Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΤΑ ΑΓΝΩΣΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΠΑΘΕΙ BURNOUT

To burnout ή επαγγελματική εξουθένωση είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα από εμάς. Οι συνέπειες είναι σοβαρές, γι' αυτό ας αναγνωρίζουμε τα προειδοποιητικά σημάδια.

Burnout ή επαγγελματική εξουθένωση. Όροι που τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και πιο συχνά, μιας και η συζήτηση για την ευεξία στον χώρο εργασίας και τη σημασία της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής έχει ανοίξει για τα καλά.

Αν και οι αιτίες που προκαλούν burnout μπορεί να διαφέρουν, πρόκειται για μια κατάσταση που ο καθένας μπορεί να βιώσει, ανεξάρτητα από το επάγγελμά του. Ειδικότερα, μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι οι παράγοντες που σχετίζονται με αυτήν περιλαμβάνουν την άδικη μεταχείριση, τον υπερβολικό φόρτο εργασίας, την έλλειψη σαφήνειας όσον αφορά το τι περιλαμβάνει ο επαγγελματικός ρόλος, την έλλειψη επικοινωνίας και υποστήριξης από τη διοίκηση, την πίεση χρόνου.

Όποια και αν είναι η αιτία, πάντως, το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της επαγγελματικής εξουθένωσης είναι να εντοπίσεις τα σημάδια που σε δείχνουν ότι πλησιάζει.

1. Τα πρωινά σού φαίνονται δύσκολα

Μπορεί να μην είσαι πρωινός τύπος, αλλά έχεις παρατηρήσει ότι το να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Ενώ σηκωνόσουν –έστω και γκρινιάζοντας– από το κρεβάτι με το που ηχούσε το ξυπνητήρι, τώρα το ένα snooze διαδέχεται το άλλο. Μήπως, μάλιστα, δυσκολεύεσαι περισσότερο σε συγκεκριμένες φάσεις της εβδομάδας, όπως εκείνες που έχεις συναντήσεις ή παρουσιάσεις;

2. Έχεις χάσει τον ενθουσιασμό σου

Μπορεί να το αισθάνεσαι ως απάθεια, μπορεί πάλι να έχεις απεμπλακεί πλήρως. Πάντως, σε κάθε περίπτωση ο ενθουσιασμός σου είτε για τη δουλειά είτε για τα χόμπι σου έχει μειωθεί δραματικά. Αν δυσκολεύεσαι να βρεις το πάθος και τη δημιουργικότητα που είχες κάποτε, προσπάθησε να εντοπίσεις πότε εμφανίζεται το πρόβλημα αυτό. Μήπως σε περιόδους έντονου άγχους ή αυξημένου φόρτου εργασίας;

επαγγελματική εξουθένωση - burnout
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

3. Γίνεσαι κυνικός

Ένα ακόμα σημάδι ότι η επαγγελματική εξουθένωση έρχεται ένα βήμα πιο κοντά σου είναι ο τρόπος που ξεκινάς τη μέρα σου. Παλαιότερα προσέγγιζες τις καθημερινές υποχρεώσεις στη λίστα σου με μια θετική στάση. Τώρα, βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο (αν όχι τρύπιο). Ένα στρώμα κυνισμού καλύπτει τη διάθεσή σου. Πράγματα που δεν σε ενοχλούσαν πριν, τώρα αισθάνεσαι ότι παραβιάζουν την όποια επαγγελματική συμφωνία και δεν νιώθεις πια ικανοποιημένος με τη δουλειά σου.

4. Δεν μπορείς να πάρεις μικρές αποφάσεις

Τι θα φας για βραδινό; Τι ρούχα θα φορέσεις; Τι θα δεις στην τηλεόραση; Αποφάσεις, όπως οι παραπάνω, αν και μικρές, σε δυσκολεύουν. Αδυνατείς να συγκεντρώσεις την ενέργεια που απαιτείται για να τις λάβεις. Η αδυναμία αυτή μπορεί να συνδέεται με την αίσθηση απάθειας που καλύπτει και την υπόλοιπη ζωή σου. Μπορεί, επίσης, να είναι ο τρόπος που το μυαλό σου σού λέει ότι έχει φτάσει στα όριά του και δεν μπορεί να λάβει άλλες αποφάσεις.

5. Χρονοτριβείς

Δώσε λίγη προσοχή στο πώς κυλάει η μέρα σου. Μήπως υπάρχουν εργασίες που βρίσκονται στη λίστα των υποχρεώσεών σου εδώ και μέρες; Όμως, κάθε φορά που αποφασίζεις να τις ξεκινήσεις, πιάνεις τον εαυτό σου να μιλάει στο τηλέφωνο, να συνομιλεί με έναν συνάδελφο και γενικά να κάνει οτιδήποτε άλλο, πέρα από αυτό που θα έπρεπε.

ΣΗΜΑΔΙ ΟΤΙ ΒΙΩΝΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕΣ ΚΑΠΟΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΣΟΥ.

6. Έχεις νεύρα

Όσο μικρό κι αν ήταν κάτι, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Δεν μπορείς να συγκρατήσεις άλλο τον εκνευρισμό σου. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να σκεφτείς αν πρόκειται για κάτι που σε κανονικές συνθήκες θα σε ενοχλούσε. Υπήρχε κάποια δικαιολογημένη αιτία ή μήπως η αντίδρασή σου ήταν υπερβολική;

7. Δεν δίνεις σημασία στα επιτεύγματά σου

Όσο μεγαλώνεις, αξιολογείς με διαφορετικό τρόπο τις επιτυχίες και τα επιτεύγματά σου. Αν, όμως, παρατηρήσεις μια ξαφνική αλλαγή στον τρόπο που αντιδράς σε αυτά, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι βιώνεις επαγγελματική εξουθένωση και έχεις χάσει την αίσθηση της αξίας που είχες κάποτε για τον ρόλο σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.