iStock

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΑΝ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΓΡΙΠΗ

Ορισμένα ιικά στελέχη μπορεί να προκαλέσουν γρίπη στον σκύλο σου. Όπως συμβαίνει στους ανθρώπους, ενδέχεται να είναι ασυμπτωματικός.

Δεν παθαίνουμε γρίπη γιατί δεν ντυθήκαμε καλά. Παθαίνουμε επειδή με κάποιον τρόπο ο σχετικός ιός διείσδυσε στον οργανισμό μας, που προσπαθεί να τον εξοντώσει εμφανίζοντας τα γνωστά και κάπως ενοχλητικά –αλλά σωτήρια– συμπτώματα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στον σκύλο σου.

Γενικά, είναι χρήσιμο να προφυλάσσουμε τα κατοικίδιά μας από το κρύο, αλλά ακόμα πιο χρήσιμο είναι να προσέχουμε τις συναναστροφές τους, ιδιαίτερα όταν εκεί έξω υπάρχουν ιικά στελέχη που μπορούν να τους κάνουν κακό.

Τι σημαίνει «γρίπη» για έναν σκύλο

Η γρίπη των σκύλων (ή ιός της γρίπης των σκύλων) είναι λοιμώδης αναπνευστική νόσος που προκαλείται από έναν ιό της γρίπης Α, ο οποίος δρα παρόμοια με τα ιικά στελέχη που προκαλούν γρίπη στους ανθρώπους.

Τα στελέχη των κατοικίδιων μας είναι το H3N8 (προήλθε από τα άλογα και έκανε το πέρασμα στους σκύλους το 2004) και το H3N2 (ξεκίνησε από πουλιά στην Ασία και ήταν υπεύθυνο για ξέσπασμα πανδημίας στις ΗΠΑ, το 2015 και το 2016).

Η γρίπη των σκύλων είναι αερομεταφερόμενη και υπερμεταδοτική. Περνά από το ένα ζώο στο άλλο, μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων, τα οποία οι σκύλοι αποβάλλουν όταν βήχουν, γαβγίζουν και φτερνίζονται.

σκύλος στον κτηνίατρο
iStock

Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω μολυσμένων επιφανειών, π.χ. σε μπολ νερού ή περιλαίμια, αλλά και μέσω ατόμων που ήρθαν σε επαφή με ασθενή σκύλο. Εξυπακούεται πως μετάδοση συμβαίνει και όταν οι σκύλοι τρίβουν τις μύτες μεταξύ τους, ενώ είναι επικίνδυνο να κολλήσουν σε μέρη όπου μαζεύονται πολλοί.

Έχει εκτιμηθεί πως το 20 με 25% των σκύλων που κολλάνε γρίπη είναι ασυμπτωματικοί.

Οι περισσότεροι που προσβάλλονται (80%) έχουν ήπια συμπτώματα, ανάλογα με τα δικά μας. Δηλαδή, βήχα, φτάρνισμα, ρινική έκκριση, πυώδη ρινική έκκριση, καταρροή από τα μάτια, πυρετό, λήθαργο και δυσκολία στην αναπνοή.

Τα συμπτώματα αναπτύσσονται 2 έως 4 ημέρες μετά την έκθεση. Χρειάζονται λίγες εβδομάδες για την ανάρρωση. Ενδέχεται να φαίνονται κλινικά ΟΚ, εντούτοις μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του American Kennel Club, η αποτελεσματική καραντίνα έχει προσδιοριστεί στις 26 ημέρες.

Πιθανές επιπλοκές

Ένα μικρό ποσοστό ζώων μπορεί να αναπτύξει σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία. Μπορεί να παρουσιάσει υψηλό πυρετό, έντονο βήχα, έντονη κόπωση, στομαχικές διαταραχές ή δυσκολία στην αναπνοή.

σκύλος
iStock

Ποσοστό μικρότερο του 10% πεθαίνει μετά τη μόλυνση. Περισσότερο ευάλωτοι είναι οι πολύ μικροί και οι ηλικιωμένοι σκύλοι, τα ζώα που κυοφορούν και όσα έχουν υποκείμενες παθήσεις οι οποίες έχουν δοκιμάσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο, εντούτοις δεν χρησιμοποιείται τακτικά από κτηνιάτρους παγκοσμίως, αφού η γρίπη των σκύλων δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα. Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει και μικρή ανοσία στον γενικό πληθυσμό.

Τι αλλάζει τα δεδομένα

Όλα αυτά ίσχυαν μέχρι τώρα, αλλά το ξέσπασμα γρίπης σκύλων στις ΗΠΑ έφερε την κατάσταση στο σημείο να επανεξετάζονται τα πρωτόκολλα.

Επειδή το νιώθω πως το ’χεις το άγχος, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα σκυλιά μπορούν να μεταδώσουν τη γρίπη τους στους ανθρώπους.

Η απάντηση στην ερώτηση αν υπάρχει θεραπεία είναι πως δεν υπάρχει. Οι κτηνίατροι δίνουν συμβουλές για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το κατοικίδιο μας να νιώθει άνετα κατά την ανάρρωσή του. Στην περίπτωση που υπάρχει ανάγκη για υποστηρικτική φροντίδα, δίνονται υγρά ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για να πέσει ο πυρετός. Ενδέχεται και να πάρουμε συνταγογράφηση αντιβιοτικών, για τη θεραπεία δευτερογενών βακτηριακών λοιμώξεων.

Το κατεξοχήν προληπτικό μέτρο είναι να κρατήσουμε τον σκύλο μας μακριά από δημόσιους χώρους και άλλους σκύλους. Εάν έρθουμε σε επαφή με σκύλο που είναι ύποπτο κρούσμα, πλένουμε καλά τα χέρια μας και αλλάζουμε ρούχα, πριν αγγίξουμε τον δικό μας, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο μετάδοσης.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.