Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

«ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ»: ΜΗΠΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ;

Ακούστε το άρθρο
Ακούστε το άρθρο

Το να συνειδητοποιείς ότι έχεις ανάγκη να κάνεις ένα διάλειμμα από τη δουλειά για λίγο καιρό ώστε να προστατεύσεις την ψυχική σου υγεία είναι ένδειξη αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης.

To 2012 ο άντρας μου χρειάστηκε να νοσηλευτεί για μεγάλο διάστημα στο νοσοκομείο. Η κόρη μας τότε ήταν 15 μηνών κι εγώ δούλευα με πλήρες ωράριο σε μια περιοχή περίπου μια ώρα μακριά από το σπίτι μας. Ξυπνούσα στις 6μιση, πήγαινα στη δουλειά, στα μισά της μέρας πήγαινα στο νοσοκομείο να τον επισκεφθώ για μία ώρα στην εντατική, έπειτα επέστρεφα στο γραφείο, συνέχιζα τη δουλειά μέχρι να συμπληρώσω το ωράριό μου, έπειτα πήγαινα ξανά μέχρι το βράδυ στο νοσοκομείο και τελικά επέστρεφα κατάκοπη στο σπίτι, τρέχοντας για να προλάβω την κόρη μας ξύπνια ώστε να παίξω λίγο μαζί της πριν αποκοιμηθεί.

Όλο αυτό κράτησε περίπου 4 μήνες, όμως δεν ήταν πολύ πιο εύκολα για αρκετούς μήνες μετά –και αφού ο άντρας μου είχε πλέον επιστρέψει στο σπίτι– καθώς του ήταν σχεδόν αδύνατον να βοηθήσει ουσιαστικά με τις δουλειές, με αποτέλεσμα να έχω επωμιστεί τεράστιο μερίδιο των ευθυνών. Και μάλιστα αγόγγυστα, δείχνοντας κατανόηση για όσα πέρασε, για όσα συνέχιζε να περνάει, σκεπτόμενη πως μερικές φορές η ζωή είναι τόσο δύσκολη. Στην πραγματικότητα είχα κλατάρει. Και οι επιπτώσεις, φυσικά, αποκαλύφθηκαν αργότερα.

Δεν χρειάζεται να είναι έτσι, όμως. Όπως δείχνουν οι αριθμοί, όλοι και περισσότεροι άνθρωποι ανά τον κόσμο αρχίζουν πλέον να το καταλαβαίνουν και να λειτουργούν με περισσότερη αγάπη προς τον εαυτό τους: Σε τόσο δύσκολες στιγμές επιλέγουν να κάνουν ένα «εργασιακό διάλειμμα».

Πόσο συχνά κάνουν οι άνθρωποι εργασιακά διαλείμματα;

Σύμφωνα με έρευνες, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βιώσει τουλάχιστον ένα γεγονός στη ζωή τους το οποίο τους ανάγκασε να πάρουν χρόνο μακριά από τη δουλειά τους. Έρευνα του LinkedIn που πραγματοποιήθηκε το 2022 σε 23.000 εργαζόμενους, για παράδειγμα, έδειξε ότι περίπου τα 2/3 αυτών έχει κάποια στιγμή κάνει ένα «εργασιακό διάλειμμα», ενώ το 35% δεν αποκλείει να το κάνει στο μέλλον.

Την ίδια χρονιά η πλατφόρμα εισήγαγε τη φόρμα «Career Break» με 13 διαφορετικές επιλογές, θέλοντας έτσι να «κανονικοποιήσει» την ανάγκη του εργαζόμενου να σταματήσει για λίγο καιρό τη δουλειά του, εξηγώντας μάλιστα τον λόγο: Μπορεί μια γυναίκα να διέκοψε για να μεγαλώσει το παιδί της, μπορεί κάποιος να ήθελε να κάνει ένα μεγάλο ταξίδι, να μετακόμισε ή απλά να άλλαξε επαγγελματικό προσανατολισμό και να χρειάστηκε παραπάνω χρόνο για να καταλήξει στην ιδανική νέα θέση. Και αυτό όχι μόνο δεν είναι μεμπτό, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απαραίτητο.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάνουν «εργασιακό διάλειμμα» για την ψυχική τους υγεία
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Μήπως χρειάζεσαι λίγο καιρό μακριά από τη δουλειά;

Μέσα σε έναν χρόνο από την εισαγωγή του εργαλείου «Career Break» στο LinkedIn περισσότεροι από 1 εκατ. χρήστες το έχουν συμπεριλάβει στα προφίλ τους.

Οι χώρες προέλευσής τους, σύμφωνα με την ίδια την πλατφόρμα είναι ως επί το πλείστον:

  1. ΗΠΑ
  2. Ινδία
  3. Ην. Βασίλειο
  4. Γερμανία
  5. Γαλλία

Ως συχνότεροι λόγοι για εργασιακό διάλειμμα αναφέρθηκαν οι εξής:

  1. Ανατροφή παιδιών
  2. Επαγγελματική ανάπτυξη
  3. Αναζήτηση προσωπικών στόχων

Αντίστοιχη έρευνα που έγινε σε έξι χώρες της Νοτιανατολικής Ασίας, σύμφωνα με την οποία 6.000 εργαζόμενοι ερωτήθηκαν γιατί επέλεξαν να κάνουν ένα διάλειμμα από τη δουλειά τους, έδειξε ως συχνότερους λόγους: θέματα υγείας και ευεξίας, και αλλαγή καριέρας. Ακολουθούσαν τα ταξίδια, η ανατροφή παιδιών και η φροντίδα άλλων μελών της οικογένειας.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω ευρήματα, ο επικεφαλής του LinkedIn στην Ασία Pooja Chhabria είπε: «Συνηθίζεται όταν ο εργοδότης βλέπει ένα κενό μερικών μηνών στο βιογραφικό κάποιου να συμπεραίνει πως το άτομο αυτό απολύθηκε από μία εργασία και δεν κατάφερε να βρει άλλη δουλειά, συνεπώς ίσως να μην είναι κατάλληλο για εργασία. Στην πραγματικότητα, όμως, όλο και περισσότεροι άνθρωποι δείχνουν πρόθυμοι να κάνουν εργασιακά διαλείμματα για εντελώς διαφορετικούς λόγους».

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι και αυτοί που επιλέγουν την ειλικρίνεια και αναφέρουν πλέον στα βιογραφικά τους τους λόγους που επέλεξαν ένα εργασιακό διάλειμμα, ώστε ο μελλοντικός εργοδότης να γνωρίζει.

Ο Thomas Baiter, πρώην υπάλληλος της Microsoft ο οποίος αναγκάστηκε να σταματήσει για μερικούς μήνες να εργάζεται για να βοηθήσει τον άρρωστο πατέρα του που δεν είχε καμία άλλη βοήθεια, πλέον αναφέρει το διάλειμμα ανοιχτά στο βιογραφικό του: «Σκέφτηκα ότι αν μία εταιρεία δεν έχει την ενσυναίσθηση να εκτιμήσει την κατάστασή μου εκείνο το διάστημα, δεν θα θέλω ούτε εγώ να δουλέψω γι’ αυτήν», λέει ο ίδιος μιλώντας στο CNBC. «Η ελπίδα μου είναι όποιος κοιτάζει το προφίλ μου να βλέπει ότι είμαι πολλά περισσότερα από μια συλλογή ετών εμπειρίας και τίτλων».

Όπως φαίνεται, οι μεγάλες εταιρείες δείχνουν επίσης να αλλάζουν νοοτροπία: «Το να κρίνει ένας εργοδότης τα εργασιακά διαλείμματα ως έλλειψη σοβαρότητας από πλευράς του εργαζόμενου είναι εντελώς ξεπερασμένο», λέει στο ίδιο μέσο η leadership coach Nicole Price. «Δείχνει ότι ο άνθρωπος αυτός δεν μπορεί να αναγνωρίσει την πολυπλοκότητα της σύγχρονης ζωής και την πολύπλευρη φύση της ανάπτυξης δεξιοτήτων», συμπληρώνει και καταλήγει: «Όσο η ψυχική υγεία και η ανάγκη για εξισορρόπηση εργασιακής-προσωπικής ζωής έρχονται όλο και περισσότερο σε προτεραιότητα, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι το να κάνουμε ένα διάλειμμα δεν υποδηλώνει αδυναμία δέσμευσης ή φιλοδοξίας. Στον αντίποδα, δείχνει υψηλό επίπεδο αυτογνωσίας και μια δραστική προσέγγιση στην προσωπική ανάπτυξη».

Βρείτε εδώ τα audio articles που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή.

Για να ακούτε τα άρθρα του OW που είναι διαθέσιμα σε ηχητική μορφή, μπορείτε να μας ακολουθήσετε σε Spotify και σε Apple Podcasts

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.