iStock

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΡΙΝ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ ΚΑΡΕΚΛΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Η σωστή καρέκλα γραφείου για έναν μαθητή –όπως και κάθε κάθισμα εργασίας– πρέπει να είναι εργονομική, ανατομική και αναπαυτική, για να υποστηρίζει τη σωστή στάση του σώματος. Έτσι, θα προσδώσει και απτό νόημα στην κοινότατη προτροπή: Κάτσε καλά!

Συμβαίνει συχνά: Εμείς οι γονείς, παρασυρμένοι από τα «θέλω» των παιδιών μας, επενδύουμε σε σχολικές τσάντες, σε κασετίνες και σε περίτεχνα γραφεία και βιβλιοθήκες, ξεχνώντας ότι η πιο σημαντική –και γι’ αυτό επίσης κοστοβόρα– αφορά κάτι άλλη: την καρέκλα γραφείου. Απευθυνθείτε σε εξειδικευμένα καταστήματα και επιλέξτε το ιδανικό για το παιδί σας κάθισμα, με τη βοήθεια του οδηγού που ακολουθεί:

Επιλέγοντας καρέκλα γραφείου στο κατάστημα

Διαθέστε επαρκή χρόνο. Έχετε να επιλέξετε παιδική καρέκλα γραφείου από μια ευρεία γκάμα: Με ή χωρίς μπράτσα, σταθερή ή με ρόδες, με ψηλή ή χαμηλή πλάτη, με επένδυση ή όχι, με ταπετσαρία από ύφασμα ή άλλο υλικό. Το βασικό όμως είναι η καρέκλα που θα μπει στο σπίτι σας να στηρίζει τη σωστή στάση σώματος.

 • Βασικό δίλημμα: Ροδάκια ή ποδαράκια; Αν το παιδί σας είναι μικρό ή διασπάται εύκολα και είναι υπερκινητικό, οι ρόδες θα μετατρέψουν το κάθισμα μελέτης σε τροχήλατο παιχνίδι. Ακόμη, η υπερβολική κίνηση της καρέκλας με ρόδες τραυματίζει ευαίσθητα ξύλινα δάπεδα και –κυρίως– μπορεί να τραυματίσει ένα μικρό παιδί, που μόλις βαρεθεί το διάβασμα επιδίδεται σε επικίνδυνες σβούρες. Σε μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους, ηλικίες που η περιστρεφόμενη καρέκλα είναι η πιο δημοφιλής, επιλέξτε εκείνη που διαθέτει φρένα στα ροδάκια, ώστε να υπάρχει η επιλογή της σταθερής θέσης, που είναι πιο ασφαλής για τη μέση (δεν ταλαντεύεται σε κάθε πίσω-μπρος και αριστερά-δεξιά).
 • Ρωτήστε τον πωλητή ή την πωλήτρια για την εργονομική σχεδίαση του προϊόντος. Είναι ανατομικό το κάθισμα; Να θυμάστε: Επιλέγουμε την καρέκλα γραφείου που μας εγγυάται στήριξη της οσφυϊκής χώρας (μέση) και γενικότερα της σπονδυλικής στήλης, ώστε να επιτυγχάνεται η σωστή στάση σώματος. Σωστή στάση σώματος σημαίνει προστασία από την εμφάνιση κακώσεων και ελαχιστοποίηση της κόπωσης στη θέση μελέτης.
 • Υπάρχουν καρέκλες με μηχανισμό συνεχούς υποστήριξης της μέσης. Ακόμη κι αν ανεβάζουν το κόστος, υπάρχει λόγος σοβαρός να τις προτιμήσετε: Ανακουφίζουν τη σπονδυλική στήλη και της προσφέρουν διαρκή στήριξη.
 • Επιλέξτε ένα προϊόν με εύκολο χειρισμό ρύθμισης και ασφαλή μηχανισμό, ειδικά εάν το παιδί σας είναι στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Δεν θα βρίσκεστε πάντα δίπλα του.
καρέκλα γραφείου
iStock

Canon R5
 • Με ή χωρίς «μπράτσα»; Τα υποβραχιόνια της καρέκλας ξεκουράζουν τους ώμους. Στηρίζοντας σε αυτά τους βραχίονες, οι ώμοι «πέφτουν» και χαλαρώνουν, και ο αυχένας αποφορτίζεται. (Κάντε μόνοι σας το πείραμα και νιώστε την ανακούφιση στην ωμοπλάτη και τους ώμους σας). Επειδή όμως τα μικρά παιδιά είναι πιο κινητικά, μπορεί να σφηνώσουν όχι μόνο τα μπράτσα της καρέκλας κάτω από το γραφείο, αλλά και τα δικά τους, οπότε ίσως είναι καλύτερο να προτιμήσετε καρέκλα χωρίς μπράτσα. Ακόμη, αν επιλέξετε καρέκλα γραφείου με μπράτσα, θα πρέπει να προσέξετε τη ρύθμισή της, ώστε οι βραχίονες να μην είναι πολύ ανασηκωμένοι. Αν είναι, οι ώμοι όχι μόνο δεν θα χαλαρώνουν αλλά αντίθετα θα ανασηκώνονται, προκαλώντας ένταση στην περιοχή.
 • Το εύρος του καθίσματος πρέπει να είναι τέτοιο, που το παιδί μας να χωρά και να περισσεύει. Η καρέκλα πρέπει να είναι εξατομικευμένη στις ανάγκες κάθε παιδιού, φυσικά και του μεγαλόσωμου ή υπέρβαρου.
 • Η ταπετσαρία είναι απαραίτητη; «Ναι», είναι η απάντηση. Οι όμορφα σχεδιασμένες και εύκολες στο καθάρισμα γυμνές καρέκλες δεν είναι καθόλου αναπαυτικές. Μπορεί να γλιστρούν και σίγουρα δεν βοηθούν όταν οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές ή υψηλές. Επιλέξτε ένα κάθισμα αναπαυτικό αλλά όχι εξαιρετικά μαλακό, για να μη βουλιάζει το παιδί σας μέσα σε αυτό. Το ύφασμα πρέπει να «αναπνέει» και φυσικά να μην είναι ολισθηρό.
 • Όποια καρέκλα γραφείου κι αν σας αρέσει, θυμηθείτε ότι δεν θα είναι για πάντα μαζί σας. Το παιδί μεγαλώνει, το σώμα του αλλάζει και, όσο κι αν ένα κάθισμα προσαρμόζεται στις αλλαγές, δεν θα ταιριάζει στο παιδί σας μέχρι το Πανεπιστήμιο. Είναι όπως το μπουφάν: Το χαρίζουμε σε άλλα παιδάκια όταν δεν κάνει πια στο δικό μας.
 • Αφού καταλήξετε στην καρέκλα που θεωρείτε ιδανική για το παιδί σας –καλό είναι να έχετε μαζί σας και τις διαστάσεις του γραφείου του. Κάντε την τελική πρόβα δίνοντας χρόνο στο παιδί να καθίσει σωστά και αναπαυτικά. Είναι ευχαριστημένο ή υπάρχει κάτι που το δυσαρεστεί;

καρέκλα γραφείου
iStock

Οι ρυθμίσεις στο σπίτι

Διαθέστε και στο σπίτι χρόνο, καθώς οι ρυθμίσεις είναι αυτές που θα μετατρέψουν την καρέκλα του εμπορίου σε sur mesure κάθισμα για το παιδί σας.

 • Φροντίστε οι αγκώνες του παιδιού να ακουμπούν στο γραφείο, ώστε να μην επιβαρύνονται και εμφανίσουν επώδυνες καταστάσεις, όπως η επικονδυλίτιδα (φλεγμονή πολύ συχνή στους ενήλικες που εργάζονται σε υπολογιστές, τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνή σε παιδιά και εφήβους).
 • Να θυμάστε: κνήμες και μηροί πρέπει να σχηματίζουν ορθή γωνία μεταξύ τους.
 • Ελέγξτε ότι ολόκληρο το πέλμα ακουμπά καλά στο πάτωμα.
 • Βεβαιωθείτε ότι το πίσω μέρος των γονάτων προεξέχει περίπου τρία δάχτυλα από την μπροστινή άκρη της καρέκλας.
 • Ρυθμίστε την καρέκλα έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος κάτω από το γραφείο, για την άνετη κίνηση των ποδιών.

Μην ξεχνάτε τα διαλείμματα

Όποιο κάθισμα και αν επιλέξετε, η καθιστή θέση είναι έτσι κι αλλιώς επιβαρυντική για το σώμα όχι μόνο του ενήλικα αλλά και του παιδιού. Και, καθώς οι μαθητές είναι βαριά εργαζόμενοι, οι οδηγίες των γιατρών εργασίας συγκλίνουν στην αναγκαιότητα των ολιγόλεπτων διαλειμμάτων με περπάτημα και διατάσεις. Συνήθεια σημαντική όχι μόνο για την αιμάτωση του μυοσκελετικού συστήματος, αλλά και για την αποφυγή κακώσεων στον αυχένα, τη μέση και τα άνω και κάτω άκρα.

Ευχαριστούμε τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό Πέτρο Σαφό, Διευθυντή ΕΣΥ.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.