Ελένη Καστρινογιάννη

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ: ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ

Αν θέλουμε να βελτιώσουμε τις εργασιακές μας επιδόσεις και να είμαστε πιο παραγωγικοί και δημιουργικοί, αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα διάλειμμα.

Η σύγχρονη κοινωνία συνδέει την παραγωγικότητα με τη διαρκή κίνηση. Η παύση ταυτίζεται συχνά με την οκνηρία. Ωστόσο, το να δουλεύουμε αδιάκοπα, ακόμα και την ώρα που θα έπρεπε να απολαμβάνουμε το γεύμα μας, ή το να παραλείπουμε τα διαλείμματα στη διάρκεια του ωραρίου μας μπορεί να φέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ξεπερνώντας τις αντοχές μας, μειώνεται η αποδοτικότητά μας. Σε συνδυασμό με το καθημερινό άγχος, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επαγγελματική εξουθένωση ή το λεγόμενο burnout.

Με άλλα λόγια, το εργασιακό μου lifestyle χρειάζεται επειγόντως αλλαγή. Την ώρα που περιμένω το λεωφορείο «σκανάρω» ιστοσελίδες με ειδήσεις. Στη διαδρομή μέχρι το γραφείο απαντάω σε επαγγελματικά mail. Το μεσημέρι καταβροχθίζω ασυναίσθητα το φαγητό μου μπροστά στον υπολογιστή. Δεν είναι λίγες οι φορές που, ενώ νιώθω εξαντλημένη, προσπαθώ να ολοκληρώσω μια εργασία ή κοιμάμαι με τον υπολογιστή στο δίπλα μαξιλάρι.

Η ανάπαυση, όμως, είναι αναπόσπαστο μέρος του ταξιδιού μας προς την επιτυχία. Αν δυσκολευόμαστε να βρούμε χρόνο για ξεκούραση, η λύση είναι μία: Προγραμματίζουμε πότε θα κάνουμε διάλειμμα. Εντάσσοντας αυτές τις μικρές παύσεις στην εργασιακή μας καθημερινότητα, θα εκπλαγούμε ευχάριστα από το πόσα μπορούμε να πετύχουμε.

Η ΑΝΑΠΑΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗ.

Διάλειμμα με την τεχνική Pomodoro

Το μυστικό για να δώσουμε στο μυαλό μας χρόνο να ξεκουραστεί είναι η ένταξη μικρών διαλειμμάτων στο καθημερινό μας πρόγραμμα. Χρησιμοποιώντας τεχνικές διαχείρισης χρόνου, μπορούμε σε έναν βαθμό να διαχειριστούμε τον χρόνο μας. Να δώσουμε προτεραιότητα στα διαλείμματα, να ελαχιστοποιήσουμε τους περισπασμούς και να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και παραγωγικοί.

Μια τέτοια μέθοδος διαχείρισης χρόνου είναι και η Pomodoro, η οποία επινοήθηκε από τον Francesco Cirillo τη δεκαετία του ’80. Pomodoro στα Ιταλικά σημαίνει ντομάτα, όνομα που προήλθε από ένα χρονόμετρο κουζίνας σε σχήμα ντομάτας, κατάλληλο για να μετράει χρόνους μαγειρέματος.

Τα 5 βήματα της τεχνικής Pomodoro

  1. Επιλέγουμε την εργασία στην οποία θέλουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας.
  2. Ρυθμίζουμε το χρονόμετρο του κινητού μας στα 25 λεπτά.
  3. Συγκεντρωνόμαστε στην εργασία μας μέχρι να τελειώσει ο χρόνος.
  4. Κάνουμε ένα διάλειμμα 5 λεπτών.
  5. Επαναλαμβάνουμε 4 φορές τα προηγούμενα βήματα και κάνουμε ένα διάλειμμα 15 έως 30 λεπτών.

Η τεχνική Pomodoro μάς επιτρέπει να «σπάμε» πολύπλοκες εργασίες σε μικρότερα μέρη και να ομαδοποιούμε τις απλές. Το σημαντικό είναι να μένουμε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε. Ακόμη και η παραμικρή ενόχληση μπορεί να διακόψει τη ροή της εργασίας μας. Εάν κάτι μας αποσπάσει την προσοχή, προσπαθούμε την επόμενη φορά να το αποφύγουμε.

Διάλειμμα: Το μυστικό για δημιουργικότητα και αποδοτικότητα
Ελένη Καστρινογιάννη

Βάζουμε όρια

Η τεχνολογία μας έκανε προσβάσιμους και ο καθένας μπορεί πλέον να μας βρει οποιαδήποτε στιγμή θελήσει. Το πρόβλημα είναι ότι πολλές φορές οι άνθρωποι αισθάνονται ότι έχουν το δικαίωμα να εισβάλλουν στον προσωπικό μας χρόνο, περιμένοντας μάλιστα άμεση ανταπόκριση. Ωστόσο, το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας δεν μας καθιστά απαραίτητα διαθέσιμους. Χρειάζεται να μάθουμε πότε δεν απαντάμε σε μηνύματα στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο ή στο κινητό μας, ειδικά αν τα λαμβάνουμε μετά το ωράριο εργασίας και το Σαββατοκύριακο. Εφαρμόζοντας σταθερά την πρακτική αυτή, θα μάθουν και οι γύρω μας να προσαρμόζονται ανάλογα.

Απομακρυνόμαστε από το γραφείο

Ίσως ο πιο ευχάριστος τρόπος να γεμίσουμε ενέργεια, να ξεπιαστούμε και να «καθαρίσουμε» το μυαλό μας είναι να σηκωθούμε από την καρέκλα και να απομακρυνθούμε για λίγο από το γραφείο. Εάν θέλουμε να είμαστε πιο παραγωγικοί και δημιουργικοί, βγαίνουμε για έναν σύντομο περίπατο, κάνουμε μερικές διατάσεις ή διαλογισμό. Έτσι, τα μάτια μας ξεκουράζονται από την πολύωρη προσήλωση στην οθόνη του υπολογιστή, προσθέτουμε λίγα λεπτά σωματικής δραστηριότητας στη μέρα μας, δίνουμε στον εγκέφαλό μας την ευκαιρία να ανασυνταχθεί και φορτίζουμε τις μπαταρίες μας.

Μπορεί να εκπλαγούμε από το πόσο θα βελτιωθούμε στην εργασία μας, αν σταματήσουμε να ασχολούμαστε για λίγα λεπτά με αυτήν. Διαφορετικά, θα «κολλήσουμε», θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο για να την ολοκληρώσουμε, θα αυξηθεί ο αριθμός των λαθών που κάνουμε και η δημιουργικότητά μας θα πληγεί.

ΣΥΧΝΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΙΣΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΑΣ ΧΡΟΝΟ.

Λέμε «ναι» σε έναν σύντομο ύπνο

Ένας σύντομος μεσημεριανός ύπνος σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση μπορεί να είναι αυτό που χρειαζόμαστε, προκειμένου να φορτίσουμε τις μπαταρίες μας και να ανεβάσουμε τα επίπεδα αποδοτικότητάς μας. Δεν χρειάζεται πολύ ώρα. Αρκεί να κλείσουμε τα μάτια για 20-30 λεπτά. Προσέχοντας ποιες ώρες της ημέρας τα επίπεδα ενέργειάς μας πέφτουν, πότε αισθανόμαστε υπνηλία, θα είμαστε σε θέση να προγραμματίσουμε την ανάπαυλα αυτή. Καλό είναι, βέβαια, να ρυθμίσουμε το ξυπνητήρι μας, για να μην το παρακάνουμε και να φροντίσουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις περισπασμούς. Η συγκεκριμένη ιδέα μπορεί πιο εύκολα να εφαρμοστεί από όσους εργάζονται κάποιες μέρες στο σπίτι ή έχουν πιο ευέλικτο ωράριο. Αξίζει, πάντως, να της δώσετε μια ευκαιρία.

Αν και ο εγκέφαλός μας είναι μια τέλεια μηχανή, δεν είμαστε ρομπότ. Οι μικροί περίοδοι ανάπαυσης θα βοηθήσουν στη μείωση της κόπωσης και του στρες και θα συμβάλλουν στην αύξηση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητάς μας. Κάνοντας ένα διάλειμμα θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην εργασία μας ανανεωμένοι, ξεκούραστοι, με καθαρό μυαλό και νέα οπτική.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.