iStock

ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙΣ «RESET SYNDROME»;

Στους όρους που γεννούν οι νέες τεχνολογίες και η ενασχόληση με τα social networks έρχεται να προστεθεί το «reset syndrome», περιγράφοντας τη συμπεριφορά ατόμων που νομίζουν ότι υπάρχει κουμπί «reset» σε ό,τι κάνουν στην πραγματική ζωή.

Υπάρχουν οι Millenials (γεννημένοι μεταξύ 1981-1996), υπάρχει η Gen Z (γεννημένοι μεταξύ 1997-2012), υπάρχει και η σύμπτυξή τους που αναφέρεται ως γενιά ΜΖ: Αφορά όσους έχουν γεννηθεί από το 1981 έως το 2012. Δηλαδή, ένα μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμού. Είναι η κατηγορία που δημιουργεί τα περισσότερα trends και δη στο διαδίκτυο, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία δεν έμαθε πώς είναι η ζωή χωρίς Internet – ήταν πρόχειρο από τη γέννηση τους. Έτσι, επηρεάστηκαν και οι εκ του σύνεγγυς σχέσεις.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το ghosting και το gashlighting. Μετά προέκυψε και το negging (εκ του neg, που σημαίνει αρνητική ανατροφοδότηση): είναι πράξη συναισθηματικής χειραγώγησης κατά την οποία ένα άτομο κάνει ένα σκόπιμα κομπλιμέντο ή φλερτάρει με άλλο άτομο για να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του και να προσπαθήσει να του γεννήσει την ανάγκη για έγκριση του χειριστή.

Το νέο φαινόμενο λέγεται «reset syndrome» ή «σύνδρομο επαναφοράς».

Τι είναι το «reset syndrome»

Ο όρος προέκυψε το 1997 στο Κόμπε της Ιαπωνίας, όταν μαθητής γυμνασίου ο οποίος ήταν εθισμένος στα ηλεκτρονικά παιχνίδια διέπραξε ένα αποτρόπαιο έγκλημα εναντίον μικρότερου παιδιού. Δεν πρόκειται για σύνδρομο που είναι καταγεγραμμένο σε εγχειρίδια ψυχολογίας, αλλά για έναν όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την κατάσταση ατόμων που συχνά θολώνουν τα όρια μεταξύ εικονικού και πραγματικού κόσμου. Πιστεύουν πως όπως επιλέγουν το reset για να κάνουν επαναφορά ρυθμίσεων στον υπολογιστή τους, μπορούν με τον ίδιο εύκολο τρόπο να αλλάξουν «ρυθμίσεις» στον πραγματικό κόσμο. Έτσι, γλιτώνουν τον εαυτό τους και από την εμπειρία της αποτυχίας.

reset syndrome
iStock

Το «σύνδρομο επαναφοράς» είναι ιδιαίτερα εμφανές μεταξύ εκείνων που χρησιμοποιούν υπερβολικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δημιουργούν ρηχές σχέσεις, ειδικά όσων χρησιμοποιούν ενεργά λειτουργίες unfollow ή block. Ενέχει υψηλότερο κίνδυνο για άτομα με υποκείμενες παθήσεις, όπως κατάθλιψη ή άγχος, ή άτομα με τάσεις αποφυγής.

Το παράδειγμα που έδωσε ιστοσελίδα της Ασίας όπου πρωτοεμφανίστηκε το «reset syndrome» και όπου τώρα είναι πολιτιστικό φαινόμενο είναι το εξής:

Ένας άνδρας στα 30 του, ο Α, δούλευε στο γραφείο του ως συνήθως, όταν προσπάθησε να τσεκάρει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια του απογευματινού του διαλείμματος. Ξαφνικά, ανακάλυψε ότι όλες οι συνομιλίες με τον στενό του φίλο, τον Β, είχαν εξαφανιστεί, μαζί με το προφίλ του. Η εξαφάνιση αυτών των αλληλεπιδράσεων, που ήταν μια σύντομη πηγή ενέργειας στην πολυάσχολη ζωή του, άφησε τον Α σε σύγχυση. Δεν μπορούσε να καταλάβει πώς η σχέση τους είχε αλλάξει απότομα με τέτοιο τρόπο. Σαν η σχέση τους να έκανε reset.

Όσοι εμφανίζουν «σύνδρομο έπαναφοράς» διαγράφουν τις επαφές και τους λογαριασμούς στα social networks, με στόχο να αναδιατάξουν τις ανθρώπινες επαφές, σε στιγμές που νιώθουν πως θέλουν να κρυφτούν ή ενώ είναι σε εξέλιξη μια σύγκρουση. Δεν συζητούν. Εξαφανίζονται.

Η ΕΦΗΜΕΡΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΟΠΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ON/OFF ΣΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΤΟ LOGIN/LOGOUT ΣΤΑ SOCIAL MEDIA ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΕΥΝΟΕΙ ΤΑ ΕΥΚΟΛΑ «RESET».

Τα συμπτώματα του «reset syndrome»

Η γενιά MZ, που όπως διάβασες και νωρίτερα δεν ξέρει πώς είναι η ζωή εκτός διαδικτύου –και την ίδια ώρα ζορίζεται με τις διά ζώσης επαφές– εκδηλώνει μια αξιοσημείωτη τάση «network dieting», σαν να λέμε «δίαιτα δικτύου». Ταξινομείται ως τύπος του «συνδρόμου επαναφοράς» και είναι διαδεδομένη μεταξύ εκείνων που ασχολούνται πάρα πολύ με τα social networks και τις online δραστηριότητες.

unfollow
iStock

Όσοι την ακολουθούν αλλάζουν συχνά τον αριθμό του τηλεφώνου τους, σβήνουν επαφές και μπλοκάρουν άτομα που είχαν έως τότε για φίλους. Όλα αυτά είναι τα βασικά συμπτώματα του «reset syndrome».

Οι αρνητικές συνέπειες του «reset syndrome»

Οι συνεχείς επαναφορές μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων και επίλυσης συγκρούσεων, οδηγώντας σε κοινωνικές δυσκολίες και πιθανώς μοναχικές ή απομονωμένες προσωπικότητες.

Τα άτομα με «reset syndrome» απογοητεύονται εύκολα, εγκαταλείπουν τις επιδιώξεις με την παραμικρή δυσαρέσκεια και διακόπτουν τις σχέσεις τους λόγω μικροδιαφορών. Έτσι δεν μαθαίνουν ποτέ να προσπαθούν για πράγματα – και δη όσα θέλουν.

Υπάρχουν και φορές που το «σύνδρομο επαναφοράς» μπορεί να οδηγήσει σε εγκλήματα. Παραβάτες πιστεύουν πως με το πάτημα ενός κουμπιού λύνουν το όποιο θέμα, γεγονός που τους αποτρέπει από το να νιώσουν τύψεις για τις πράξεις τους.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.