Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΠΟΙΟΙ ΘΟΡΥΒΟΙ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΑΦΟΡΑ;

Γνωρίζουμε πραγματικά πόσο ευαίσθητη είναι η ακοή των σκύλων; Νέα έρευνα αποκαλύπτει τη σημασία του να κατανοήσουμε την υπερευαισθησία των σκύλων στους θορύβους, κι εμείς πρέπει να την ακούσουμε.

Ο θόρυβος είναι ένα αναπόφευκτο κομμάτι της σύγχρονης ζωής, ειδικά μέσα στο αστικό περιβάλλον, στο οποίο ζούμε οι περισσότεροι. Τον ακούμε, προσαρμοζόμαστε και συνεχίζουμε, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε πόσο μας επηρεάζει. Αλλά για τους τετράποδους φίλους μας, πολλοί από αυτούς τους καθημερινούς ήχους δεν είναι καθόλου καλοί.

Παρόλο που είναι γνωστό ότι οι βροντές και τα πυροτεχνήματα προκαλούν σε πολλά κατοικίδια ζώα έντονο άγχος και στρες, αποδεικνύεται ότι ένα ευρύ φάσμα ανθρώπινων, οικιακών και αστικών ήχων μπορεί να τους προκαλέσει επίσης δυσφορία.

Μια πρόσφατη μελέτη του περιοδικού κτηνιατρικής συμπεριφοράς Clinical Applications and Research, ρίχνει μια εις βάθος ματιά στο πώς διάφοροι θόρυβοι, πέρα από τις βροντές και τα πυροτεχνήματα, μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τους σκύλους, αλλά και τι μπορεί να κάνει κάποια ζώα πιο ευάλωτα από άλλα.

Σκύλος και θόρυβοι
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Η ανάλυση εντόπισε ένα ευρύ φάσμα ήχων που προκαλούν δυσφορία στους σκύλους και τους ομαδοποίησε σε τρεις κατηγορίες:

  • Αποτρεπτικούς ήχους (Aversive Sounds, AS). Ως αποτρεπτικοί κατηγοριοποιούνται οι δυνατοί και κρουστικοί ήχοι που συμβαίνουν στο περιβάλλον (π.χ. καταιγίδες, πυροτεχνήματα, συναγερμοί αυτοκινήτων).
  • Ανθρώπινους ήχους (Human Sounds, HS). Ως ανθρώπινοι θεωρούνται οι ήχοι που παράγουν τα άτομα (π.χ. φτέρνισμα, μάσημα, κλάμα μωρών).
  • Περιβαλλοντικούς ήχους (Environment Sounds, ES). Ως περιβαλλοντικοί κατατάσσονται οι ήχοι συσκευών ή μηχανημάτων εντός και εκτός του σπιτιού του σκύλου (π.χ. ηλεκτρική σκούπα, απορριμματοφόρα, ειδοποιήσεις κινητού).

Τι κάνει κάποιους σκύλους πιο ευάλωτους από άλλους;

Η μελέτη διαπίστωσε διάφορους βασικούς παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα υπερευαισθησίας των σκύλων σε θορύβους.

– Η ηλικία

Οι ηλικιωμένοι σκύλοι (ηλικίας 7-11 ετών) παρουσίασαν σημαντική αύξηση των αντιδράσεων σε αποκρουστικούς ήχους. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία ή σε αλλαγές στην αισθητηριακή επεξεργασία, οι οποίες μπορεί να κάνουν τους άγνωστους ή ξαφνικούς ήχους πιο ενοχλητικούς.

– Το άγχος

Οι σκύλοι που παρουσιάζουν χρόνιο άγχος αντιδρούσαν πολύ περισσότερο τόσο στους αποτρεπτικούς όσο και στους περιβαλλοντικούς ήχους. Το γεγονός αυτό είναι μια υπενθύμιση του πόσο βαθιά συνυφασμένη είναι η ψυχολογική υγεία και οι περιβαλλοντικοί στρεσογόνοι παράγοντες.

– Η ράτσα

Η ράτσα και το μέγεθος των σκυλιών έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάλυση των ευρημάτων, τα οποία έδειξαν ότι τα μικρότερα σκυλιά ήταν πιο πιθανό να είναι ευαίσθητα στον θόρυβο. Αν και οι μηχανισμοί πίσω από αυτή τη συσχέτιση δεν είναι πλήρως κατανοητοί, είναι λογικό ότι μπορεί να συμβάλλουν οι διαφορές στην ακουστική επεξεργασία ή απλώς η αντίληψη ότι είναι πιο «ευάλωτα».

Άλλοι πιθανοί παράγοντες που μπορεί να σχετίζονται με την υπερευαισθησία στους θορύβους είναι η κατάσταση στείρωσης και οι εμπειρίες της πρώιμης ζωής, καθώς και η συσχέτιση του πόνου με την ευαισθησία στους ήχους, υποδηλώνοντας ότι οι σκύλοι με ευαισθησία στους θορύβους ίσως χρειάζεται να αξιολογηθούν για πιθανό πόνο από τον κτηνίατρο. Ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί επαρκώς ακόμα η άμεση συσχέτισή τους με το φαινόμενο της υπερευαισθησίας των σκύλων στους έντονους θορύβους.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Σε κάθε περίπτωση, είτε ο σκύλος συνδέεται με κάποιους από τους παραπάνω παράγοντες, είτε όχι, οφείλουμε να δίνουμε προσοχή στα ζώα με τα οποία ζούμε μαζί, διαμορφώνοντας όσο το δυνατόν πιο φιλικό το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Ενώ πολλοί άνθρωποι μπορούν να αγνοήσουν ή έχουν συνηθίσει το βουητό μιας ηλεκτρικής σκούπας ή το χτύπημα της πόρτας ενός αυτοκινήτου, οι σκύλοι συχνά δεν μπορούν.

Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα, λοιπόν, είναι να αναγνωρίσουμε ότι οι τετράποδοι φίλοι μας δεν ακούν τον κόσμο με τον ίδιο τρόπο που τον ακούμε εμείς. Αυτό οφείλεται στην ακοή τους, η οποία είναι πιο οξεία, αλλά και στα ένστικτά τους, που είναι σε εγρήγορση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι τα ίδια δεν έχουν κανέναν έλεγχο του ακουστικού τους περιβάλλοντος, ενώ οι δυνατοί ήχοι συχνά προκύπτουν σε στιγμές που δεν το περιμένουν.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.