Freepik

ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ «ΟΜΟΡΦΕΣ» ΣΤΟ ΑΚΟΥΣΜΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ

Γιατί κάποιες γλώσσες μάς φαίνονται πιο ευχάριστες από άλλες; Νέα έρευνα επιχειρεί να δώσει απάντηση στο παραπάνω ερώτημα και τα ευρήματά της προκαλούν έκπληξη.

Τα γαλλικά είναι «κομψά», τα γερμανικά «βαριά», τα ισπανικά «μελωδικά» και τα ιταλικά «ευχάριστα». Αυτές είναι μερικές μόνο από τις στερεοτυπικές αντιλήψεις που έχουμε για διάφορες γλώσσες του κόσμου.

Αρκετοί κοινωνιογλωσσολόγοι πιστεύουν ότι το αν θεωρούμε ή όχι μια γλώσσα ελκυστική εξαρτάται από την αντίληψη που έχουμε για τη συγκεκριμένη κοινότητα που την μιλάει. Επιπλέον, όπως έχουν εξηγήσει ειδικοί στον Guardian, η αξία και η ελκυστικότητα μιας  γλώσσας ενδεχομένως να συνδέεται και με το κύρος του ομιλητή. Για παράδειγμα, γλώσσες που μιλιούνται από μια μικρή και οικονομικά ανίσχυρη κοινότητα μπορεί να μην αντιμετωπίζονται το ίδιο θετικά με άλλες που μιλιούνται σε κοινωνίες με περισσότερες προοπτικές απασχόλησης.

Έρευνα: Ακούγονται κάποιες γλώσσες από τη φύση τους όμορφα;

Σχετική έρευνα δημοσίευσαν πρόσφατα επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Λουντ στη Σουηδία και τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών. Οι ερευνητές προκειμένου να δώσουν απάντηση στο ερώτημα αν κάποιες γλώσσες ακούγονται από τη φύση τους πιο ευχάριστα από άλλες, επιστράτευσαν 820 συμμετέχοντες από τον ιστότοπο για ερευνητικά θέματα Prolific για να ακούσουν 50 ηχογραφήσεις προφορικού λόγου που επιλέχθηκαν τυχαία από 228 γλώσσες. Τα ηχητικά αποσπάσματα προέρχονται από την ταινία «Jesus», η οποία έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 2.000 γλώσσες και γι' αυτόν τον λόγο χρησιμοποιείται συνήθως στη γλωσσολογική έρευνα.

Οι συμμετέχοντες ήταν φυσικοί ομιλητές της αγγλικής, της κινέζικης (μανδαρινικά κινέζικα, hakka ή καντονεζικά), και σημιτικών γλωσσών (αραβικά, εβραϊκά ή μαλτέζικα). Αφού άκουσαν διαφορετικές ηχογραφήσεις, τους τέθηκε το ερώτημα «πόσο σας αρέσει ο ήχος αυτής της γλώσσας;». Στη συνέχεια μπορούσαν να απαντήσουν σε μια κλίμακα που κυμαινόταν από το «καθόλου» έως το «πάρα πολύ».

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης εάν αναγνώριζαν τη γλώσσα και στην περίπτωση που απαντούσαν καταφατικά, τους ζητούνταν να δηλώσουν ποια είναι.

γλώσσες
Freepik

Η εξοικείωση παίζει σημαντικό ρόλο

Τα συμπεράσματα έδειξαν ότι υπήρχε μια ισχυρή προτίμηση στις γλώσσες που τα άτομα θεωρούσαν οικείες, ακόμα κι αν τις αναγνώριζαν λανθασμένα. Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες βαθμολογούσαν αυτές που αναγνώριζαν κατά 12,2% υψηλότερα, ακόμη και αν στην πραγματικότητα τις είχαν αναγνωρίσει λανθασμένα.

Επίσης, παρακολούθησαν διάφορα ακουστικά χαρακτηριστικά των ηχογραφήσεων για να διαπιστώσουν αν αυτά θα επηρέαζαν την αξιολόγηση των συμμετεχόντων. Συνολικά, διαπίστωσαν ότι υπήρχε μια πιθανή μικρή προτίμηση στις μη τονικές γλώσσες και μια προτίμηση στις γυναικείες φωνές.

«Οι φωνές είναι πιο ελκυστικές αν ακούγονται υγιείς και αντιπροσωπευτικές του αντίστοιχου φύλου», σχολίασαν οι ερευνητές. Όπως εξήγησαν, αυτό συμβαίνει πιθανόν επειδή «έχουμε εξελιχθεί [έτσι ώστε] να αναζητούμε σημάδια "καταλληλότητας" στη φωνή, δημιουργώντας κάποια καθολικά πρότυπα ακουστικής ομορφιάς ανάλογα με την ελκυστικότητα των... συμμετρικών προσώπων και του αψεγάδιαστου δέρματος».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.