iStock

ΕΧΕΙΣ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ «ΚΑΘΑΡΕΣ»; ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ

Λέγεται ινομυαλγία και ταλαιπωρεί εκατομμύρια ασθενείς με χρόνιους πόνους. Η διάγνωσή της όχι μόνο είναι αμφίβολη, αλλά αμφισβητείται κιόλας. Τι ακριβώς είναι;

Όταν πονάς για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά οι εξετάσεις σου βγαίνουν «καθαρές», μπορεί και να έχεις ακούσει το περίφημο «μήπως είναι ιδέα σου;». Ή το άλλο... «μήπως είναι ψυχολογικό;». Η ινομυαλγία βρίσκεται ακριβώς σε αυτό το μεταίχμιο μεταξύ σώματος και ψυχής και μοιάζει να ταλαιπωρεί εξίσου και τα δύο.

Τι είναι η ινομυαλγία

Η ινομυαλγία είναι μια σύνθετη λέξη, προέρχεται από το ίνο (ινώδης ιστός) και το μυαλγία (πόνος στους μυς). Περιγράφει μία κατάσταση χρόνιου και διάχυτου πόνου στους μυς. Η ινομυαλγία δεν αναγνωρίζεται ως πάθηση, διότι οι διαγνωστικές εξετάσεις δείχνουν φυσιολογικές και έτσι δεν αποτυπώνεται κάποια ικανή να προκαλέσει το σύμπτωμα αιτία.

Έτσι, οι ασθενείς - ή έστω οι πάσχοντες - πέφτουν συχνά σε εκείνη τη μαύρη τρύπα, όπου γιατροί και οικείοι τούς αμφισβητούν, ενώ εκείνοι υποφέρουν. Προσπαθώντας να αποδείξουν το αναπόδεικτο, αν είναι τυχεροί, θα βρουν κάποιον γιατρό, ρευματολόγο στην ειδικότητα, που με βάση την κλινική εξέταση και το ιστορικό θα κάνει τη διάγνωση της ινομυαλγίας.

Ινομυαλγία
iStock

Για όλους τους παραπάνω λόγους η ινομυαλγία δεν θεωρείται νόσος, ούτε αυτοάνοσο νόσημα, αν και συχνά συνυπάρχει με διάφορα νοσήματα, όπως η αρθρίτιδα, ο λύκος, η ψωρίαση, το ευερέθιστο έντερο. Χαρακτηρίζεται σύνδρομο ή διαταραχή. Ως σύνδρομο εξακολουθεί να μην λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, όχι μόνο από τον κοινωνικό περίγυρο, αλλά και από αρκετούς γιατρούς και δυστυχώς τα διάφορα συστήματα υγείας.

Πώς μοιάζει ο πόνος της ινομυαλγίας

Ο πόνος της ινομυαλγίας περιγράφεται από τους ασθενείς ως συνεχής και βαθύς και προσβάλλει τους μυς. Παρατηρείται σε όλο το σώμα, αριστερά και δεξιά, πάνω και κάτω από τη μέση. Ο πόνος και η δυσκαμψία είναι πιο έντονα το πρωί μετά το ξύπνημα, ενώ δεν αποκλείεται να συνυπάρχουν και νευρολογικά συμπτώματα όπως τσιμπήματα και μουδιάσματα.

Υπάρχουν ορισμένα σημεία στο σώμα, στα οποία όταν ασκείται πίεση, ο ασθενής αναφέρει πόνο. Λέγονται «ευαίσθητα σημεία» και βρίσκονται διάχυτα στις περιοχές του αυχένα, της μέσης, των χεριών και των ποδιών, ωστόσο και αυτά τα τελευταία χρόνια αμφισβητούνται. Τα συμπτώματα της ινομυαλγίας δεν περιορίζονται στον χρόνιο - δηλαδή περισσότερο από 3 μήνες - και διάχυτο πόνο.

Άλλα βασικά συμπτώματα που πρέπει να συνυπάρχουν

Ινομυαλγία
iStock

Η κόπωση είναι επίσης χαρακτηριστικό σύμπτωμα. Δεν μοιάζει με τη νύστα που έχει κανείς αν δεν κοιμηθεί καλά, αλλά περισσότερο με την εξάντληση μιας ίωσης. Παραμένει σχεδόν όλη τη μέρα και δυσκολεύει τους ασθενείς να εργαστούν και να έχουν μια φυσιολογική κοινωνική ζωή. Οι ινομυαλγικοί έχουν μονίμως μειωμένη ενέργεια στην καλύτερη περίπτωση.

Οι δυσκολίες στον ύπνο είναι επίσης ένα ακόμη χαρακτηριστικό. Ο ύπνος είναι διακεκομένος, συχνά διαταράσσεται από τους πόνους ή από επίμονες σκέψεις και οι ασθενείς δεν μπορούν να περάσουν στο πιο βαθύ στάδιο ούτως, ώστε να ξυπνήσουν αναζωογονημένοι.

Συμπτώματα που ίσως συνυπάρχουν

  • Ευερέθιστο έντερο και ουροδόχος κύστη
  • Πονοκέφαλοι και ημικρανίες
  • Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών
  • Αδυναμία συγκέντρωσης και δυσκολίες μνήμης
  • Ξηρότητα στόματος
  • Δερματικές ευαισθησίες ή εξανθήματα
  • Άγχος, κατάθλιψη
  • Πόνος κατά την περίοδο
  • Βουητά στα αυτιά, ζάλη
  • Μουδιάσματα και καψίματα στα χέρια ή πόδια

Γιατί συμβαίνει;

Η ινομυαλγία χαρακτηρίζεται ως ένα σύνδρομο μεγέθυνσης του πόνου, καθώς τα επίπεδα έντασης πόνου δεν συμβαδίζουν με τα ερεθίσματα της καθημερινότητας. Όπως αναφέρει ο ειδικός ρευματολόγος δρ. Δημήτρης Καρόκης: «Για τα άτομα που πάσχουν από ινομυαλγία, πολύ παρασταστικά θα λέγαμε ότι έχει κουρδιστεί ο εγκέφαλός τους να αντιδρά με μεγαλύτερη ένταση στα ερεθίσματα της καθημερινότητάς τους. Είναι ένα σύνδρομο κεντρικής ευαισθητοποίησης και οφείλεται σε κάποια διαταραχή των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, με συνέπεια τον πιο εύκολο και τον πιο δυνατό πόνο».

Θεραπεύεται η ινομυαλγία;

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του γιατρού, υπολογίζεται ότι περίπου το 8% του πληθυσμού πάσχει από ινομυαλγία, με τους περισσότερους ασθενείς να είναι γυναίκες ηλικίας 20-50 ετών (οι περισσότερες μεταξύ 40-50).

Ινομυαλγία
iStock

«Καθώς το σύνδρομο είναι χρόνιο και έχει εγκατασταθεί στον εγκέφαλο, η λύση του είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η βελτίωσή του σε ποσοστό 40%-50% μετά από 6 μήνες θεωρείται επιτυχία» αναφέρει ο δρ. Καρόκης.

Για την ανακούφιση του πόνου χρησιμοποιούνται αναλγητικά φάρμακα, από ελαφριά, μέχρι πιο βαριά, αντιφλεγμονώδη, αλλά και αντικαταθλιπτικά. «Το μονοπάτι του πόνου στον εγκέφαλο είναι η σεροτονίνη. Όπως και με την κατάθλιψη» εξηγεί ο γιατρός.

Σημαντικός πυλώνας είναι η ψυχολογική διαχείριση του χρόνιου στρες, που ο καθένας μπορεί να προσεγγίσει με τον τρόπο που βοηθάει τον ίδιο. Πολύ σημαντική είναι η καθημερινή άσκηση. «Πρέπει να είναι ήπια και μικρής έντασης άσκηση, που σταδιακά θα αυξάνει. Αν στείλουμε τον ασθενή στο γυμναστήριο, πιθανότατα θα πονέσει περισσότερο και θα τα παρατήσει» σχολιάζει ο δρ. Καρόκης.

Το κολύμπι πρώτο απ' όλα, αλλά και η γιόγκα, η μουσικοθεραπεία, ο βελονισμός είναι μερικές μέθοδοι που αποδεδειγμένα βοηθάνε τους ασθενείς. Η απώλεια βάρους, σε περίπτωσεις που υπάρχει επιπλέον, η υγιεινή διατροφή και οι ιδανικές συνθήκες ύπνου είναι όλα απαραίτητα και σημαντικά βοηθητικά σε μια άνιση μάχη με τον χρόνιο πόνο που δίνουν οι ινομυαλγικοί.

Ινομυαλγία και εργασία

Η ινομυαλγία είναι ένας από τους σημαντικούς λόγους που κάνει τους εργαζόμενους να απουσιάζουν συχνά από την εργασία τους, εξαιτίας του πόνου και της εξάντλησης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε ορισμένες χώρες, όπως στις ΗΠΑ, τη Δανία, τον Καναδά και την Αυστραλία, η ινομυαλγία όχι μόνο αναγνωρίζεται ως πάθηση, αλλά και ως σημαντική αναπηρία που καθιστά αδύνατη την εργασία για τους ασθενείς της. Συνεπώς παραχωρείται αναπηρική σύνταξη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.