ΠΩΣ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΟΥ ΖΩΗ
Μέσα στην καθημερινότητα των «πρέπει», η δημιουργικότητα μπορεί να γίνει καταφύγιο και πηγή ευεξίας. Δες πώς να την καλλιεργήσεις με απλές, χαρούμενες συνήθειες.
Κάπου ανάμεσα στο 8ωρο στο γραφείο, τις ώρες που οδηγείς μέσα στην κίνηση για να φτάσεις εκεί, το μαγείρεμα και τις άλλες δουλειές στο σπίτι, τα ιατρικά check up και τις κοινωνικές υποχρεώσεις, έρχονται και οι ειδικοί να σου πουν να μην παραμελείς τη δημιουργικότητά σου. Αξίζει, υποστηρίζουν, να την καλλιεργήσεις, γιατί σύμφωνα με έρευνες η δημιουργικότητα είναι στην πραγματικότητα μια βάση για την ανθρώπινη ζωή, κι αυτό επειδή αυξάνει τα επίπεδα ευτυχίας, αλλά και σωματικής ευεξίας. Αλλά πώς να το κάνεις, όταν σε έχουν απορροφήσει ένα σωρό «πρέπει» κι όταν ακόμη και η καλλιέργεια της δημιουργικότητας αποζητάει λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σου;
Καταρχάς, να σε ενημερώσουμε ότι το να είσαι δημιουργικός δεν σημαίνει να γίνεις καλλιτέχνης. Η δημιουργικότητα έχει να κάνει με τη φαντασία και τις επιλογές που κάνεις – το κόκκινο μαντήλι και όχι το γκρι, τα ροζ μαξιλάρια, τα μπλε πλακάκια στην κουζίνα... Βρίσκεται στο πώς διακοσμείς μια τούρτα ή τακτοποιείς ένα βάζο με λουλούδια, στον τρόπο που τραγουδάς, στα παιχνίδια που στήνεις για τα παιδιά σου, στις ιστορίες που λες στους φίλους...
Στην πραγματικότητα, είναι η ευκαιρία σου να κάνεις ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα, να ξαναβρείς το χαμένο σου κέφι, να εστιάσεις σε κάτι που σου αρέσει, να επανασυνδεθείς με τη χαμένη σου παιδικότητα, με άλλα λόγια να διασκεδάσεις σαν παιδί. Και, μιλώντας για το παιδί μέσα σου, να πούμε ότι η βαρεμάρα κάνει καλό και στα ίδια τα παιδιά.
Η δημιουργικότητα κρύβεται στο παιδί μέσα μας
«Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για τον εαυτό τους, για να κλείσουν τον διακόπτη με τον έξω κόσμο, για να ονειροπολήσουν, να “ακούσουν” τις σκέψεις τους, να ανακαλύψουν τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα», υπογραμμίζει η Teresa Belton, επιστημονική επισκέπτρια στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Διά βίου μάθησης στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας. Η ίδια εξηγεί ότι, σύμφωνα με έρευνες, μέσω της ονειροπόλησης είναι πιο πιθανό να καταλήξουμε σε ευφάνταστες ιδέες και λύσεις στα προβλήματά μας. Άρα, υπάρχει κι ένας πολύ χρηστικός λόγος για να βρεις τρόπους να πυροδοτήσεις τη δημιουργικότητά σου: να διαχειριστείς καλύτερα τις δυσκολίες που προκύπτουν!
H life coach Annabel Smith προτείνει να επιστρέψεις σε πράγματα που αγαπούσες σαν παιδί, όπως το να μαζέψεις φύλλα ή πέτρες, να φτιάξεις ένα κολάζ ή ένα moodboard, να ζωγραφίσεις ή να συνθέσεις ένα ανόητο ποίημα. Το κλειδί για να πετύχει η προσπάθειά σου είναι να ξεκινήσεις από μικρά πράγματα, για λίγη ώρα, και να επαναλαμβάνεις τη νέα σου συνήθεια καθημερινά, ώστε να δώσεις χρόνο στον εγκέφαλό σου να συντονιστεί, δημιουργώντας νέες νευρωνικές συνάψεις. Να ξέρεις ότι απέναντί σου στέκονται η τελειομανία, ο φόβος της κριτικής και της απόρριψης, και η ευσυνειδησία. Προσπάθησε να απαλλαγείς από αυτά, γιατί είναι εχθροί της δημιουργικότητας.
Απλές ιδέες για να τονώσεις τον δημιουργό μέσα σου
Αν αποφάσισες να κάνεις την αρχή, σου δίνουμε μερικές απλές ιδέες για να ενισχύσεις τη δημιουργικότητα μέσα στην ημέρα σου. Μάλιστα, οι καλοκαιρινές διακοπές είναι η ιδανική εποχή για να αποδεχτείς την ανία σου και να αγκαλιάσεις καινούργιες διασκεδαστικές συνήθειες, όπως οι παρακάτω:
- Άκουσε τα αγαπημένα σου τραγούδια και τραγούδησε κι εσύ μαζί. Σκέψου πώς σε κάνει να αισθάνεσαι. Αν σου αρέσει, φρόντισε να το επαναλαμβάνεις 10 λεπτά καθημερινά σαν... συνταγή γιατρού.
- Ασχολήσου με την κηπουρική. Φύτεψε βότανα ή και λουλούδια και συνέχισε να τα αξιοποιείς είτε χρησιμοποιώντας τα στη μαγειρική, είτε στολίζοντας τα βάζα σου. Μπορείς επίσης να αποξηράνεις τα άνθη και τα φύλλα και να φτιάξεις ένα φυτολόγιο σαν αυτά που είχαμε στο δημοτικό.
- Ρίξε μια ματιά στις φωτογραφίες που έχεις αποθηκευμένες στο κινητό σου και επίλεξε τις 20 καλύτερες. Στη συνέχεια, εκτύπωσέ τις και φτιάξε ένα άλμπουμ ή ένα κολάζ.
- Μεταποίησε αντικείμενα ή ρούχα. Κόψε μια παλιά μπλούζα, βάψε τις καρέκλες της κουζίνας ή άλλαξε χρήση και θέση σε ένα τραπεζάκι. Αν θες, μπορείς να παρακολουθήσεις σχετικά workshops.
- Παρακολούθησε μια ταινία ή μια σειρά, διάβασε ένα ποίημα ή μία ιστορία και σκέψου πώς νιώθεις. Δημιουργικότητα δεν είναι μόνο να φτιάχνουμε νέα πράγματα μόνοι μας, αλλά να καθρεφτίζουμε την τέχνη και την εμπειρία μας από αυτήν.
Αν θέλεις κάτι πιο χειροπιαστό, δες επίσης τα πρωτότυπα art projects του OW.