iStock

ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΕΙ ΑΣΧΗΜΑ; ΔΕΣ ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Η κατάψυξή σου βγάζει μια περίεργη μυρωδιά; Από πού μπορεί να προέρχεται και τι μπορείς να κάνεις για να λύσεις το πρόβλημα;

«Υπάρχουν πολλές αιτίες για τις άσχημες μυρωδιές της κατάψυξής σου. Συνήθως, οι ένοχοι είναι μικροοργανισμοί, όπως τα βακτήρια και η μούχλα. Αν και ένας καταψύκτης επιβραδύνει σημαντικά την ανάπτυξη των πιο κοινών μικροβίων που προκαλούν αλλοίωση, μερικά μπορούν ακόμα να ευδοκιμήσουν σε περίπτωση που η θερμοκρασία ανέβει πάνω από τους -18℃ (η συνιστώμενη θερμοκρασία κατάψυξης). Αυτό μπορεί να συμβεί εάν υπάρξει διακοπή ρεύματος για περισσότερες από μερικές ώρες ή εάν βάλεις κάτι ζεστό στην κατάψυξη», εξηγούν σε δημοσίευσή τους οι Enzo Palombo, Καθηγητής Μικροβιολογίας και Rosalie Hocking, λέκτορας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Swinburne.

Όπως αναφέρουν, οι διαρροές από τα τρόφιμα και τα δοχεία που δεν κλείνουν καλά παρέχουν πρόσφορα έδαφος για την ανάπτυξη μικροβίων. Επίσης, πολλά μικρόβια θα αρχίσουν να αναπτύσσονται ξανά όταν βρεθούν σε ευνοϊκές συνθήκες, όπως π.χ. αν επαναψύξεις τροφές που έχεις αποψύξει.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν το φαγητό χαλάσει; Πρώτον, καθώς τα μικρόβια αρχίζουν να αναπτύσσονται, παράγονται χημικές ουσίες και δεύτερον, τα λίπη και οι γεύσεις του φαγητού μπορούν και θα απελευθερωθούν.

Τι συμβαίνει στην κατάψυξη

Δεν είναι μόνο η μικροβιακή ανάπτυξη που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες οσμές. Η κατάψυξη προκαλεί φυσιολογικές αλλαγές στα τρόφιμα, όπως είναι το λεγόμενο «κάψιμο της κατάψυξης» (το συναντάς συχνά σε κρέατα) και οι κρύσταλλοι πάγου στα κατεψυγμένα τρόφιμα.

Η κατάψυξή σου μυρίζει άσχημα; Δες τι μπορείς να κάνεις
Freepik

«Καθώς το νερό στα τρόφιμα παγώνει, τα οργανικά μόρια συμπυκνώνονται και αποβάλλονται. Εάν αυτά είναι πτητικά, κολλάνε σε άλλα πράγματα. Ορισμένα από αυτά είναι υδρόφιλα και δίνουν στην τροφή άσχημη γεύση. Άλλα είναι υδροφοβικά και κολλάνε σε πράγματα, όπως οι παγοθήκες, με αποτέλεσμα να μυρίζουν κι αυτά. Επιπλέον, οι οικιακοί καταψύκτες συνδέονται με το ψυγείο. Εάν αυτό έχει δυσάρεστες μυρωδιές, είναι πιθανό να μεταφερθούν και στην κατάψυξη».

Πώς να διώξεις τις μυρωδιές από την κατάψυξη

Οι ειδικοί, ωστόσο, προτείνουν μια σειρά από βήματα, προκειμένου να διώξεις τις οσμές. Αν οι συμβουλές τους δεν φέρουν αποτέλεσμα, τότε μάλλον θα χρειαστεί να επισκεφτείς τεχνικό.

1. Το πρώτο βήμα είναι να αποτρέψεις την ανάπτυξη οσμών καλύπτοντας τις τροφές. Βάλε τα προϊόντα σε αεροστεγή δοχεία, ώστε να επιβραδύνεις την απελευθέρωση τυχόν αρωματικών ενώσεων. Επίσης, η συσκευασία θα κρατήσει τις μυρωδιές μακριά από άλλα τρόφιμα.

Η κατάψυξή σου μυρίζει άσχημα; Δες τι μπορείς να κάνεις
iStock

2. Αν η κατάψυξή σου ήδη μυρίζει, τότε περνάς στο επόμενο βήμα, που είναι ο σχολαστικός καθαρισμός της. Κατ΄ αρχάς, βγάζεις όλα τα προϊόντα από την κατάψυξη και ελέγχεις για τυχόν αλλοιώσεις, εγκαύματα κατάψυξης ή δυσάρεστες οσμές. Πετάς οτιδήποτε έχει χαλάσει και αποθηκεύεις τα υπόλοιπα. Μην ξεχάσεις να ελέγξεις και το ψυγείο, για τυχόν χαλασμένα τρόφιμα. Αφού αφαιρέσεις όλα τα πράγματα, καθαρίζεις τα ράφια από λεκέδες ή ψίχουλα. Σκουπίζεις τις επιφάνειες με ζεστό σαπουνόνερο ή ένα μείγμα από δύο κουταλιές μαγειρική σόδα και ζεστό νερό. Τέλος, πλένεις τα ράφια και τις θήκες πάγου και τα αφήνεις να στεγνώσουν καλά.

3. Αν οι μυρωδιές δεν φύγουν από την κατάψυξη, τότε θα χρειαστεί να απενεργοποιήσεις τη μονάδα και να την αφήσεις να «αναπνεύσει» για μερικές ημέρες.

4. Τοποθέτησε λίγη μαγειρική σόδα στην κατάψυξη πριν βάλεις τις τροφές, καθώς απορροφά οσμές που μπορεί να έχουν επιμείνει.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.