Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Η ΝΟ 1 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΩΣΤΟ

Υπάρχει μία παρανόηση, ότι όταν είναι άρρωστο το παιδί χρειάζεται περισσότερο φαγητό και ζάχαρη. Στην πραγματικότητα χρειάζεται ένα μόνο πράγμα!

Τι θα κάνουμε με αυτές τις γιαγιάδες, δεν ξέρω. Φυσικά δεν αναφέρομαι σε όλες τις γιαγιάδες, μα αυτές που δεν λένε να απαλλαγούν από διάφορες δοξασίες του παρελθόντος, αναφορικά με το πώς θα προφυλάξουμε την υγεία μας και δη αυτή του παιδιού μας, ειδικά όταν είναι άρρωστο. «Μην περπατάς ξυπόλυτη στο σπίτι, θα κρυώσεις», «Μην κάθεσαι στο μάρμαρο, θα σε πιάσουν τα μητρικά σου», «Έχει πυρετό και της έριξα δύο κουβέρτες» είναι κάποια μόνο από τα διαμαντάκια που κατά καιρούς έχω ακούσει από τη δική μου μαμά. Πρόσφατα η λίστα εμπλουτίστηκε: Η κόρη μου ήταν λίγο αρρωστούλα, δεν είχε όρεξη να φάει, οπότε η μαμά μου πρότεινε να της δώσω ένα γλυκό, «να την τονώσει»!

Μην παρεξηγηθώ: Ξέρω πως είναι η αγάπη της και το υπερβολικό της νοιάξιμο που «μιλούν» τις στιγμές εκείνες, καθώς και το γεγονός ότι εκείνη με μεγάλωσε σε μία εποχή που τα αυτοκίνητα δεν είχαν καν παιδικά καθίσματα. Εξάλλου, υπάρχουν και ορισμένοι γιατροί που τα υποστηρίζουν – πρόσφατα παρακολουθούσα βίντεο Αμερικανίδας εντατικολόγου σε παιδιατρική κλινική που έλεγε πως ειδικά τα μικρά παιδιά χρειάζονται ζάχαρη όταν είναι άρρωστα και δεν τρώνε, γιατί τους δίνει ενέργεια!

Χρειάζονται τα παιδιά ζάχαρη όταν είναι άρρωστα;

Συζητώντας με συναδέλφους διαπίστωσα ότι πολλές γιαγιάδες έχουν την ίδια πεποίθηση, ότι η ζάχαρη είναι απαραίτητη όταν το παιδί είναι άρρωστο. Μιλώντας, όμως, εκ των υστέρων με την παιδίατρο Άννα Παρδάλη επιβεβαίωσα ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι:

«Δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση ότι το παιδί πρέπει να τρώει ζάχαρη όταν είναι άρρωστο, ούτε βέβαια και αντένδειξη. Επί της αρχής, η κρυσταλλική ζάχαρη δεν είναι καλή αν υιοθετηθεί στην καθημερινότητα. Φυσικά, όταν το παιδί είναι άρρωστο, από το να μην φάει τίποτα, μπορούμε να χαλαρώσουμε λίγο με κάποιες τροφές που υπό άλλες συνθήκες δεν δίνουμε. Εξάλλου, τα σάκχαρα είναι το ενεργειακό νόμισμα του οργανισμού, η πιο υποτυπώδης μονάδα ενέργειας που ο οργανισμός καταναλώνει ως έχει, χωρίς επεξεργασία. Ωστόσο, η ζάχαρη δεν είναι κάτι που πρέπει να συνηθίζεται, ούτε καν στην ασθένεια. Σκεφτείτε να δίναμε κάθε τόσο γλυκά σε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας που αρρωσταίνει πολλές φορές μέσα στον χρόνο. Πόσο μάλλον στην Ελλάδα που ζουν τα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης!»

Η νο1 διατροφική συμβουλή της παιδιάτρου όταν το παιδί είναι άρρωστο
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Τι χρειάζονται πραγματικά τα παιδιά όταν είναι άρρωστα

Στον αντίποδα, υπάρχει κάτι που επιβάλλεται να δίνουν οι γονείς στα παιδιά όταν είναι άρρωστα, σύμφωνα με την κ. Παρδάλη: «Πρέπει να τους δίνουμε πολύ νερό, ακόμα και όταν δεν διψούν, για να αναπληρώνεται ο όγκος των υγρών που χρειάζονται».

Η παιδίατρος εξηγεί ότι ένα παιδί μπορεί να μην έχει πολλή όρεξη για φαγητό όταν είναι άρρωστο, όμως θα πρέπει να είναι πολύ σοβαρά για να μην πίνει ούτε υγρά. «Οι γονείς δεν χρειάζεται να ανησυχούν αν το παιδί τρώει λίγο όταν είναι άρρωστο. Η ανορεξία στον κύκλο μιας ίωσης δεν κρατά πάνω από 2-3 μέρες, κατά τις οποίες δεν θα πάθει τίποτα αν φάει λιγότερο φαγητό. Μπορεί, μάλιστα, τις μέρες εκείνες να πιει λίγο παραπάνω γάλα, προκειμένου να αναπληρώσει θερμίδες. Το παιδί, και άρρωστο να είναι, δύσκολα θα αρνηθεί το γάλα».

Επαναλαμβάνει, λοιπόν, ότι τα υγρά είναι αυτά στα οποία θα πρέπει να επιμένουν οι γονείς. «Τα υγρά είναι αναγκαία για την επιβίωση και είναι καίριας σημασίας για την άμυνα του οργανισμού».

Προσοχή μόνο με τους φυσικούς χυμούς: «Είναι προτιμότερο το παιδί να φάει ένα ολόκληρο φρούτο παρά να πιει χυμό. Κατ’ εξαίρεση, αν δεν τρώει φρούτο εκείνες τις μέρες που είναι άρρωστο, ας πιει έναν φρεσκοστυμμένο χυμό».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.