iStock

ΜΑΘΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΟΥ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ

Θέλεις να μάθεις την Αθήνα, αλλά δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις; Αυτοδιαχειριζόμενες ομάδες, κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, αλλά και ο επίσημος φορέας ξεναγών, που παίζουν την πόλη στα δάκτυλά τους, είναι εδώ για να σε καθοδηγήσουν.

Αγαπημένο ζευγάρι φίλων, σαραντάρηδες πολυάσχολοι γιατροί, αποφάσισαν να γεμίσουν τον λίγο ελεύθερο χρόνο τους με οργανωμένες περιηγήσεις στην πόλη. Κι αν σας ακούγεται «γεροντίστικο», όπως αρχικά φάνηκε σ’ εμένα, τελικά η ιδέα είναι ζηλευτή. Τα αξιοθέατα πολλά και η ιστορία πίσω από αυτά μπόλικη, παλιά και νέα. Κι εμείς ξαφνικά ζητάμε να την ανακαλύψουμε. Όχι μόνο την αρχαία ή τη νεότερη, αλλά και τη σημερινή ιστορία: τα γεγονότα, δηλαδή, που συμβαίνουν σε κάποια σημεία στην πόλη των Αθηνών.

Θέλετε ένα παράδειγμα; Ο Περίπατος στην Ρωμαϊκή Αθήνα μία δίωρη περιπατητική ξενάγηση που θα γίνει το Σάββατο 1 Ιουλίου 2023. Στην ιστοσελίδα της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης Action Plus μαθαίνεις για τη διαδρομή που θα σε πάει πίσω στους πρώτους αιώνες μ.Χ., όταν η πόλη γνώριζε μεγάλη ακμή και άνθηση.

Η παρέα, που θα δημιουργηθεί τυχαία, θα ξεκινήσει από την Πύλη του Αδριανού, τους στύλους του Ολυμπίου Διός, τον κήπο του Ζαππείου και θα καταλήξει στην Πλάκα και το Μοναστηράκι. Στη διαδρομή οι ξεναγούμενοι, εμείς δηλαδή αν βρούμε θέση, θα δούμε άγνωστα μνημεία και θα μάθουμε για φιλοσοφικά ρεύματα και μυστηριακές θρησκείες.

Αθήνα: Περιηγήσεις στην πόλη

Η ίδια επιχείρηση μέσα στον Ιούλιο προτείνει βραδινές ξεναγήσεις στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ έχουν ήδη οργανωθεί δράσεις μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου. Όλα αυτά δωρεάν; Όχι, το κόστος συμμετοχής είναι 12 ευρώ το άτομο, αλλά η ξενάγηση γίνεται από εξειδικευμένο διπλωματούχο ξεναγό και αξίζει τα λεφτά της.

Δωρεάν ξεναγήσεις γίνονται;

Ναι. Πολυδιαφημιζόμενες είναι οι ξεναγήσεις των Atenistas «OpenWalk Athens». Τον περασμένο Μάρτιο έγινε η τελευταία βόλτα στην πόλη, η 12η δηλαδή, που αφορούσε την Ομόνοια. Σε εκείνο το Open Walk οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν 17 σημεία της περιοχής και ανάμεσα σε άλλα είδαν παλιά κλειστά ξενοδοχεία με περίτεχνες σκάλες, μια ανάγλυφη τοιχογραφία του Πικιώνη και ένα μπαρ των αθηναϊκών 60s, δείγματα βιοτεχνικής αρχιτεκτονικής του ’30 , τοιχογραφίες των Κόντογλου και Γουναρόπουλου στο Δημαρχιακό Μέγαρο και μια γιγάντια τοιχογραφία του Μόραλη σε ένα 80s κτίριο. Δεν τα λες και λίγα. Στην ιστοσελίδα τους, πάντως, δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επόμενη δωρεάν δράση.

Η κριτική που κάποιοι ασκούν στους Atenistas συνοψίζεται στο ότι τελικά είναι «ελιτίστας». Οι ίδιοι δηλώνουν ότι δεν είναι «κομματικός οργανισμός, δημοτική παράταξη ή ΜΚΟ, αλλά μια ζωντανή κυψέλη δημιουργικότητας με μοναδικό αντικείμενο την Αθήνα, που θέλει να μοιραστεί την ανάγκη για μια πολύ καλύτερη πόλη πιστεύοντας στη αναζωογονητική δύναμη της δράσης». Εμείς κρατάμε τα καλά τους: Μέσω αυτών μπορείς να βρεις ψηφιακά τα γλυπτά της Αθήνας ή να περιηγηθείς στην πόλη με τη βοήθεια των ψηφιακών τους οδηγών, οι οποίοι τυπώνονται, μπαίνουν στο back pack και σε πάνε βόλτα.

Αν θες να διαθέσεις χρήματα

Ο χώρος των περιηγήσεων και ξεναγήσεων μέσω διαδικτύου χωράει τα πάντα μιας και ο τουρισμός είναι «η βαριά μας βιομηχανία», όπως ακούραστα λένε οι πολιτικοί και μας κουράζουν. Εξαιτίας ίσως αυτής της βιομηχανίας πληρώνουμε ακριβά καθετί που μπορεί να αφορά τους τουρίστες. Έτσι λοιπόν μία εξάωρη βόλτα στην πόλη μπορεί να κοστίσει 55 ευρώ.

Αγορά
iStock

Υπάρχουν επίσης εφαρμογές όπως η πλατφόρμα «αυτo-ξενάγησης» Narratologies, που προσφέρει υβριδικές εμπειρίες στην ξενάγηση της πόλης με τη μορφή παιχνιδιού, και οδηγούς για self-guided ξεναγήσεις μέσω κινητού (με κόστος από 4,99 έως 14,99).

Μία καλή ιδέα, πάντως, παραμένει η ξενάγηση από μέλος του Σωματείου διπλωματούχων ξεναγών. Πώς μπορείς να περιηγηθείς στην πόλη και να μάθεις την ιστορία της σχετικά οικονομικά από έναν έμπειρο επαγγελματία ξεναγό; Αν φτιάξεις ένα γκρουπάκι με τους φίλους σου. Φίλη ξεναγός είχε προσληφθεί από μία κυρία, η οποία ήθελε να γιορτάσει τα γενέθλιά της με την παρέα της με μία ξενάγηση στην Ακρόπολη. Στο τέλος η ξενάγηση κατέληξε σε ουζερί στην Πλάκα.

Και μιας και είπα ουζερί: Υπάρχουν και γαστρονομικής φύσης περιηγήσεις, αλλά αυτές θα τις ψάξουμε μετά το καλοκαίρι, όταν θα έχουμε ξεμπερδέψει με τις «δίαιτες για να μπω στο μαγιό» και η όρεξή μας θα τραβάει κάτι πέρα από το μενού της παραλιακής αιγαιοπελαγίτικης ταβέρνας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.