iStock

ΓΙΑΤΙ ΒΡΕΧΕΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑΤΙΚΑ;

Αποτελεί ο άστατος καιρός ένα φυσιολογικό φαινόμενο της εποχής ή είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής που μας δείχνει πλέον το δυσάρεστο πρόσωπό της; Ένας μετεωρολόγος και ένας περιβαλλοντολόγος εξηγούν.

Άνοιξη δεν καταλάβαμε φέτος με τον καιρό να συννεφιάζει σχεδόν καθημερινά και ενίοτε να βρέχει, ενώ και ο Ιούνιος κοντεύει στα μέσα του και ακόμα δεν μας έχει κάνει τη χάρη να καλοκαιριάσει. Αποτελεί αυτός ο καιρός ένα φυσιολογικό φαινόμενο της εποχής ή είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και κρίσης που μας δείχνει πλέον το δυσάρεστο πρόσωπό της;

Ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΜΥ, κ. Θοδωρής Κολυδάς και ο περιβαλλοντολόγος, κ. Μιχάλης Πετράκης, μιλούν στο OW.gr.

Θ. Κολυδάς: «Τα φαινόμενα αυτά δεν σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή»

Σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, η αστάθεια του καιρού το τελευταίο διάστημα δεν οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. «Είναι τέτοια η φύση της ατμόσφαιρας που μπλοκάρει τη συνήθη κυκλοφορία των αέριων μαζών, από τα Δυτικά ή Βορειοδυτικά προς τα Ανατολικά ή Νοτιοανατολικά. Αυτό συμβαίνει εδώ και πολλές εβδομάδες και ονομάζεται Ω-Εμποδισμός. Πρόκειται για μια κατάσταση που είναι συχνότερη τους χειμωνιάτικους μήνες, όμως σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζεται τόσο την άνοιξη όσο και το καλοκαίρι», συμπληρώνει ο ίδιος. Καταλήγει δε, ότι «παρότι αυτή δεν είναι μια αρκετά συνηθισμένη κατάσταση, είχαν σημειωθεί αντίστοιχες και στο παρελθόν».

Όσο για το πότε επιτέλους θα καλοκαιριάσει, όπως αναφέρει ο κ. Κολυδάς σε ανάρτησή του, «μετά τις 20 Ιουνίου υπάρχει τάση να περιοριστεί σημαντικά η αστάθεια και οι θερμοκρασίες μετά από πολύ καιρό να βρεθούν σε κανονικά ή λίγο πάνω από τα κανονικά επίπεδα».

βροχή
iStock

Μ. Πετράκης: «Δεν έχουμε ακόμα τη δυνατότητα για μακροχρόνια πρόβλεψη του κλίματος»

«Όλα αυτά τα χρόνια, αυτό που έχουμε καταλάβει είναι, ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα για μακροχρόνια πρόβλεψη του κλίματος, έτσι πορευόμαστε όλιγον τι πρωτόγονα», εξηγεί ο περιβαλλοντολόγος κ. Μιχάλης Πετράκης. Το θέμα της κλιματικής αλλαγής έχει αναπτυχθεί αρκετά χρόνια τώρα και οι επιστήμονες κάνουμε προσπάθειες για να το αντιληφθούμε, για να καταλάβουμε τι φταίει και τι πρέπει να κάνουμε για να το σταματήσουμε.

»Σε κάθε περίπτωση, δεν γίνεται σωστή αντιμετώπιση των φαινομένων. Πριν από χρόνια είχαμε ενδιαφερθεί και είχαμε προσπαθήσει να καταλάβουμε τις δυνάμεις που σπρώχνουν τον πλανήτη προς την κατεύθυνση της κλιματικής κρίσης, τις ξαφνικές αλλαγές του καιρού, τις έντονες βροχοπτώσεις κ.λ.π. Στην προσπάθεια αυτή τέθηκαν ορισμένοι "οδηγοί": Παρατηρήσαμε σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας και των καταιγίδων.

»Αντιλαμβανόμενοι την κατάσταση θα μπορέσουμε και να δώσουμε μια επεξήγηση, αλλά και να προστατευτούμε. Δεν έχουμε, όμως, φτάσει ακόμα σε αυτό το επίπεδο της πλήρους ανάλυσης και κυρίως πρόγνωσης. Προς το παρόν, δηλαδή, έχουμε τη δυνατότητα να προβλέψουμε τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής σε βάθος μιας εβδομάδας. Ελπίζω σύντομα να μπορέσουμε να κάνουμε προγνώσεις και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα».

βροχή
iStock

Ρωτάμε τον κ. Πετράκη με ποιον τρόπο θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια επαγρύπνηση του κόσμου σχετικά με την κλιματική κρίση. «Αυτό που θα πρέπει οπωσδήποτε να περάσει στις πρώτες γραμμές των ανακοινώσεων είναι η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος από τον άνθρωπο. Η κατασπατάληση των δημόσιων πόρων, του νερού, του φυσικού αερίου, των σιτηρών. Σκεφτείτε τι θα συμβεί αν η ανθρωπότητα στερηθεί τα σιτηρά. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να ακούγονται».

βροχή
iStock

»Τα οικονομικά συμφέροντα της Αμερικής, όμως, δεν σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η δε Κίνα δεν μπορεί να περιοριστεί από κανέναν στο να συνεχίζει να χρησιμοποιεί κάρβουνο ως πηγή ενέργειας, η Ινδία το ίδιο. Και ο υπόλοιπος πλανήτης που προσπαθεί να στραφεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες αντιμετωπίζει και εκεί προβλήματα. Για παράδειγμα, οι ανεμογεννήτριες προσφέρουν ένα κέρδος, όμως οι τοπικές κοινότητες στις οποίες θα μπορούσαν να τοποθετηθούν, ξεσηκώνονται. Όλα αυτά πρέπει να λυθούν άμεσα».

Μέχρι τότε, και για να ξορκίσουμε και τη μελαγχολία που μπορεί σε κάποιους να προκαλεί αυτός ο καιρός, ας το ρίξουμε στην «τεχνική βλάβη στο σύστημα», όπως εύστοχα και χιουμοριστικά λέει ο Αρκάς:

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.