iStock

ΜΑΘΕ ΤΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ 4 ΩΡΑΙΟΤΕΡΩΝ ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΤΑ ΣΩΣΤΑ

Τα αναρριχώμενα φυτά είναι ό,τι πρέπει για τις βεράντες και τους κήπους αλλά έχουν κι αυτά τις αδυναμίες τους. Για να τα χαρούμε, λοιπόν, χρειάζεται να τα φροντίσουμε σωστά.  

Συνήθως υποκλινόμαστε στην αξία τους όταν θέλουμε να καλύψουμε ένα μέρος του σπιτιού ή να δημιουργήσουμε σκιά. Σκαρφαλώνουν –έστω με βοήθεια- στα κάγκελα του μπαλκονιού, σε πέργκολες, μάντρες, ακόμη και σε τοίχους. Αυτή είναι η χάρη τους και είναι ακόμη μεγαλύτερη, όταν τα φυτά αυτά έχουν εντυπωσιακής ομορφιάς ή αρώματος άνθη όπως αυτά που πετύχαμε στα φυτώρια της Αττικής τώρα που η άνοιξη το «τερματίζει». Γνωστά μας φυτά, που αν θέλουμε να τα χαρούμε πολύ πρέπει να τα φροντίσουμε και σωστά. Γιατί ακόμη και τα πιο ανθεκτικά από αυτά έχουν τις αδυναμίες τους.

Γιασεμί το χιώτικο (Jasminum officinale)

Με τη μυρωδιά του νιώθουμε όλοι μας μία «οικειότητα», καθώς το γιασεμί έχει μπλέξει παντού στις ζωές μας: σε μάντρες θερινών σινεμά, σε αυλές εξαρχειώτικων μαγειριών ή νησιώτικων αρχοντικών, σε πέργκολες βεραντών, όπου οι παρέες στρώνουν τραπέζια μπιρίμπας…

Το αγαπημένο μας «κλασικό» γιασεμί είναι το χιώτικο, ή –αλλιώς– ο Ίασμος ο φαρμακευτικός. Μπορεί να φτάσει και τα δέκα μέτρα σε ύψος αν του αρέσει η θέση που ριζώνει. Ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο αλλά μπορείς να το δεις ανθισμένο και τον Νοέμβριο αν η καλοκαιρία τραβήξει.

Σε πολλά γεωπονικά κέντρα βρίσκεται στη θέση των φυλλοβόλων φυτών, αν και στην πράξη είναι ημιαειθαλές, δηλαδή δεν θα το δεις ποτέ απογυμνωμένο από φύλλα. Προτιμάμε το χιώτικο γιατί είναι το πιο αρωματικό.

αναρριχητικά φυτά
iStock

Δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις, αλλά σαν ανθοφόρο φυτό θέλει μπόλικο φως για να δώσει πολλά άνθη. Δεν τα πάει όμως και άσχημα και σε λιγότερο ηλιόλουστα μέρη. Αν και όπως τα περισσότερα φυτά αγαπάει την ελευθερία που του δίνει το έδαφος, χωράει μια χαρά και στη γλάστρα.

Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στη ζέστη και στον καύσωνα –αρκεί φυσικά να έχει το νεράκι του–, αλλά είναι ευαίσθητο στην παγωνιά και στους βοριάδες. Συνδυάζεται με άλλα γιασεμιά για ποικιλία αρωμάτων και λουλουδιών, όπως το αειθαλές «αράπικο» γιασεμί (Jasminum azoricum) ή το κίτρινο «γυμνανθές» (Jasminum nodiflorum).

Βουκαμβίλια (Bougainvillea Vera)

Τη βλέπεις ανθισμένη και ξέρεις ότι είναι καλοκαίρι. Είναι το φυτό που σπάει το κυκλαδίτικο λευκό καθώς αναρριχάται στα σπίτια που τα γλείφει η αλμύρα. Πράγματι, η βουκαμβίλια ευδοκιμεί κοντά στη θάλασσα και σαφώς την προτιμάει από το βουνό. Απλώνει τα κλαδιά της σε φράχτες, πέργκολες και μπαλκόνια και από την άνοιξη μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού χαρίζει τα υπέροχα κόκκινα μoβ, ροζ, λευκά ή και πορτοκαλί λουλούδια της.

Είναι φυλλοβόλο φυτό, αλλά έχει κι αυτό έχει την ομορφιά του: Όχι μόνο σου υπενθυμίζει ότι η ζωή έχει τα πάνω και τα κάτω της, αλλά και αλλάζει την εικόνα της βεράντας ή του κήπου ανάλογα με τις εποχές. Δεν βαριέσαι ποτέ!

αναρριχητική βουκαμβίλια
freepik

Η γεωπόνος μου μού λέει ότι η μoβ βουκαμβίλιες είναι λίγο πιο ανθεκτικές στους καιρούς της Πεντέλης όπου κατοικώ και μάλλον ισχύει, γιατί όσες φορές κι αν προσπάθησα να εντάξω στο ορεινό περιβάλλον του σπιτιού μου την αγαπημένη μου λευκή, απέτυχα. Δηλαδή εκείνη δεν κατάφερε να αναπτυχθεί όπως το είδος της.

Η βουκαμβίλια έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και μπορεί να ξεπεράσει σε ύψος ακόμη και τα δέκα μέτρα αν βρεθεί σε κατάλληλο περιβάλλον, το οποίο περιγράφεται ως σημείο ηλιόλουστο με νότιο προσανατολισμό. Δυσκολεύεται στο κρύο και τον βοριά και αν είναι σε γλάστρα χρειάζεται καλή αποστράγγιση.

Αγιόκλημα (Lonicera Jeponica)

Οι παλιές νοικοκυρές αγαπούσαν το αγιόκλημα, ίσως και περισσότερο όπως το γιασεμί γι’ αυτό και στις αυλές ακόμη και των πιο φτωχικών αθηναϊκών σπιτιών σκαρφάλωνε ένα αγιόκλημα, που έδινε τα άνθη του από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο.

αναρριχητικά φυτά
iStock

Ημιαειθαλές και γρήγορης ανάπτυξης το φυτό αυτό προσαρμόζεται παντού: σε όλα τα εδάφη και σε όλες τις θέσεις. Το αγιόκλημα είναι φυτό γρήγορης ανάπτυξης, που φθάνει σε ύψος τα δύο μέτρα. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες και τα βάζει και με τον χιονιά.

Ρυγχόσπερμα (Rhynchospermum Jasminoides)

Τελευταίο αλλά και το ανθεκτικότερο στη λίστα, το ρυγχόσπερμα που τα τελευταία χρόνια σπάει ταμεία στα φυτώρια. Οι γεωπόνοι το προτείνουν και όχι άδικα ως ένα όμορφο και εξαιρετικά αρωματικό φυτό που έχει ταχεία ανάπτυξη και μπορεί να αναρριχηθεί σε ύψος που ξεπερνά τα 5 μέτρα (h επιστημονική άποψη των γεωπόνων ανεβάζει το μάξιμουμ ύψους στα 8 μέτρα). Είναι επίσης ιδανικό φυτό για να έχει κανείς καταπράσινο φράχτη όλο τον χρόνο, καθώς είναι αειθαλές.

Το προτιμάμε γιατί ριζώνει παντού: από τα παραθαλάσσια μέρη μέχρι τα ορεινά, καθώς αντέχει στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και στους καύσωνες. Θέλει ήλιο αλλά και στα ημισκιερά μέρη θα ανθίσει και θα δώσει τα αρώματά του.

Κι αν το δείτε να μην παίρνει τα πάνω του την πρώτη χρονιά μετά τη φύτευση, μη στενοχωριέστε: Το ρυγχόσπερμα κάνει πρώτα δυνατό ρίζωμα και μετά δείχνει τα κάλλη του. Ας πάρουμε κι εμείς αυτό το μάθημα από τη φύση: Θέλεις γερές ρίζες για να αντέξει η ανθοφορία σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.