unsplash atlas green

Η ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΤΑΞΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑΒΡΟΥΜΕ

Η πανδημία μάς στέρησε για μεγάλα χρονικά διαστήματα τα ταξίδια και ίσως κάποιοι φοβούνται ακόμα να ετοιμάσουν βαλίτσες. Πώς θα ανακτήσουμε το χαμένο συναίσθημα; Πώς μπορούμε να ταξιδεύουμε, όταν αυτό δεν είναι εφικτό;

Οι χιλιομετρικές αποστάσεις καταργούνται. Οι αποστάσεις ανάμεσα στους ανθρώπους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη εκμηδενίζονται. Το ταξίδι δίνει αυτή τη δυνατότητα. Το ταξίδι είναι η ίδια η δυνατότητα. Του να είσαι εδώ, αλλά μετά από λίγο κι εκεί. Του να είσαι εσύ, αλλά να ζεις σαν κάποιος άλλος.

Το ταξίδι είναι επιλογή. Η ελευθερία να δοκιμάσεις μια περίπου άλλη ζωή. Είναι η ελευθερία να παίρνεις τα απαραίτητα και να κλείνεις την πόρτα πίσω σου. Η προσδοκία, η λαχτάρα, η χαρά, η γνώση που προκύπτει από τη βιωμένη εμπειρία, κι όχι από κάποιο βιβλίο.

Το ταξίδι είναι η συμπυκνωμένη εμπειρία, το απόσταγμά της. Οι πολλές, καινούργιες εικόνες που περνούν καταιγιστικά μπροστά από τα μάτια σου και τα γεμίζουν. Που ξεκουράζουν, που μαγεύουν, που πλημμυρίζουν τα πνευμόνια σου με μεγάλες δόσεις οξυγόνου. 

Το ταξίδι και η σημασία του
unsplash guilherme stecanella

Το νόημα του να ταξιδεύεις

«Ορισμένες φορές αυτό που χρειαζόμαστε είναι να δραπετεύσουμε μοναχικά, άσκοπα, καταφεύγοντας κάπου τελείως τυχαία, προκειμένου να αδράξουμε τη ζωή, να γευτούμε ακόμη και την ταλαιπωρία και να αναγκαστούμε να εργαστούμε σκληρά για μία και μόνο στιγμή χαράς, όποιο κι αν είναι το κόστος», έγραφε ο συγγραφέας-φιλόσοφος George Santayana στο δοκίμιο «Η φιλοσοφία του να ταξιδεύεις». 

Το ταξίδι δίνει επίσης τη δυνατότητα να επιστρέψεις στο γνώριμο. Γιατί ταξίδι είναι και η επιστροφή. Είναι το διάλειμμα από τη δική σου πραγματικότητα και η επιστροφή σου σε αυτή. Η νοσταλγία για όσα έζησες. Η σοφία. Το ότι έγινες πια μέρος της περιπέτειας που λέγεται κόσμος. Και γι’ αυτό νιώθεις πιο δυνατός. Πιο κοντά στην ουσία σου. Πιο ώριμος, αλλά και πιο νέος. Αν με ρωτούσαν έναν λόγο για τον οποίο θέλω να ταξιδεύω, θα απαντούσα: Γιατί με κάνει να αισθάνομαι ζωντανή. 

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΧΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΝΕΜΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑΣ.

Μετρώντας απώλειες

Τα ταξίδια είναι μια κατάκτηση της ανθρωπότητας. Ένας τρόπος ζωής που οι παλιότεροι δεν θα μπορούσαν να φανταστούν. Μια εμπειρία που πλουτίζει τη ζωή και που τα τελευταία χρόνια δεν κάνουμε όπως παλιότερα. Μαζί με τα ταξίδια χάσαμε και την αίσθηση της ελευθερίας, της ανεμελιάς και της προσδοκίας. Το χειρότερο είναι ότι, ως έναν βαθμό, τα έχουμε χάσει ακριβώς εξαιτίας των ταξιδιών ή, έστω, των σύγχρονων μετακινήσεων. Διότι, αν οι μετακινήσεις δεν ήταν κομμάτι της ζωής μας, ίσως η επιδημία μιας κινέζικης επαρχίας να μην γινόταν ποτέ πανδημία. Πώς μας κάνει να νιώθουμε αυτή η απώλεια; 

 «Ο σκοπός του ταξιδιού δεν είναι η αναζήτηση του πιο ωραίου, όχι κατ’ αποκλειστικότητα τουλάχιστον, αλλά η αναζήτηση του διαφορετικού», εξηγούν η Βασιλική Παπακωνσταντή και ο Γιώργος Τσαγκαράκης, travel bloggers, δηλαδή επαγγελματίες ταξιδιώτες. «Η “βουτιά” σε έναν άλλο τρόπο ζωής, οι διαφορετικές εικόνες, οι άνθρωποι, η φύση, όλα αυτά σού δίνουν τη δυνατότητα να εξελιχθείς και να βιώσεις το μεγαλείο του κόσμου μας. Όταν έχεις βιώσει αυτό το συναίσθημα και μετά πρέπει να το στερηθείς, σε ακολουθεί μια μελαγχολία. Γιατί το ταξίδι είναι εθιστικό, όπως και η όξυνση της περιέργειας». 

Για εκείνους η απώλεια είναι και οικονομική, ωστόσο το συναίσθημα τελικά κυριαρχεί: «Στην αρχή ξεκουραστήκαμε και εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία να αναδιοργανωθούμε. Μετά, όμως, μας έλειψε απίστευτα το ταξίδι. Κυρίως το ταξίδι στο διαφορετικό. Θα φανεί περίεργο, αλλά μας έλειψε ακόμη και η ταλαιπωρία! Το χάσιμο σε μια ξένη πόλη, οι μακρινές πτήσεις με τις ατελείωτες ώρες στο αεροπλάνο, η διαφορετική γλώσσα». 

Το ταξίδι και η σημασία του
unsplash ari he

Τι μπορούμε να κάνουμε αντί του «ταξιδεύειν»;

Ακόμα κι αν δεν ταξιδεύαμε συχνά, αυτό το ένα ταξίδι που με τόση επιμέλεια οργανώναμε και με τόση ανυπομονησία προσδοκούσαμε, είναι ένα κομμάτι της ζωής μας που χάσαμε. Τι μπορούμε να κάνουμε για να καλύψουμε την απώλειά του; Πώς μπορούμε να γεμίσουμε το κενό που άφησε στον ψυχισμό μας; 

«Η ψυχή μας έχει ανάγκη από την τροφή που της προσφέρει το ταξίδι. Όσο και να διαβάσεις για ένα ταξίδι, δεν συγκρίνεται με το να το βιώσεις. Το ταξίδι δεν είναι μία εμπειρία που μπορείς να αντικαταστήσεις», λένε η Βασιλική και ο Γιώργος, γνωστοί και ως Yaba Travellers. Πράγματι. Μήπως, όμως, μπορούμε να βρεις υποκατάστατα; Να «επανεφεύρουμε» το ταξίδι; 

Η ομορφιά των αναμνήσεων

Πότε ολοκληρώνεται ένα ταξίδι; Όταν επιστρέφεις στο σπίτι, ή μήπως ποτέ; Ένα ταξίδι μπορεί να ξεκινάει από την πρόθεση για την υλοποίησή του. Στην ουσία όμως δεν ολοκληρώνεται, καθώς οι αναμνήσεις από τις εμπειρίες του εμφανίζονται άτακτα και απροσδόκητα.

Βουτήξτε στις αναμνήσεις σας μέσα από τις φωτογραφίες παλιότερων ταξιδιών. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να μοιραστεί όμορφες ιστορίες, ώστε να εκτιμήσει εκ νέου την αξία τους. Μία από τις πιο όμορφες ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε σε κάποιον είναι: Ποιο είναι ένα ταξίδι που σε άλλαξε;  

ΤO 54% TΩΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟΙ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΥΜΑ.

Η σημασία της προσδοκίας

Αν δεν μπορείς να αντικαταστήσεις την εμπειρία ενός ταξιδιού; «Μπορείς να βάλεις τον εαυτό σου σε μια καλύτερη συναισθηματική κατάσταση, θέτοντας ένα σχέδιο, έστω και μακρινό», λένε οι Yaba Travellers. «Η αναζήτηση πληροφοριών για ένα ταξίδι που πρόκειται να βιώσεις, σου προσφέρει χαρά». Δεν έχουν άδικο. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Experimental Social Psychology, «οι προσδοκίες έχουν πιο ισχυρό πρόσημο από τις ίδιες τις εμπειρίες». Υπέρ αυτού συνηγορούν και τα στοιχεία του TripAdvisor: Το 54% των ταξιδιωτών αισθάνονται ενθουσιασμένοι τη στιγμή που σχεδιάζουν ένα ταξίδι και κλείνουν εισιτήρια και κατάλυμα. 

Κάντε, λοιπόν, ένα σχέδιο για ένα μελλοντικό ταξίδι. Όχι σε πολύ μακρινό ορίζοντα. Σε μια εύλογη απόσταση ασφαλείας. Για παράδειγμα μετά από μερικούς μήνες ή έναν χρόνο. Ψάξτε ό,τι σας ενδιαφέρει για τον προορισμό και κάντε τις κρατήσεις σας όπως θα κάνατε παλιά. Έτσι, θα βάλετε ξανά τον εαυτό σας σε μια κατάσταση προσδοκιών και αναμονής. Η χαρά θα αρχίσει να επανέρχεται! 

Το ταξίδι και η σημασία του
unsplash leio mclaren

Κρατήστε τη χαρά

«Καλύτερα ανόητος αλλά ταξιδευτής, παρά σοφός και αμετακίνητος», λέει μια μογγολική παροιμία. Μέχρι να πραγματοποιηθεί το ταξίδι που κανονίσατε, μην αφήνετε τα επίπεδα της χαράς σας να πέσουν. Διατηρήστε το συναίσθημα, προγραμματίζοντας κοντινές εξορμήσεις.

Μπορεί να είναι ένα Σαββατοκύριακο σε κοντινό εξοχικό, ή μια μονοήμερη εκδρομή για πικνίκ στο πλησιέστερο βουνό. Μια βαρκάδα για ψάρεμα, ή ακόμη κι ένα διήμερο για κάμπινγκ στη θάλασσα. Μερικές φορές, όταν έχουμε τα «πολλά», τείνουμε να ξεχάσουμε την ευχαρίστηση που προκύπτει από τα «λίγα». 

Ταξίδια του νου

Δεν συμφωνούν όλοι ότι το να ταξιδεύει κανείς με τον νου ή μέσω του υπολογιστή του μπορεί να βοηθήσει. Δεν υπάρχει όμως μια συνταγή για όλους τους ανθρώπους. 

Μια virtual περιήγηση στο Μουσείο του Λούβρου δεν μπορεί να προσφέρει μόνο γνώση στα παιδιά, αλλά και να πυροδοτήσει συναισθήματα χαράς σε όλη την οικογένεια. 

Προσωπικά, προτιμώ το Google Street View. Με διακτινίζει οπουδήποτε θέλω, οποιαδήποτε στιγμή. Παλιότερα το χρησιμοποιούσα για να εξερευνήσω τον επόμενο ταξιδιωτικό προορισμό μου. Τώρα βρίσκω διασκεδαστικό να κόβω βόλτες σε κάποια συνοικία της Νέας Υόρκης. Να εντοπίζω πού μπορώ να δοκιμάσω χοτ ντογκ. Ή να επιστρέφω στους διαδρόμους του πανεπιστημίου που φοίτησα στο Λονδίνο. Να κάνω νοητά τη διαδρομή πάνω από τη Waterloo Bridge μέχρι να φτάσω στην εστία που έμενα. Κάποτε αποτολμώ να ταξιδέψω μέχρι τα φιορδ της Σκανδιναβίας ή τις σαβάνες της Αφρικής. Άλλες φορές, πάλι, κάνουν δουλειά και τα ποιήματα του Νίκου Καββαδία!

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.