ΠΩΣ ΚΑΘΑΡΙΖΕΤΑΙ ΣΩΣΤΑ ΜΙΑ ΨΗΣΤΑΡΙΑ;
Πότε ήταν η τελευταία φορά που καθάρισες τη σχάρα της ψησταριάς σου; Αυτά είναι τα 4 βήματα για να το κάνεις σωστά και να απολαμβάνεις πάντα τέλειο μπάρμπεκιου.
Η εποχή του μπάρμπεκιου έχει ξεκινήσει για τα καλά κι αν είσαι λάτρης του κρέατος είναι σίγουρο ότι δεν βλέπεις την ώρα για την επόμενη ζουμερή μπριζόλα ή ένα καλοψημένο μπιφτέκι που θα στριμωχτεί ανάμεσα στο αφράτο ψωμί για burger! Η ψησταριά είναι ο καλύτερός σου σύμμαχος αυτές τις μέρες, όμως πρόσεξε: θέλει κι αυτή τη φροντίδα της! Πότε ήταν η τελευταία φορά που καθάρισες τη σχάρα; Και, κυρίως, την καθάρισες σωστά;
Γιατί τα υπολείμματα τροφών που τυχόν έχουν μείνει πάνω όχι μόνο μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα της ψησταριάς, αλλά ακόμα και ανάφλεξη ενδέχεται να προκαλέσουν σε επόμενο ψήσιμο, βάζοντας την ασφάλειά σου σε κίνδυνο. Άσε που μπορεί να επηρεάσουν και τη γεύση των τροφών που ψήνεις εκεί. Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνεις;
4 βήματα για να καθαρίσεις σωστά μια ψησταριά
1. Αν η ψησταριά σου λειτουργεί με υγραέριο, έλεγξε για τυχόν διαρροές αερίου
Είναι σχεδόν αδύνατον να εντοπίσεις μια διαρροή αερίου με γυμνό μάτι, επειδή το προπάνιο είναι άχρωμο. Γι' αυτό οι ειδικοί προτείνουν ένα εύκολο τεστ με σαπουνόνερο: Ψέκασε ένα μείγμα με σαπουνόνερο στον ρυθμιστή προπανίου, τον εύκαμπτο σωλήνα και τους συνδέσμους. Εάν υπάρχει διαρροή, οι φυσαλίδες θα αρχίσουν να διαστέλλονται.
2. Ξύσε τις σχάρες πριν από κάθε ψήσιμο
Οι καθαρές σχάρες είναι ο καλύτερος τρόπος για να μην κολλάει το φαγητό στο γκριλ. Οι ειδικοί συνιστούν το ξύσιμο αυτό να γίνει με συρμάτινες βούρτσες ψησταριάς, επειδή είναι ο γρηγορότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αφαιρείται η αιθάλη και το καμένο φαγητό από τις σχάρες πολύ γρήγορα.
Στο εμπόριο θα βρεις πολλές στιβαρές συρμάτινες βούρτσες ειδικά για ψησταριά, οι οποίες θα αφαιρέσουν τα απανθρακωμένα κομμάτια και την κολλημένη σάλτσα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Το ιδανικό είναι να χρησιμοποιείται όσο οι σχάρες είναι ζεστές, ακριβώς πριν το μαγείρεμα.
Αν ανησυχείς για το ενδεχόμενο οι συρμάτινες βούρτσες να αφήσουν πίσω τους «τρίχες» που έχουν ξεφτίσει, η εναλλακτική μπορεί να είναι μια ειδική ξύλινη σπάτουλα. Κάποιες, μάλιστα, στην άκρη τους έχουν ειδικό σχήμα ώστε να καθαρίζουν τέλεια τις αυλακώσεις.
3. Σκούπισε καλά τις σχάρες
Αφού ξύσεις την προθερμασμένη σχάρα, πέρνα την ξανά για να απομακρύνεις και τα τελευταία υπολείμματα, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών ξεφτισμένων «τριχών» της βούρτσας. Ένα υγρό πανί μπορεί να κάνει μια χαρά δουλειά, αλλά οι ειδικοί λένε πως στο εμπόριο διατίθενται βούρτσες και γι’ αυτόν τον σκοπό.
Κάποιες, μάλιστα, έχουν στην άκρη τους ένα ειδικό σφουγγάρι που απορροφά νερό, ώστε όταν περνά πάνω από τη ζεστή σχάρα να δημιουργείται ατμός που απομακρύνει την αιθάλη και τα υπολείμματα πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά.
4. Καθάρισε το σιφόνι του λίπους και τους δίσκους συλλογής υγρών
Αν και πολλές φορές παραβλέπεται, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα, καθώς έτσι αποτρέπεται η υπερχείλιση λίπους και ακαθαρσιών στο εσωτερικό της ψησταριάς σου ή ακόμα και στο πάτωμα της βεράντας ή του κήπου. Ξύσε, λοιπόν, καλά τα κολλημένα σημεία στο σιφόνι, τρίψε τα με σφουγγάρι και σαπούνι, και άδειασε το δοχείο συλλογής υγρών και λίπους. Με αυτόν τον τρόπο η ψησταριά σου θα παραμείνει σε άριστη κατάσταση.