Βιέννη: Η πιο βιώσιμη πόλη του κόσμου για το 2024 iStock

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2024;

Η ιστορική πρωτεύουσα της Μοναρχίας των Αψβούργων -και γενέτειρα της χιονόμπαλας- ανακηρύχθηκε για ακόμα μία χρονιά πιο βιώσιμη πόλη του κόσμου για το 2024.

Πολλές φορές μπορεί να αναρωτιόμαστε αν θα ζούσαμε σε μία πόλη που επισκεπτόμαστε για πρώτη φορά. Το αποφασίζουμε έπειτα από μερικές ημέρες εκεί, όταν έχουμε μπει λίγο στους ρυθμούς της, έχουμε αναπνεύσει τον αέρα της, έχουμε χρησιμοποιήσει κάποιες υπηρεσίες της, έχουμε συναναστραφεί τους κατοίκους της. Όλα αυτά είναι υποκειμενικά, θα σκεφτεί κανείς και δεν θα έχει άδικο, όμως υπάρχουν και αντικειμενικά κριτήρια που καθορίζουν πόσο βιώσιμη είναι μια πόλη, σύμφωνα τουλάχιστον με τον Παγκόσμιο Δείκτη Βιωσιμότητας της EIU.

Η Economist Intelligence Unit είναι ένα τμήμα έρευνας και ανάλυσης του The Economist Group, αδελφής εταιρείας της εφημερίδας The Economist. Όπως κάθε χρόνο, λοιπόν, έτσι και φέτος κατέταξε τις 173 χώρες του κόσμου στις οποίες ο μέσος πολίτης ζει καλύτερα, δηλαδή απολαμβάνει, μεταξύ άλλων κριτηρίων, καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, υψηλότερα επίπεδα πολιτισμού και περιβαλλοντικών συνθηκών, κάποια οικονομική σταθερότητα, ασφαλείς κρατικές υποδομές και ολοκληρωμένη εκπαίδευση.

Βιέννη: Για 3η συνεχόμενη χρονιά η πιο βιώσιμη πόλη του κόσμου

Σύμφωνα, λοιπόν, με την εν λόγω κατάταξη για 3η συνεχόμενη χρονιά η πιο βιώσιμη πόλη του κόσμου ανακηρύσσεται η Βιέννη, η πρωτεύουσα της Αυστρίας. H καταπράσινη πόλη της κεντρικής Ευρώπης ηγήθηκε και της φετινής λίστας, με άριστους «βαθμούς» σε 4 από τα 5 κριτήρια. Το μόνο στο οποίο δεν διέπρεψε ήταν η κατηγορία «πολιτισμός και περιβάλλον», λόγω του ότι σπάνια θα λάβουν χώρα εκεί σημαντικά αθλητικά γεγονότα.

Αν έχει τύχει να μείνεις για ένα διάστημα στη Βιέννη θα συμφωνήσεις ότι, πέρα από πανέμορφη, πρόκειται για μία από τις πιο καθαρές και οργανωμένες πόλεις. Είναι καταπράσινη, γεμάτη τεράστιους κήπους και πάρκα, υπέροχους πεζοδρόμους, εντυπωσιακά κτίρια, ενώ οι υπηρεσίες της μοιάζουν να λειτουργούν ρολόι. Ποιος δεν θα ζούσε μόνιμα εκεί, σωστά; Από την άλλη, για να είμαι δίκαιη, πρόκειται και για μία πόλη με βροχερό και κρύο κλίμα (για κάποιους αυτό είναι σοβαρό μειονέκτημα) και περιορισμένες δυνατότητες εύρεσης κατοικίας (όπως στις περισσότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης, βέβαια).

Οι πόλεις της δυτικής Ευρώπης διαπρέπουν στη λίστα της ΕIU, αφού δεύτερη πιο βιώσιμη κρίθηκε η Κοπεγχάγη της Δανίας και τρίτη η Ζυρίχη της Ελβετίας.

Οι πιο βιώσιμες πόλεις του κόσμου για το 2024
Η Μελβούρνη στην 4η θέση των πιο βιώσιμων πόλεων. iStock
Η Μελβούρνη στην 4η θέση των πιο βιώσιμων πόλεων.

Η λίστα με τις 10 πρώτες σε βιωσιμότητα πόλεις έχει ως εξής:

  1. Βιέννη, Αυστρία
  2. Κοπεγχάγη, Δανία
  3. Ζυρίχη, Ελβετία
  4. Μελβούρνη, Αυστραλία
  5. Κάλγκαρι, Καναδάς
  6. Γενεύη, Ελβετία
  7. Σίδνεϊ, Αυστραλία
  8. Βανκούβερ, Καναδάς
  9. Οσάκα, Ιαπωνία
  10. Όκλαντ, Νέα Ζηλανδία

Συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές, στη φετινή δεκάδα μπήκαν τέσσερις πόλεις της Ασίας και του Ειρηνικού: Η Μελβούρνη και το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, καθώς και η Οσάκα της Ιαπωνίας και το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Η Βόρεια Αμερική αναδείχθηκε δεύτερη καλύτερη περιφέρεια μετά τη δυτική Ευρώπη, σημειώνοντας μέσο όρο 90,5 στα 100 και έχοντας την υψηλότερη βαθμολογία για την εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έκθεσης, «Ο Δείκτης Ζωτικότητας της EIU αυξήθηκε ελάχιστα το τελευταίο έτος. Οι μειώσεις στη σταθερότητα και τις υποδομές σε αρκετές πόλεις στις προηγμένες οικονομίες αντισταθμίστηκαν από διαρθρωτικές βελτιώσεις στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση σε αρκετές πόλεις στις αναπτυσσόμενες αγορές».

Οι πιο βιώσιμες πόλεις του κόσμου για το 2024
Το Βανκούβερ ανέβηκε φέτος στην 7η θέση βιωσιμότητας. iStock
Το Βανκούβερ ανέβηκε φέτος στην 7η θέση βιωσιμότητας.

Οι λιγότερο βιώσιμες πόλεις του κόσμου για το 2024

Στις τελευταίες θέσεις της λίστας βρίσκονται και φέτος πόλεις της υποσαχάριας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Συγκεκριμένα, η Δαμασκός της Συρίας και η Τρίπολη της Λιβύης κατατάσσονται ως οι δύο πόλεις με τη χαμηλότερη βιωσιμότητα, μετά τις εμφύλιες ταραχές που έχουν διαλύσει τις οικονομίες τους.

Το Κίεβο στην Ουκρανία κατατάσσεται ως η 9η λιγότερο βιώσιμη πόλη στον κόσμο δεδομένων των ένοπλων συγκρούσεων που συνεχίζονται μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Η θέση της Αθήνας δεν παρουσίασε ιδιαίτερη μεταβολή αφού τα τελευταία χρόνια βρίσκεται κατά κανόνα γύρω από την 75η θέση.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.