iStock

ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΣΤ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΣΟΥ ΩΡΑ

Η δουλειά σου βγαίνει ευκολότερα και πιο παραγωγικά το πρωί ή το βράδυ; Ένα τεστ έρχεται να εντοπίσει την πιο παραγωγική ώρα της μέρας σου για να βγάζεις τη δουλειά σου εύκολα και γρήγορα, χωρίς περιττή ταλαιπωρία.  

Υπάρχουν φορές που κάθεσαι μπροστά στον υπολογιστή προσπαθώντας να πείσεις τον εαυτό σου να δουλέψει; Που κοιτάζεις ώρα το ίδιο word και το ίδιο excel; Που αδυνατείς να συγκεντρωθείς; Που διακόπτεις συνεχώς γιατί θυμήθηκες ότι πείνασες, ότι δίψασες, ότι έχεις να κάνεις ένα τηλεφώνημα; Μπορεί να το έχεις παρατηρήσει σε εσένα ή και στα παιδιά σου όταν έχουν διάβασμα. Μάλλον αυτή δεν είναι η πιο παραγωγική σου ώρα.

Δεν είναι τυχαίο ότι συχνά οι άνθρωποι περιγράφουν τους εαυτούς τους σαν πρωινούς ή βραδινούς τύπους. Ίσως να έχεις παρατηρήσει πως υπάρχει κάποια ώρα της ημέρας που η δουλειά ρέει πιο εύκολα και αβίαστα και το μυαλό σου μπορεί πιο εύκολα να ησυχάσει και να συγκεντρωθεί. Ή κάποια άλλη που σκέφτεσαι πιο δημιουργικά. Ή κάποια τρίτη που κάνεις συνεχώς λάθη και προχωράς τη δουλειά σου απελπιστικά αργά.

Όχι, δεν είναι η ιδέα σου, ούτε συμβαίνει μόνο σε σένα. Έχει να κάνει με τη δική σου προσωπική παραγωγική ώρα για ένα φαινόμενο που υφίσταται και έχει επιστημονική εξήγηση.

Με αυτό το τεστ θα βρεις ποια είναι η πιο παραγωγική σου ώρα
iStock

Στο νέο του best seller βιβλίο When: The scientific secrets of perfect timing, ο Daniel H. Pink εξηγεί όλα τα φαινόμενα και τις συμπεριφορές που αφορούν την παραγωγική σου ώρα, μοιράζεται πολλά επιστημονικά δεδομένα αλλά και fun facts, εξηγώντας με χιούμορ το γιατί δεν θες να προγραμματίσεις μια χειρουργική επέμβαση το απόγευμα ή γιατί ο CEO της εταιρείας σου προγραμματίζει την ημερήσια σύσκεψη το πρωί.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και σημαντικά σημεία του βιβλίου όμως είναι η μέθοδος που δίνει ο Pink, με βάση την οποία μπορείς μόνος/η σου υπολογίσεις την πιο παραγωγική σου ώρα μέσα στην ημέρα ώστε να αξιοποιήσεις καλύτερα τον χρόνο σου. Για να το κάνεις, χρειάζεται να ακολουθήσεις δύο βασικά βήματα.

Βήμα 1: Να ορίσεις την ώρα ύπνου και αφύπνισής σου

Ξεκίνα με το να σκεφτείς εάν είχες μια εβδομάδα ελεύθερη να οργανώσεις μόνος/η σου το πρόγραμμα της ημέρας σου, τι ώρα θα επέλεγες να ξυπνήσεις και τι ώρα να κοιμηθείς.

Βήμα 2: Να εντοπίσεις το ενδιάμεσο σημείο μεταξύ της ώρας ύπνου και αφύπνισης

Εάν κοιμάσαι στις 11 το βράδυ και ξυπνάς στις 7 το πρωί, το ενδιάμεσο σημείο είναι στις 3 το πρωί. Εάν κοιμάσαι στις 2 το βράδυ και ξυπνάς στις 10 το πρωί, το ενδιάμεσο σημείο είναι στις 6 το πρωί.

Τι τύπος είσαι;

Ανάλογα με το ενδιάμεσο σημείο της μέρας σου, ο Daniel H. Pink σε κατατάσει σε 3 διαφορετικούς τύπους ανθρώπου:

#1: Είσαι πρωινός τύπος εάν το ενδιάμεσο σημείο σου είναι πριν τις 3.30 τη νύχτα.

#2: Είσαι βραδινός τύπος εάν το ενδιάμεσο σημείο σου είναι μετά τις 5.30 τα ξημερώματα.

#3: Είσαι τρίτος τύπος εάν το ενδιάμεσο σημείο σου είναι μεταξύ 3.30 και 5.30 το πρωί. Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος.

Το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού ανήκει στην κατηγορία του τρίτου τύπου, το 20% στους πρωινούς και το υπόλοιπο 20% στους βραδινούς. Οι βραδινοί τύποι είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες, αφού πρέπει να προσαρμόσουν το πρόγραμμά τους στο άλλο 80% του πληθυσμού.

Με αυτό το τεστ θα βρεις ποια είναι η πιο παραγωγική σου ώρα
iStock

Πως μπορείς να αξιοποιήσεις καλύτερα τη μέρα σου ανάλογα με τον τύπο σου

Αν είσαι ο τρίτος τύπος

Ξεκινάμε με τον πιο συνηθισμένο τύπο. Αν ανήκεις στο 60% του πληθυσμού που χαρακτηρίζεται απ' αυτόν τον τύπο παραγωγικότητας, υπάρχουν τρεις διαφορετικές περίοδοι μέσα στη μέρα σου που μπορείς να αξιοποιήσεις.

Το πρωινό peak: Συνήθως είναι η ώρα πριν το μεσημεριανό και είναι ιδανική για να διαχειριστείς ό,τι χρειάζεται αναλυτική σκέψη, εστίαση και ιδιαίτερη προσοχή.

H μεσημεριανή πτώση (που δεν οφείλεται μόνο στο φαγητό): Εκείνη η ώρα είναι κατάλληλη για πιο διαδικαστικές, πρακτικές δουλειές ή ένα διάλειμμα.

Η απογευματινή ανάκαμψη: Γύρω στις 4 το απόγευμα μπορεί να ξαναβρείς την ενέργειά σου. Αξιοποίησε αυτό το διάστημα για δημιουργική σκέψη, brainstorming και αναζήτηση αντισυμβατικών ιδεών και λύσεων.

Αν είσαι πρωινός τύπος

Το δικό σου σωστό timing είναι λίγες ώρες πριν από αυτό του τρίτου τύπου και το πιθανότερο είναι πως οι ιδανικές ώρες για δουλειές που απαιτούν συγκέντρωση είναι το πρωί. Δοκίμασε και ένα hack παραγωγικότητας που θα σου φανεί χρήσιμο: Για κάθε 52 λεπτά δουλειάς κάνε 17 λεπτά διάλειμμα.

Με αυτό το τεστ θα βρεις ποια είναι η πιο παραγωγική σου ώρα
iStock

Αν είσαι βραδινός τύπος

Αν και έχεις την ίδια μεσημεριανή πτώση με τους υπόλοιπους, το πρωινό σου peak και η απογευματινή σου ανάκαμψη λειτουργούν ανάποδα, με το πρωί να ευνοεί την πιο δημιουργική σκέψη και το απόγευμα την αναλυτική σκέψη, την συγκέντρωση και την εστίαση, το ακριβώς ανάποδο δηλαδή από τους υπόλοιπους τύπους. Είσαι πιο δημιουργικός το πρωί και πιο εστιασμένος το απόγευμα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.