Ο Βρετανός ηθοποιός Idris Elba στέκεται στην Parliament Square στο Λονδίνο ανάμεσα σε ρούχα που συμβολίζουν το ανθρώπινο κόστος των εγκλημάτων με μαχαίρια στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024. AP Photo Frank Augstein

Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ IDRIS ELBA ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ο Idris Elba καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να απαγορεύσει την πώληση των λεγόμενων «μαχαιριών ζόμπι» και μαχαιριών τύπου ματσέτας, προκειμένου να σταματήσουν τα περιστατικά βίας και οι δολοφονίες νέων ανθρώπων.

«Δεν μπορώ να μείνω σιωπηλός καθώς περισσότερες ζωές νέων ανθρώπων χάνονται σε αυτά τα βάναυσα και άκαρδα εγκλήματα». Tα λόγια ανήκουν στον Βρετανό ηθοποιό Idris Elba, ο οποίος πρόσφατα απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση της χώρας του για άμεση απαγόρευση των μαχαιριών, καθώς τα εγκλήματα με μαχαίρια έχουν στοιχίσει τη ζωή πολλών ανθρώπων στη Βρετανία.

Ειδικότερα, ο διάσημος ηθοποιός καλεί την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την πρόληψη της βίας ανάμεσα στους νέους και ζητά την απαγόρευση των μαχαιριών και των «zombie knives», ενός τύπου μαχαιριού-όπλου με λεπίδα, εμπνευσμένο από ταινίες με ζόμπι.

Τα θανατηφόρα εγκλήματα με μαχαίρια φαίνεται ότι αποτελούν πρόβλημα στη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Guardian, τα στοιχεία για την Αγγλία και την Ουαλία από τον Ιούλιο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2023 δείχνουν ότι 247 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από έγκλημα με μαχαίρι.

Idris Elba Λονδίνο
Ρούχα που συμβολίζουν το ανθρώπινο κόστος των εγκλημάτων με μαχαίρια στο Ηνωμένο Βασίλειο τοποθετήθηκαν στην Parliament Square στο Λονδίνο, τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024, καθώς ο Βρετανός ηθοποιός Idris Elba κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την πρόληψη της νεανικής βίας. AP Photo Frank Augstein
Ρούχα που συμβολίζουν το ανθρώπινο κόστος του εγκλήματος με μαχαίρια στο Ηνωμένο Βασίλειο τοποθετούνται στην Parliament Square στο Λονδίνο, τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024, καθώς ο Βρετανός ηθοποιός Idris Elba καλεί την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την πρόληψη της νεανικής βίας.

Η έκκληση του Idris Elba στη βρετανική κυβέρνηση

«Καθώς τα σχολεία ξαναρχίζουν, πάρα πολλοί νέοι δεν θα συναντήσουν τους συμμαθητές τους και πάρα πολλές οικογένειες που θρηνούν έχουν χάσει ένα νέο άτομο που αγαπούν τα τελευταία χρόνια. Οι νέοι άνθρωποι είναι το μέλλον μας, οι δυνατότητές τους αξίζει να αξιοποιούνται και όχι να αφαιρούνται από τη βία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Elba.

Στην παρακάτω φωτογραφία, ο Βρετανός ηθοποιός, γνωστός μεταξύ άλλων από τις σειρές «Luther» και «The Wire», στέκεται στην Parliament Square στο Λονδίνο, ανάμεσα σε ρούχα που συμβολίζουν το ανθρώπινο κόστος των εγκλημάτων με μαχαίρια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Idris Elba
Ο ηθοποιός Idris Elba καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την πρόληψη της βίας ανάμεσα στους νέους. AP Photo Frank Augstein
Ο ηθοποιός Idris Elba καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την πρόληψη της βίας ανάμεσα στους νέους.

«Το Κοινοβούλιο επανειλημμένα δεν έχει δώσει στο θέμα αυτό την προσοχή που του αξίζει και οι πολιτικοί μας ηγέτες πρέπει να το θέσουν τώρα ως προτεραιότητα», πρόσθεσε ο ηθοποιός. «Εκτός από την άμεση απαγόρευση των "zombie knives" και των μαχαιριών τύπου ματσέτας, πρέπει να δώσουμε στους νέους περισσότερους λόγους για να μην έχουν όπλο εξαρχής. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επενδύσουμε στις υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν τα βαθύτερα αίτια του βίαιου εγκλήματος».

Παράλληλα με τις δηλώσεις του, ο Elba κυκλοφόρησε το τραγούδι «Knives Down», το οποίο έχει ως στόχο να θίξει το ζήτημα και να ευαισθητοποιήσει σχετικά το κοινό.

Να αναφέρουμε, επίσης, ότι τον περασμένο Αύγουστο το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι θα εισαχθούν αυστηρότερα μέτρα για τα μαχαίρια. Ειδικότερα, η ανακοίνωση ανέφερε ότι όσα από αυτά έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να φαίνονται εκφοβιστικά και απειλητικά θα καθίστανται παράνομα και η μέγιστη ποινή για την εισαγωγή, κατασκευή, κατοχή και πώληση αυτών των όπλων θα αυξηθεί σε δύο χρόνια.

Ωστόσο, «η πρόοδος για την ψήφιση της νέας νομοθεσίας ήταν αργή και έκτοτε συνέβησαν αρκετά σοβαρά περιστατικά που κέντρισαν το ενδιαφέρον, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας της μαθήτριας Elianne Andam», όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο Guardian.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.