συχνά αποτέλεσμα της κακής διατροφής, της παχυσαρκίας και της καθιστικής ζωής, καταστάσεις που επιβαρύνονται από την πολύωρη καθιστική εργασία. Την ίδια στιγμή, τα ψυχικά προβλήματα, με κυρίαρχα το άγχος και την κατάθλιψη, αυξάνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.

Η ψυχική υγεία των νέων απειλείται

Μια έκθεση του Resolution Foundation διαπίστωσε ότι οι νέοι είναι πλέον πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα, καθώς το ένα τρίτο των ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ετών αναφέρουν συμπτώματα ψυχικής ασθένειας.

Οι εργαζόμενοι αρρωσταίνουν
iStock

Οι ειδικοί αιτιολογούν την κρίση ψυχικής υγείας στους νέους ως αποτέλεσμα του άγχους που εισέπραξαν από την οικονομική ύφεση, την πανδημία, το ολοένα αυξανόμενο κόστος ζωής, που συνοδεύεται από κακοπληρωμένη εργασία και επισφαλείς θέσεις, αλλά και την επίδραση των social media.

Μάλλον ξέρεις γιατί αρρωσταίνουν οι εργαζόμενοι

Αν θεωρείς ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται πολύ μακριά μας, κάνεις μάλλον λάθος. Τα φαινόμενα στα οποία αναφερθήκαμε έχουν κάνει ήδη αισθητή την παρουσία τους στη χώρα μας, κι ας μην υπάρχουν ακόμη σχετικές έρευνες.

Παράλληλα, κάτι θα έχεις ακούσει για τo εργασιακό burnout και τις δύσκολες συνθήκες εργασίας: τη δουλειά τα Σαββατοκύριακα, τις απλήρωτες υπερωρίες, τους χαμηλούς μισθούς σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος ζωής (και πώς να μην αγχώνεσαι για τα έξοδα;), την πολύωρη καθιστική εργασία, αλλά και τα post Covid σύνδρομα. Να προσθέσουμε και το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης που ανεβαίνει, κάνοντας πολλούς να νιώθουν ότι δεν θα το προλάβουν...

Στην πραγματικότητα, κανείς δεν αναζητά απάντηση στο ερώτημα Γιατί οι εργαζόμενοι αρρωσταίνουν συχνότερα. Μάλλον στο Τι να κάνουμε για να μην αρρωσταίνουμε πρέπει να μας απαντήσουν. Και όλοι ξέρουμε ότι δεν αρκεί η προτροπή «διαχειρίσου το άγχος σου».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.