Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΛΕΕΙ ΨΕΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ

Δεν χρειάζεται να πεις ή να κάνεις τίποτα για να καταλάβεις ότι κάποιος λέει ψέματα. Δες τι προτείνει ο ειδικός στην επικοινωνία Jefferson Fisher.

Όλοι μας έχουμε αφιερώσει στη ζωή μας ένα σεβαστό χρονικό διάστημα στο να προσπαθούμε να καταλάβουμε αν κάποιος –οποιοσδήποτε– μας λέει αλήθεια ή ψέματα και, τελικά, αν μπορούμε να τον εμπιστευτούμε. Έχουμε χρησιμοποιήσει διάφορα μέσα, οριακά έχουμε γίνει μέχρι και ντετέκτιβ για να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Και σας ρωτώ: Αξίζει τον χρόνο και την ενέργειά μας όλο αυτό;

Ελπίζω να απαντήσατε «όχι». Σε κάθε περίπτωση, συνεχίστε να διαβάζετε ώστε να μάθετε τον πιο απλό τρόπο να εντοπίσουμε έναν ψεύτη, όπως τον περιγράφει ένας ειδικός.

O Jefferson Fisher είναι Αμερικανός δικηγόρος, ο οποίος έχει γράψει διάφορα best seller βιβλία για την επικοινωνία (π.χ. το The Next Conversation: Argue Less, Talk More), ενώ έχει και podcast. Μέσω της πρακτικής του προσέγγισης σε αποτελεσματικές στρατηγικές επικοινωνίας, έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια ακόλουθους σε όλο τον κόσμο, διδάσκοντάς τους πώς να διαφωνούν λιγότερο και να μιλάνε περισσότερο.

Πρόσφατα, ο Fisher εμφανίστηκε ως καλεσμένος σε άλλο podcast, το We need to talk του Paul Brunson, που είναι γνωστός ως ο «matchmaker με τη μεγαλύτερη επιρροή» και κάνει συζητήσεις για θέματα σχέσεων με ειδικούς. Εκεί, λοιπόν, ο Fisher αποκάλυψε μεταξύ πολλών άλλων έναν τρόπο που μπορεί να βοηθήσει όλους μας να εντοπίσουμε και να διαχειριστούμε έναν ψεύτη. Τι κάνουμε; Τίποτα!

Πώς να καταλάβεις αν κάποιος λέει ψέματα χωρίς να κάνεις τίποτα
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Όποιος λέει ψέματα αγαπάει τον «θόρυβο»

Όπως λέει ο Fisher, «για να πιάσετε έναν ψεύτη, χρησιμοποιήστε τη σιωπή. Όταν κάποιος λέει κάτι που είναι ψέμα και το αντιλαμβάνεστε, πρέπει να θυμάστε ότι οι ψεύτες δεν αντέχουν τη σιωπή, γιατί τους λέει ότι δεν τσιμπάμε το δόλωμα. Στους ψεύτες αρέσει η γρήγορη ομιλία. Τους αρέσει να λογοφέρνουν, να δημιουργούν θέαμα. Γιατί; Επειδή όπου υπάρχει καπνός, συνήθως υπάρχει και φωτιά. Όταν λογομαχείς αρκετά για κάτι, εμπλέκεσαι συναισθηματικά, αρχίζεις να κλαις, να φωνάζεις, τότε αυτό που έχεις ακούσει, το ψέμα, αποκτά μεγαλύτερη υπόσταση στο κεφάλι σου».

Ο ίδιος δίνει ένα απλό παράδειγμα: «Αν σας ρωτήσω “πήγατε στο τάδε δείπνο το Σάββατο” και μου λέτε όχι ενώ έχετε πάει, εγώ απλά κάθομαι σιωπηλός και σας κοιτάζω για κάποια δευτερόλεπτα. Θα νιώσετε εκτεθειμένοι, γιατί δεν θα έχω δώσει κάτι από το οποίο να μπορείτε να γραπωθείτε. Όταν λοιπόν, κάτι δεν “κολλάει”, μείνετε σιωπηλοί».

«Οι ψεύτες έχουν συνήθως έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις», καταλήγει. Θα πάνε από το 2 στο 11. Με σχεδόν επιθετικό τόνο λένε: Νομίζεις πως λέω ψέματα; Οι άνθρωποι που λένε την αλήθεια, έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, καθώς ξέρουν ότι η αλήθεια δεν χρειάζεται δικαιολογία».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.